ОмбудсМая скочи: "Топлофикация" стана символ на рекет!

Хиляди българи плащат до 80 лв. такса инсталация, пресметна тя
34
ОмбудсМая скочи: "Топлофикация" стана символ на рекет!
Снимка: архив БТА

Привилегията на Столичната топлофикация да си гарантира приходите на над 440 хиляди домакинства независимо от това дали ползват парно или не, я превърнаха в символ на рекет и ограбване. Това заяви по време на първото заседание на Върховния касационен съд омбудсманът Мая Манолова.
 
Върховните съдии се събраха днес, за да разгледат искането й за тълкувателно решение дали трябва отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия т. нар. такса "сградна инсталация".

Още по темата

 
Тя пресметна, че хиляди българи плащат по 60-80 лв. такса за сградна инсталация за студени радиатори.
 
"От първия момент на встъпването ми в длъжност буквално съм засипана от жалби на граждани, които се оплакват от високите сметки за парно, от качеството на услугата, от високомерното и често арогантно отношение на Столичната топлофикация към клиентите ѝ. И особено – от невъзможността им като потребители да се откажат от ползването на услугата. И наистина е така. Разводът със Столичната топлофикация е практически невъзможен”, посочи Манолова.
 
Според нея особено трагично е положението на гражданите, чийто доходи не позволяват да плащат за парно.а
 
"Те са се отказали от получаване на топлоенергия, изключили са и дори са демонтирали радиаторите в жилищата си, мръзнат – и въпреки това плащат прословутата "сградна инсталация”, аргументира се Манолов.
 
Според нея това не е нито справедливо, нито нормално.

В същото време, когато някой не може да си плати задълженията към Столичната топлофикация незабавно започва съдебен процес, в който допълнително натоварва собственикът на апартамента с лихви, такси, разноски и с паразитни юрисконсултски възнаграждения  – минимум 300 лева пред съд и 350 лева пред частен съдебен изпълнител, пресметна омбудсманът.

По думите ѝ така един малък дълг за сградна инсталация може да нарасне лавинообразно и може да надхвърли дори 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
аз предлагам след като преборим топлофикация и спрем да и плащаме да почнем битката с държавата и да спрем да плащаме и данъци...
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не забравяме търговския регистър. Плод на Българо американската дружба. Който също се явява рекетьор терорезирайки спящи неработещи фирми.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
са ти символ на корупцията... мая 1
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E, да ама Фандъкова и шефът й Мутрата, които са принципалите на ТОПЛОФИКАЦИЯ са много доволни, тъй като тези парички отиват директно в сметките им.
1
3
 
25
 
! Отговори
куката преди 7 години
Така, така ! Би било много хубаво ако подпука и параз'итите "Топлинни счетоводители"