На майките им писна: Всички сте изедници!

Посрещнаха социалният министър с бели престилки
14 сеп 2016 15:30,
87

Снимка: Dnes.bg

Всички сте изедници! Така майка на дете с увреждания посрещна поредните депутати, които се опитаха да говорят с тях на днешния им голям протест.  

Няколкостотин родители на деца с увреждания се събраха пред Народното събрание, за да поискат за пореден път увеличаение на помощите за отглеждане на деца с увреждания, които в момента са 240 лв. А също - и за финансиране и на децата с увреждания, навършили пълнолетие.

Още по темата

Протестиращите носеха черни балони и огромен плакат с надпис: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата".  

Родителите посрещнаха с враждебни реплики и социалната министърка Зорница Русинова, и депутати от ГЕРБ, и депутати от БСП. Те отказаха и да пратят свои представители в парламента, за да представят исканията си вътре.  

Въпреки че соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че червените напускат пленарната зала, за да бъдат на протеста на родителите, тя не излезе при тях. Протестиращите посрещнаха враждебно нейните пратеници.

"Ние сме плод на вашия труд", извика по техен адрес мъж от протеста.  

Опитът на социалистите да кажат каквото и да е на родителите, удариха на камък. Хората не поискаха да ги чуят и те се оттеглиха.

Преди тях социалният министър Зорница Русинова също направи опит да им разкаже какви планове има правителството за тях, прекъсвана от враждебни реплики и коментари.  

"Почерпете се, детето ми стана на 26 години и е живо", насочи се майка с бисквити към министърката. Друга пък й обясни, че в министерството й нямат никаква представа каква е разликата между дете със Синдром на Даун и аутист.

Афектирана майка метна бяла престилка към Русинова и обясни, че не иска да гледа детето си с касапска престилка. В момента държавата дава помощ за родителите под формата на специални престилки.

В същото време министърката обясни какви ще са промените в подпомагането на децата с увреждания и техните родители.

"Всеки един родител или човек, който се грижи за дете с увреждане ще има възможност да прецени дали трябва да се наеме асистент. Има възможност те сами да преценят как ще разпределят средствата", каза тя.  

Русинова съобщи, че до две години ще бъдат изградени Дневни центрове за деца с увреждания.  

"Разбирам ви", каза министърката на реплика от майка. "Нищо не разбирате! Вие знаете ли какво е да гледаш дете със 109 лв. и 56 стотинки!?", отвърна й жената разтреперана и с насълзени очи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
25
 
! Отговори
sky преди 7 години
Ами като дойде време за избори пак гласувайте за ГЕРБ за АТАКА за БСП. Не разбрахте ли че това са хора които не искат да се промени нищо в тая държава. Те си пазят съветския модел защото ако променят нещо те самите трябва да влязат в затвора. Да не са луди.
14
0
 
35
 
! Отговори
Борис Бокоф преди 7 години
Ние строиме маагистральи,деЦки плоощадтки, ето и тунелът под шипка скоро щте започнем инвестираме много в мигрантската вълна и в огради ,скоро и къщи с басейни ще праавиме на мигрантите по запофед на Бааба Шкмъркал ,откъде пари и за вас,Я Зоорниице виж там към престиилките д а се дообави и тооалетна хартия ......Това са разсъжденията на Бойко и сие ...ПОДКРЕПЯМ МАЙКИТЕ
13
0
 
42
 
! Отговори
phil преди 7 години
На милиционерите дето нищо не правят по цял ден не намалиха 20-те заплати а пък за болните няма. Много ясно ама милицайките под строй ще гласуват за Баце на изборите а вие другите какви сте? Хора не разбрахте ли че бате Бойко управлява държавата като мутренска фирма? На кой още не му е ясно.
12
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 167 хиляди евро на ден лихва по Белене пари има, за деца и въобще хора с увреждания- не. Т.нар. инвалидни пенсии се смятат на база осигурителен доход и трудов стаж - защо??? Те за какво са компенсация, за това, че си болен, или за това, че си работил? Как може с една и съща формула да се смятат пенсио за старост и стаж и за болест? Да ви пикам на министерството и на експертите!!!
11
41
 
5
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Пак за пари реват и искат и да увеличат и за децата с увреждания. Ам който си е правил дете да си го гледа а не като кърлеж да виси на задните части на държавата. Ето и уродливитее искат повече. За какво им са като са увредени и не може да им видят файдата .
10
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
160 милиона евро от Брюксел за границите, 100 милиона лева за Афганистан, 500 милиона евро за провален АЕЦ, три увеличения на депутатските заплати и два пъти купуване на нов автопарк. Оставка и народен съд!
9
0
 
42
 
! Отговори
БАБА преди 7 години
ЧАКАМ СЛЕДВАЩИЯ ПРОТЕСТ ДА ДОЙДА С ВНУЧЕТО И ДАНО ТОЗИ ПЪТ ВЕЧЕ СМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ДА ИМ ПОКАЖЕМ ЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ НА ЧЕНГЕТАТА ДАДОХА ОТ РАЗ КАКВОТО ИСКАХА НА ДЕЦАТА НЕ
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...какво е да гледаш дете със 109 лв. и 56 стотинки" на министърката само обяда на ден и е толкова.
7
0
 
27
 
! Отговори
JJ преди 7 години
Колкото и да е грубо - политиците гледат, ако могат да откраднат и 2 лв. отвсякъде.За какво им е ''зеленчук'' на 20-40 години, които не внася осигуровки, не плаща протекция или подкупи, ако е на черно, ами само гълта кинти - стигат им ***. Ама понеже ония могат да гласуват, много са и са малцинство, те за това стигаме до такива ситуации.Ама който копае гроб другиму, сам пада в него накрая!!!
6
0
 
58
 
! Отговори
точно така преди 7 години
Престъпници, които извършват геноцид над народа. За всички партии се отнася.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще пратят корумпираните шкембета. Те най ги бива в това да бият майки с деца.
4
1
 
27
 
! Отговори
Дърт политик преди 7 години
Ми тези не могат да пускат бюлетини. За какво са ми?
3
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хорааа, индийците свалят птравителства от днес за утре, заради цената на лука, а ние тук какво търпим...?! И мълчим, и търпим и накрая 150-200 изтощени майки са най-големите мъже в държавата?!
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше наскоро информация, че 90 млн. лева всяка година ни струва контингента ни в Афганистан, а на тези нещастни родители бели престилки раздават, да не се цапали при изпълнение на задълженията си... Нямам думи!
1
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То все отнякъде ще се почне ...