Спри се, огледай се, прекръсти се и тръгни…

Променят закони, за да е напълно ясно, че пешеходецът е с предимство
Обновена: 4 окт 2016 16:42 | 4 окт 2016 15:14, Камелия Цветанова
105

 

Снимка: Dnes.bg

Пешеходна пътека – място, където 50 човека на час пресичат улицата в работен ден. Макар че това е най-сигурният начин да минете от единия тротоар на другия, се оказва, че според Висшия адвокатски съвет "пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека".

Пешеходецът, независимо на каква възраст е, в какво емоционално и умствено състояние е, трябва да прецени скоростта на идващия автомобил. Именно пешеходецът трябва да подаде знак на шофьора, че възнамерява да пресече, независимо дали човекът има двигателни, зрителни или психически затруднения, смятат във Висшия адвокатски съвет.

Така че се стига до парадокса – пешеходецът да носи вина за това, че е бил ранен на пешеходна пътека или може би дори убит.

Становището на адвокатите беше поискано от правосъдния министър и от главния прокурор заради случая, при който мотоциклетистът Диян Станчев, прегази на пешеходна пътека 20-годишната Лора през 2011 г. Той се отърва с ефективна присъда от две години, макар че не е пропуснал преминаващото момиче, нарушил е правилата за движение и е превишил разрешената скорост. Според съдиите обаче и убитото момиче е виновно, защото не е преценило скоростта, с която лети към нея мотористът.

Заради такива случаи България води черната класация по убити на пътя – 95 на един милион жители. Жертви на катастрофи са 700 – 800 човека всяка година.

От 2000 г. до 2015 г. над 13 хиляди души са убити по пътищата ни, над 145 хиляди души са останали инвалиди, цитира статистически данни Ева Попова от "Безопасни улици за Валя".

Тя беше сред организаторите на инициативата да се демонстрира "правомерно заемане на позиция за законно пресичане на пешеходна пътека тип "зебра". Наложи й се да размахва ръце, да си помага със стоп палка, за са пресече една от ключовите пешеходни пътеки в столицата – на бул. "Васил Левски" до СУ "Св. Климент Охридски".

Попова обаче обясни, че макар да е чела много пъти становището на адвокатите, така и не е успяла да разбера как точно трябва да се пресича.

"Там е посочено, че с горни крайници трябва да сигнализираме, че преминаваме, но пък не е отбелязано с лява или дясна ръка, какво точно да е движението, което дава широка предпоставка за тълкувателно решение на съда при инциденти", коментира тя.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи в момента в законодателството ни има сериозно противоречие.

Пресичането на пешеходна пътека се регламентира от две разпоредби като една казва, че пешеходецът трябва да се съобразява със скоростта на автомобила, а в другата пише, че шофьорът трябва да спре, стъпвайки на пешеходна пътека.

"Това са два противоречащи си члена от закона. От една страна пешеходецът трябва да е радар, да преценява спирачния път, с каква скорост колата лети към него, а другият го защитава напълно", посочи Тодоров.

Шефът на парламентарната комисия по транспорт Нестимир Ананиев /РБ/ изненадващо се присъедини към инициативата и обясни, че е дошъл в подкрепа на идеята, че няма как пешеходците да носят отговорност за пресичането на "зебра".

Той съобщи, че заедно с Нели Петрова от ГЕРБ, майка на убитата Лора във Варна, ще внесат законови поправки, за да се изчистят празнотите и да се уеднаквят разпоредбите.

"Сега има различни тълкувания заради начина, по който е написано в закона и искаме да е ясно какви са правата на пешеходци и шофьори", каза той.

Според него щом има пешеходна пътека трябва много ясно да се напише, че приоритетно е правото на пешеходците да пресекат пътното платно.

Ананиев е убеден, че не може да се очаква от всеки да е в състояние да прецени скоростта на движещия се автомобил.

"Тук дори не става въпрос само за 7, 8 или 10-годишните деца, ами и за възрастните", мотивира се той.

Ананиев припомни, че вече в сила е влязла и нова наредба, според която да пешеходните пътеки ще има табели, където със стрелки ще е указано дали трябва да се огледаме вляво или вдясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че е приет от депутатите изключително лош закон (иска ми се да употребя по силни думи, но тук не е позволено). Вместо този закон да бъд поправен при първия прецедент на оправдан водач прегазил майка с бебе на пешеходна пътека, законодателната машина затъва в тресавището на тълкуването на лошият закон, което неминуемо води до още по-лоши тълкувания (пак искам да използвам нецензурни думи) като това, че пешеходец премазан от МПС движещо се с 120км/ч е съучастник в престъплението
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25Съгласен съм, че всеки все пак разумен човек трябва в името на собственото здраве, ако не за друго да пресича осъзнато, а не да се рее из пространството. Аз обаче редовно ставам потърпевш от шофьори, които минават с доста висока скорост през пеш. пътеки и си личи как няма намерение да спре, въпреки че вижда, че има чакащ човек. В такъв случай, като видиш, че дори и не намалява може да си висиш на пътеката докато побелееш или да събереш смелост и да тръгнеш.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 23Да, ходила съм и в Париж, господине, пак спираха колите. ;) Някоя друга държава?
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предимството не е собственост на тротоара и пътеката. Сложило си ръцете в джобовете, махмурлия, главата забодена в носовете на обувките, крачи устремено насам - натам и хич не поглежда какво става.Или скоро една намахана кака, някъде 60 годишна, но младееща се, като заголила кълките, пременила се препуска и всички са длъжни да и сторват път. А ситуацията изисква да си вдигне зъркелите, да види поне кой я заглежда, малко да забави крачка и всичко си протича съвсем кротко.
22
5
 
3
 
! Отговори
До Пешеходции преди 7 години
Ти пък в колата ли си се пръкнал и отраснал. Сигурно си от тези, които и до магазина отиват с кола и никога не ходят пеша?Ами нали всеки като слезе от колата става пешеходец, какво си се разлаял сякаш трябва да се делим само на пешеходци и само на шофьори?
21
3
 
7
 
! Отговори
САМО В Бг 26Г. преди 7 години
На повечето Бг-шофьори , в главите им има само дрога, алкохол и чалга ....., КАК БИ СЕ СПАСИЛ ОТ ТАКИВА ИНДИВИДИ?
20
4
 
5
 
! Отговори
гого преди 7 години
До Анонимен 23И не само в Англия, в цяла европа е така. Само инж.Ганев не го е разбрал - яхнал 15-20 год.трошка (която на запад няма и да искат да застраховат) и давай, гази, мажи, безсмъртен..
19
1
 
10
 
! Отговори
Прав е ном.16 преди 7 години
ТАКА СИ Е !НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО Е ЗРИТЕЛНИЯ КОНТАКТ.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам по-добро предложение. От свете страни на пешеходните пътеки да бъдат монтирани мини параклис/синегога/джамия в която пешеходците ще имат възможност да се помолят на всевишня да не ги отнесе някой водач с който не са установили визуален контакт
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо съм за предимството на пешеходеца на пътеката и за жестоки наказания при неспазването от водачите. НО, жестоки глоби и наказания и за нарушители - пешеходци, които пресичат не там където трябва. Изключвам децата, тях трябва да пазим винаги, обаче, много, ама много ниска е културата и на пешеходците. Тръгнал да пресича на няколко метра от пътеката, не се озърта никак, по телефон говори, ! ПРЕСИЧА ПО ДИАГОНАЛ И СИ ВЛАЧИ КРАКАТА ! Що е то - БГ пешеходец
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Легналите полицаи са единствения начин за регулиране на движението в страна в която половината шофери са си купили книжките или въобще нямат такива и карат таратайки на които са минавали на ТП преди една петилетка
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бесен на ФанъковаГосподине, вие кои точно държави сте посещавали, защото аз съм обликолила половин европа и тия глупости, които говорите не ги видях никъде? В Англия в момента в който кракът ви докосне пешеходната пътека, колите се заковават и ви изчакват да преминете на отсрещния тротоар, надлез за пешеходци няма никъде.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Обикновено, когато човек застане на пешеходна пътека ИМА намерение да пресича. Това трябва да е достатъчен сигна за спиране за водачите на МПС-та.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Тритонната машина не се движе сама. Управлява се от ЧОВЕК, който би трябвало да има достатъчно мозък в главата, за да може да реагира адекватно на пешеходната пътека и да СПРЕ!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V zelia svat peschahodeza ima parvo predimstvo no bg samo na dumi e evropeiska darjava dupkite po ulizite krapkite bokluka smardi sgradite oluschteni kabeli samo savedenija barove alkoholisam mutri mutresi selikonovi kukli kade sa kulturnite elegantnite bg ne sa po vitoscha i smeschnia uj schadarvan na fandakova forma ziza ne fontan sama milioni davat sa klnkursi i komisioni v djobovete ziganska darjava s milioneri miliarderi kolko hora imirat po ulizi i patischta ?????
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова могат 240-те компира в НС
10
11
 
14
 
! Отговори
бесен на Фанъкова преди 7 години
Да се забранят пешеходните пътеки!Няма ли светофар - пешеходецът да е без предимство!Ние сме столицата с най-много пешеходни пътеки!В цивилизования свят правят надлези. подлези и само в изключителни случай нерегулирани пешеходни пътеки и то САМО на малки улици в жилищните квартали.А у нас на булевард(!!!) или на скоростен път(!!!!!!) сложили пеш.пътека!И се получава парадокса:пешеходците минават 50м в страни от кръстовището по п.п., за да не чакат на сфетофара (масово по "Раковска").
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ананиев припомни, че вече в сила е влязла и нова наредба, според която да пешеходните пътеки ще има табели, където със стрелки ще е указано дали трябва да се огледаме вляво или вдясно"Хахахахаха, ама вие сериозно ли? Не сме най-интелигентната нация, но не знаех, че сме най-малоумната и са ни необходими такива наредби. Хора, учете се децата или изобщо не си създавайте....
8
1
 
11
 
! Отговори
Невен преди 7 години
До анонимен 9 и неговите ++. Значи мислене като твоето измират хора на пешеходна пътека. Ти трябва да намалиш преди пешеходна пътека без значение дали на нея има човек или не, за да можеш да спреш, ако някой минава. Значи, ти като си с 3 тона джип на път с предимство, спираш ли когато на пътя без предимство е 20 тонен самосвал - не?
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм съгласен с това пешеходеца винаги и при всички обстоятелства да има предимство на пешеходна пътека.....случка от тази сутрин: карам по малка квартална уличка с не повече от 30 км /през 100 м има и "спящи полицаи", един чичка с чадър нахлупен до раменете се движи по тротоара, и в момента в който се изравняваме с него, той рязко свива към платното и се блъска в задната ми врата......баси, аз ли да съм виновен за това, че чичката не се озърта като реши да пресича?