България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха

На церемонията в НС присъстваха политици, духовници, военни
Обновена: 19 яну 2017 10:27 | 19 яну 2017 10:16, Камелия Цветанова
188
България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха
Снимка: БулФото

От днес България има нов президент. Новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", обеща Радев, а след това целуна ръката на патриарха и кръста, оставен до него.

Вицето му също се закле да се ръководи от "интересите на народа" и получи благословията на патриарха, но само се здрависа с него, а не му целуна ръка.

Радев и Илияна Йотова влязоха в пленарна зала под аплодисментите на депутатите.

Още на входа на парламента официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота.

Радев мина през парадния вход на Народното събрание, придружен от съпругата си Десислава Радева. Йотова също беше със съпруга си.

На церемонията, по време на която прозвучаха химните на България и на ЕС, присъстваха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, висши военни, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Решението на ЦИК, с което Радев е обявен за петия президент на страната, беше прочетено от шефката на парламента Цецка Цачева, която беше основният му опонент на изборите за държавен глава, но загуби от него на балотажа на 13 ноември.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари с военна церемония. Официалните гости на двете церемония са около 400. Радев е петият демократично избран президент на България.

След демократичните промени в страната през 1989 г. изборът на държавен глава е регламентиран в Конституцията, приета от седмото Велико Народно събрание на 12 юли 1991 г.

Първият държавен глава Желю Желев взе властта на "Дондуков" 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е точно!
51
30
 
15
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Жалка работа. Чете като чиновник. Виждате ли разликата с речите на Обама (много добър оратор), Блеър, Меркел - при тях погледа свети, омайват, има енергия, ентусиазъм. Тоя декламира като Стефан Данаилов в на всеки километър, все едно е анимационен герой. Толкова не разбрахте, че на тези позиции трябват хора с лидерски качества, а в този нищо подобно не личи. Плевнелиев (не съм му фен) поне огласи на висок глас негативите, които Русия ни е донесла и продължава да носи, в цялата ни история.
50
8
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До Анонимен 34 Генераля освем Десито, друго няма да мачка.А иначе Йотова ще го строви с простотийте си.
49
21
 
14
 
! Отговори
АТЛАНТИК преди 7 години
Тоя ще служи по вярно на Путин от чеченски сепаратис,а наще проажници му се кефят
48
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атлантик, заплатите няма да скочат. Още по-малко веднага. Герб разби и попиля дребния и среден бизнес! В името на мултинационалните корпорации и комисионните.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне изглеждал прилично,хехехе,започнахме да занижаваме,мой да не става *** поне на човек мяза казваш
46
15
 
28
 
! Отговори
Сравнение преди 7 години
Роско = ***, пребоядисан син на секретар на ок на бкп, дори жена му го ненавижда. Мишка.Генерал Радев - най-мъжката професия, завършил академия в САЩ, добър пилот и човек.
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така в светска държава президент целува ръка на религиозен ?
44
14
 
9
 
! Отговори
АТЛАНТИК преди 7 години
Руските бандити и натресоха совй човек на българските дураци.Ей сега ви скочиха заплатите
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо решихте, че е много качествен Радев? Аз една смислена дума не чух от него до момента. Не казвам нищо повече, защото тепърва ще гледаме и ще слушаме. Дано да се справи, защото независимо дали си прозападно настроен или русофил, при всички случаи ще имаш и поддръжници, и несъгласни с теб. Но в крайна сметка не забравяйте, че основната задача на президента е да внася баланс във властта. Пожелавам му успех, макар че имам резерви към личността му, ще видим дали са основателни.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грантаджии и - вън!
41
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито и успех!
40
3
 
24
 
! Отговори
Добър преди 7 години
Жив и Здрав!
39
8
 
16
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Тия геербери не спряха да буботят. *** жалката история. Толкоз им е акъла явно. Грозна картинка.
38
6
 
11
 
! Отговори
до ЕС преди 7 години
Какъв майдан ще направиш бе плазмодий лигав ??????Не се свършиха ***....
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне изглежда прилично и жена му не се срамува от него. А това, както се нагледахме 5 години, не е малко.
36
1
 
16
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Всички се заклеват да се ръководят от интересите на народа , а после работят за бизнеса и собствените си интереси.Така ли е ? Така е ....
35
7
 
18
 
! Отговори
Шапки долу! преди 7 години
Генералът дойде!
34
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените пак напускаха троловете. И за Тръмп ги пускаха, да обясняват колко готин бил, но това трая точно месец, преди американските танкове да налазят Полша.
33
6
 
23
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Доколкото си спомням Радев е избран с признати за демократични и легитимни избори. *** какво протестират? Или когато техния президент с доста по-молко гласове е избран всичко е О.К., а когато е друг, даже и с повече гласове - не е О.К. и няма демокрация. Дайте да се разберем за какво става въпрос. В демокрация ли живеем или диктатура на ***?