1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече

Само един от десет успява да се хареса на бъдещия шеф
417
1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече
Снимка: Булфото, архив

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала.

"В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума", обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева пред "Монитор".

Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по "Финанси" и "Икономика".

"Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока", заяви още Николчева. Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение

на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

"Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата", обяснява HR специалистът Станимир Грозев. Според него младежите заработват в кол центрове докато намерят подходяща работа по специалността си.

"Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите", твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри "Менпауър" показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата.

Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си.

"По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри", обясни Станимир Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: младежизаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аявертПроблема на гърците е сходен с нашия - мълзеливи са и искат по цял ден само да висят по таверните. И бай т *** същото иска - той да дебелее пред телевизора, да му подскачат знойни певачки и да кара бентли, ама не му се ще да работи за тия неща. Ако може всичко отгоре да му се сипе, ей така. Щото, разбираш ли, той заслужава. Не е наясно защо, но знае, че при всички случай заслужава.
306
1
 
9
 
! Отговори
х преди 7 години
колко простотия има в тази държава не е истина.
305
0
 
6
 
! Отговори
аяверт преди 7 години
До АнонименЗападно в смисъл ориентация, ***.
304
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аявертГърция е западна държава, така ли?Ти си географ толкоз, колкото оная литературна фурия долу е езиковед. Не можете да пишете, камо ли да мислите. Жалка история.
303
1
 
8
 
! Отговори
12345678 преди 7 години
Политически меки китки и *** знам че ви пари под д-то защото Европа ще забранява старите коли над 15 или 20 години ама тук такива са над 2/3. Така че е вавайте си пич ката майчина правете кво знаете ама това тук да не минава защото за старата ми кола ще ви таковам пич ката майчина и ще ви избеся.
302
1
 
26
 
! Отговори
аяверт преди 7 години
Ще се научите че робите в България умряха.За 1000 лева в една бедна западна държава като Гърция и чистачка трудно ще си намериш.
301
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 357Толкова отвратително неграмотна си, че не бих ти дал и овце да доиш. И мъжлето ти сигурно също не може да си напише името.Грабай сега буквара, селска пръчко, пък претенцииките после.
300
2
 
25
 
! Отговори
Дурм преди 7 години
До АнонименВикаш, не стига, че си благоволил да я назначиш на работа, ами и претенции за спазването на трудовото законодателство ще си позволява...После що ви наричат "чорбаджии" и що не можете си намерите хора.
299
0
 
17
 
! Отговори
Зейезе преди 7 години
До до неграмотнатаИменно щото само хора с опит търсите, та у нас почти не останаха млади хора.
298
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва една такава млада "специалистка" , бакалавър по счетоводство и контрол. Не може да напише фактура!!! И същата тая още от първия ден почна с претенциите, кой какво и бил длъжен, по Кодекса на труда и прочие. Е те това е реалността по темата.
297
7
 
10
 
! Отговори
до неграмотната преди 7 години
Ало шльокавицата, с "dve vi6i" къде с тия претенции, мила?Ти и на шльокавица си пилуграмотна ама имаш "dve vi6i i doktorat" и ние трябва да ти плащаме за рушветите,които си дала да ги изкараш,а?Искам хора с опит!Опитът ми показва кой колко е кадърен, а колкото повече дипломи имаш,толкова повече въздух под налягане в кратуната и голяма уста с претенции.
296
2
 
25
 
! Отговори
До 'Бизнеса преди 7 години
Да не говорим българският 'чорбаджия' как гледа на работниците си - като на слуги,а той самия няма да пипне и за 2 лева работа.Кадърни хора за 1000 лева няма, и за 2 000 няма.Ходете си наемете продавачки и барманки с фафли в косите за 1000 лева да видим колко работа точно ще свършат и каква.
295
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един мъжМи изчезвай в Германистан тогава.Пусни една брада, научи малко арабски и си ти.Или си седни на *** и спри да се оплакваш. Тогава, току виж, изкреташ донякъде.
294
2
 
16
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 7 години
До Маргарита Николчева:Аз, искам да работя за 165лв. първоначална заплата.И така 40 год. И като стана на 65 ще чакам държавата да ми я вдигне с 10 лв.Ще чакам да ме свържете с някой работодател. Хайде, чакам,,,,, маааа... Ааа и да е някоя за 12 ч. раб. ден.
293
1
 
34
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
България не е добро място за живеене всички го знаят!
292
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A pensii 165 lv 40 g staj s dve vi6i i doktorat maja mi e s 309 lv a 4engeta sportisti s 980 lv kakva e pravdata v bg donosnizite s previlegii saschto unijenieto na bg intelig.pensioneri e unijenie i besramie na vsi4kite vlasti do sega unijenie i sa mladite obrasovani hora kak v rumania garzia pensionerite ne sa unijeni 300 lv tova ne e pensia pone 500 lv i besplatni lekarstva transport le4enia v anglia vs sa bednite pens.gi poemat i jilischta plaschtat brd saschto s pribilegii v bg ne
291
1
 
18
 
! Отговори
До 354 преди 7 години
Е, хайде и ти пък сега!Нали трябва да има пари за 22 вида помощи на едни, дето вече повече от половин век ги интегрираме, но освен да ги развъждаме, друго засега не сме постигнали. Важното е да глезим тях, за да не ни обвинят, че ги дискриминираме.На етническия българин със средно и висше образование и едно дете му е много! Да поработи до 40-годишен с минимална заплата, пък после ще му дадем стотина лева отгоре, та да се ожени и той - за някоя позастаряла колежка. И да станат приемни родители.
290
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз познавам хора на 2000 заплата. Живо робство, освен ако не са ИТ. Реално нямат работно време и са живи мощи. Да, изплащат апартаменти и коли, ама на каква цена, е въпросът.
289
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите"Докато получаването на адекватно възнаграждение се счита за "разглезване", младите хора ще бягат от България.
288
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатата в кол центровете "Разглезва"?! Че за София 1000 лв са абсолютно нищо за сам човек, пък камо ли със семейство. Хайде да си кажем истината - 1000 лв в София отиват за дни, а в мъничък град можеш да си издържаш семейството с тях. Въобще има огромно социално разделение