На майките им писна: Всички сте изедници!

Посрещнаха социалният министър с бели престилки
14 сеп 2016 15:30,
87

Снимка: Dnes.bg

Всички сте изедници! Така майка на дете с увреждания посрещна поредните депутати, които се опитаха да говорят с тях на днешния им голям протест.  

Няколкостотин родители на деца с увреждания се събраха пред Народното събрание, за да поискат за пореден път увеличаение на помощите за отглеждане на деца с увреждания, които в момента са 240 лв. А също - и за финансиране и на децата с увреждания, навършили пълнолетие.

Още по темата

Протестиращите носеха черни балони и огромен плакат с надпис: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата".  

Родителите посрещнаха с враждебни реплики и социалната министърка Зорница Русинова, и депутати от ГЕРБ, и депутати от БСП. Те отказаха и да пратят свои представители в парламента, за да представят исканията си вътре.  

Въпреки че соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че червените напускат пленарната зала, за да бъдат на протеста на родителите, тя не излезе при тях. Протестиращите посрещнаха враждебно нейните пратеници.

"Ние сме плод на вашия труд", извика по техен адрес мъж от протеста.  

Опитът на социалистите да кажат каквото и да е на родителите, удариха на камък. Хората не поискаха да ги чуят и те се оттеглиха.

Преди тях социалният министър Зорница Русинова също направи опит да им разкаже какви планове има правителството за тях, прекъсвана от враждебни реплики и коментари.  

"Почерпете се, детето ми стана на 26 години и е живо", насочи се майка с бисквити към министърката. Друга пък й обясни, че в министерството й нямат никаква представа каква е разликата между дете със Синдром на Даун и аутист.

Афектирана майка метна бяла престилка към Русинова и обясни, че не иска да гледа детето си с касапска престилка. В момента държавата дава помощ за родителите под формата на специални престилки.

В същото време министърката обясни какви ще са промените в подпомагането на децата с увреждания и техните родители.

"Всеки един родител или човек, който се грижи за дете с увреждане ще има възможност да прецени дали трябва да се наеме асистент. Има възможност те сами да преценят как ще разпределят средствата", каза тя.  

Русинова съобщи, че до две години ще бъдат изградени Дневни центрове за деца с увреждания.  

"Разбирам ви", каза министърката на реплика от майка. "Нищо не разбирате! Вие знаете ли какво е да гледаш дете със 109 лв. и 56 стотинки!?", отвърна й жената разтреперана и с насълзени очи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
*** *** пак се събраха....
54
1
 
5
 
! Отговори
о.о преди 7 години
Вие колеги-драскачи, имате ли идея какво е да отглеждаш дете с парализа и куп други придружаващи нелечими болести и симптоми. Това,че са инвалиди не ги прави по-малко стойностни!Разходите са много повече от приходите за такова дете. В Еврогеея вие се подигравате, но поне условията за такива родители и деца са нормални!Една майка на такова дете в България трябва 24/7 да е на разположение.
53
1
 
4
 
! Отговори
Ницше преди 7 години
О.боже.всеки народ заслужава съдбата си! Да си глупав е като мъртъв.и при двата случая не си наясно! Подкрепете майките.те са които са ви родили и искат по светло бъдеще за вас
52
11
 
1
 
! Отговори
затоичи преди 7 години
Един добър работник изкарва по минимум 50лв на час, това което държавата ще им даде са жълти стотинки в сравнение с това. Дори един плочкаджия изкарва по 200лв на ден като работи като абсолютен *** с 10% точност. Това че търсят от държавазначи че ги нямат, направили са грешен избор в живота, нямат мъж до себе или са го изгонили с поведението си. Няма какво да ги съжаляваме, Те са позор за държавата и с плодът на техният прибързан секс с неправилният мъж и алкохолизъм и даже парадират с това.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че са майките, да ни отсрамят. Те поне имат дух.
50
2
 
9
 
! Отговори
ВЯРА преди 7 години
Слушах мамите по телевизията,искат достойно съществуване за себе си и децата си.Вероятно са прави.Но веднага ми изникна въпроса,,Колко хора в България имат условия да живеят достойно?''А на всеки му се иска достоен живот!
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като оставим настрана популизма, няма разумно обяснение защо децата с увреждания трябва да получават помощи. След като родителите им нямат възможности да ги издържат и да се грижат за тях да се настаняват в специализирани заведения. Тези помощи трябва да се спрат веднъж завинаги, не може всеки втори в тази държава да е инвалид и да живее на гърба на данъкоплатците, пък и претенции за повече пари имат.
48
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да просиш пари е срамно и недостойно, само това мога да каже на тези "майки", които очевадно смятат децата за някаква стока, срещу която могат получават дивидент. И няма такива пълнолетни деца! Като е пълнолетен и има някакви отклонения в лудница или някакво друго заведение.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никой вече не вярва на нашите политици и са прави хората,тази политическа система си е изпяла песента,тези горе не са представители на хората и това е ясно на всички,време е за промяна и тя трябва да тръгне отдолу,хубаво е да се използва метода на Ганди,както вече стана веднъж но трябва ясна цел.Нещо четох за промяна в исландия-вече не искат политици а само референдуми и никаква политическа класа и администрация-бюрокрация
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо да се спазват хигиенни правила при грижи за болен човек.Даже е наложително.
45
3
 
11
 
! Отговори
Baj Blagoj преди 7 години
#До дамА, ми не може всички да са като теб - обратни (хомосексуалисти)!!!! Някой следва да са нормални и да раждат деца, за да се възпроизвеждаме,така е сътворен света. А държавата ще помага, щом можем да хрантутим т.н. бежанци ще трябва и на собствените си деца с увреждания да помага и те са хора, нали?
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джорджо Армани завеща богатството си на бедните в Милано. Той няма деца, но неговите най-близки роднини са одобрили завещанието.
43
18
 
7
 
! Отговори
дам преди 7 години
защо всички смятат, че държаната е длъжна да се грижи за потомството им? не е ли това задължение на родителите?ако нямаш ресурс за деца, защо се размножаваш, българко???
42
2
 
2
 
! Отговори
Bandji преди 7 години
Nali imat pravo na informacia horata v rbg - pitaite...cnn, aljazira, tr1, bbc, ard, zdf, tf1....moje da Vi otgovori nekoi neide v unesko, eu, ooneto...nai imate tv, viber, whatsapp...
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пpocт народ - слаба държава! А от бг-мамите по-изпилени живoтни няма!
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майки, вие сега ли чак го разбрахте.
39
2
 
4
 
! Отговори
Kolf преди 7 години
Istinata e - socialnoto ministerstvo v rbg ne raboti ejednevno prozrachno...kmetstvata v rbg sasto ne davat prozrachna informacia na suverena ejednevno kak harchat obstite pari na suverena bg narod...:-):-)izsipvat ot dajd na viatar niakoe chislo v mediite, kolkoto da si pokajat novata lachena chanta ili biju, manicure, frisure, cepkata na dekolteto ili da si obeliat debelite butcheta i uvisnalite koremi redom do buketi, saksiiki...slugite na naroda sa stastlivi...a suverenat reveeee...
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
външният дълг е 70 млрд. лева , вие за децата чакате ...
37
6
 
25
 
! Отговори
И са прави! преди 7 години
240 лева са от на Тиквата 1-2 от по-специалните пури, със същите тези пари една майка трябва да отглежда болното си дете цял месец, да плаща сметки и храна... ! Ето за такава мутренска *** става на въпрос ! Пари за тези майки няма, но за коли за по 100 000 за общинари и министри има ! Не са изедници това са си мръсни И.РОДИ оцеляващи на гърба на хората.
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бгПо-голям срам и унижение от управляващите през "българската демокрация" народът ни не е преживявал!