За късмет и берекет! Кладнишките баби за Бъдни вечер

Какво повелява традицията, разкриха те пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 23 дек 2016 09:47 | 23 дек 2016 09:44, Петя Славова
5
За късмет и берекет! Кладнишките баби за Бъдни вечер
Снимка: Bulgaria ON AIR

На празничната вечеря на Бъдни вечер трябва да има седем постни гозби, задължително тек число (нечетно). Това разкриха Кладнишките баби пред Bulgaria ON AIR.

"Да има ошав, сърми с лук, зеле, ориз и сливи, както и баница с тиква, погача, чушки, погача с късмети, мачкан фасул, орехи, ябълки. Трябва да са от седем гозби нагоре", отбелязаха жените.

Питка се прави задължително - една, която да е символ на плодородието на земеделския стопанин, добавиха те. По думите им още един символ на Бъдни вечер е греяната ракия.

Традицията започва с поставянето на слама. След това дечицата започват да се търкалят в нея - това е за здраве и плодородие. На този ден те трябва да са винаги с нови чорапи, купува се нещо ново за дома, за здраве, за плодородие. Всичко на този ден трябва да е ново.

Софрата не се събира вечерта, така остава - вечер идват и мъртвите да хапнат. Сутринта се събира сламата и се носи по дърветата", разказа една от Кладнишките баби. Друга добави, че печката трябва да гори цяла вечер.
.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Печката да гори цяла вечер...А в София какво да правим - парното да работи цяла вечер ли?А слама в София откъде ...
4
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Селянията господства в тази жалка територия. И винаги е било така.
3
0
 
1
 
! Отговори
K преди 7 години
Сламата в този обичай е свързана с яслата, където се е родил Исус - т.е. обичаите се са само езически! 7 е Божествено число. И т.н.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кладнишките баби трябва да се научат, че България е християнска страна и няма място за езически суеверия. Смисълът на празника е, че почитаме Рождеството на Спасителя Иисус Христос, Богочовекът, Който заради нас доброволно пострада на кръста и възкръсна
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Берекет е турска дума, използвайте българския еквивалент, продажници такива.