Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
7
 
1
 
! Отговори
до 292 от славянин преди 7 години
Съотношението българи-небългари в България всяка година се променя в полза на небългарите, а от доста години насам повече от половината раждани в деца в България не са българчета, има си официални статистики за това, което означава, че реалните са още по-страшни!
199
6
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Камък върху камък не трябва да остане от македония, мъже , жени, деца - чук в главата и до там.
198
0
 
3
 
! Отговори
утре преди 7 години
Демокрацията в този си вид вече не работи.Няма политици които да защитават интересите на народа.Изборите са аристократична безмислица.По-добре е чрез жребий да се излъчват съветници,кметове и депутати.Вероятността да си свършат работата е по-голяма.
197
6
 
5
 
! Отговори
Р/Р преди 7 години
Бях шокиран когато разбрах ,че Раковски е бил офицер /полковник/от турската армия и Бенковски /капитан/... данъците на балканите са събирани основно от българи /копривщенци/....и сме били най-богатия народ в Османската империя ....Тогава най-тежкия данък е бил 10%/десятък/...А СЕГА А СМЕ ПОД РОБСТВО НА ес СУМАТА НА ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ Е НАД 100%....поради тази причина много фирми закриват производства у нас и ги местят на други места....ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОСВОБОДИМ ,ЖИВЕЕМ ВСЕ ПО-ЗЛЕ...
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сегашните т.н.славянски държави са основани от други народи и са управлявани от техните аристокрации.славяните са били тор.така е русия полша словакия чехия словения и др.например в словакия аристокрацията е била унгарска а в чехия и словения енемска.в русия е скандинавска татарска и юдейска.Единствената държава която не си сменя името в европа е България,основана от Българи и с Българска аристокрация
195
5
 
1
 
! Отговори
до 282 от славянин преди 7 години
На 8 декември Реджеп Таип Ердоган постави на изпитание нормалните добросъседски отношения на Балканите с едно свое скандално изказване. В своята реч пред гражданите на граничния с Гърция и България гр. Кешан турският министър-председател в прав текст заяви: Когато говорим за Тракия в рамките на Турция, това означава както Одрин, Текирдаг, Къркларели и разбира се, Истанбул, така и Комотини, Солун, а също и Кърджали и Делиормана в България, дори земите до Скопие и Босна.
194
2
 
2
 
! Отговори
до 282 от славянин преди 7 години
Тракия е двете - Солун и Ксанти, Делиорманът, Кърджали, Вардар. Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", каза Ердоган в предизборно изявление за местните избори в град Кешан, който се намира близо до гръцко-турската граница.
193
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До славянинКакто българите напускат България, така го правят и турците и ромите. Въобще не си мисли, че едва ли не емиграцията важи само за единия етнос. Дори при малцинствата емиграцията е по-голяма, отколкото при нас българите.
192
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в кремъл всички висши постове като се почне от путин медведев лавров рогозин и т.н. са хазароюдеи.повечето от населението са бюджетники,зависими от властта . преди са били крепостни после колхозници и сега са отново закрепостени
191
2
 
4
 
! Отговори
Muti преди 7 години
Такива неща стават и ще стаеат в това изкуствено творение на т.н.Велики сили и Коминтерна-Македония,а ние първи я признахме!?Я вижте гърците.Неуважаемите ни политици да престанат да се лигавят,а да поставят проблемите остро и безкомпромисно!
190
2
 
1
 
! Отговори
до 282 от славянин преди 7 години
Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина.Думи на Семир Ялчън един от лидерите на турската ултрадясна националистическа Партия на националното действие произнесени официално в НДК на учредяването на партията на Лютви Местан ДОСТ. Само да припомним, че тази турска партия се свързва с терористичната групировка Сивите вълци, чийто член Алпаслан Челик се похвали преди няколко месеца на живо пред камерите на медиите, от мястото на събитието, че е застрелял руския пилот след свалянето на самолетa на турската граница.
189
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те вас македонците дето се мислете за сърби само албанците ще ви оправят купувайте си повечко възелин.
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за светът,славянин и роб е едно и също.да вземем например русия.там никога не са управлявали славяни.държавата им е създадена от скандинавци предимно от племето рос,рюрюковичите са такива.после стават роби на татаромонголите,след това идват романовите,наследници на татаромонголите,според иван грозни.личи му и от портрета.от екатерина са германска династия.после идва юдейско болшевишката революция и в кремъл се настаняват хазаро юдеите.
187
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя брадат човечец е промит мозък, както и част от пишещите тук българи. Между двата народа няма никакво напрежение! Разни недостойни политици и послушните им медии внушават противопоставяне по между им. Реално погледнато двата народа са по една шепа! Много повече неща ги звързват отколкото разделят. Остро протестирам срещу всички политически опити за противопоставяне! Поздравявам приятелите си от Македония.
186
5
 
5
 
! Отговори
до 282 от славянин преди 7 години
А аз съм и чувал, и виждал турци да декларират, че тук е Турция, а не България така че не ми ги обяснявай на мен тези подробности, аз живея в североизтока и знам какво е скрито в в главите на местните ''турци''!
185
1
 
7
 
! Отговори
Сравнение преди 7 години
На фона на грандиозния шум, последвал изказването на журналиста Пьотър Толстой, не може да не направи впечатление, че деянието на македонския журналист не е предизвикало никаква реакция на управляващите партии и лица в България.
184
6
 
2
 
! Отговори
славянин преди 7 години
За тези които се радват че Македония я превземали албанците, а България е ''OK''!''Живко Сахатчиев бие тревога: Родопите си отиват неумолимо от България!''Публикувано 2014-02-18 08:19:47
183
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 275 от славянинРодом съм от Кърджали, не просто съм ходил, а много години съм живял там и дори сега ходя при всяка възможност, тъй като имам роднини. И за това ти казвам - в отношенията между българите и турците в България и тези между македонците и албанците в Македония НЯМА НИЩО ОБЩО. Никога не съм чувал турчин да изрязява териториални претенции, не съм виждал по улиците (макар и в град с преобладаващо турско население) да се веят турски знамена, никога не е имало етнически сблъсъци.
182
3
 
15
 
! Отговори
до славянин преди 7 години
Руснаците , познати на света до Петър I като московити НЕ СА СЛАВЯНИ , произхода им е угро-фински . Петър I открадва името РУС от Киевската Рус- сегашна Украйна !
181
16
 
2
 
! Отговори
до 275 от славянин преди 7 години
А какво е съотношението между българи и небългари в София!? Май българите постоянно намалявате за сметка на небългарите!? Та албанците като дойдат до българска граница няма да се спрат, а ще продължат на изток, така че и ти бъди спокоен, ще стигнат и до София и ще се обединят със своите събратя по дух!