Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!

Конвекторните радиатори биха понижили консумацията
20 яну 2017 12:37,
105
Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!
Снимка: архив, Bulphoto

"Енергоефективното поведение не е трик, а възпитание, поведение, което трябва да се усвоява от ранна детска възраст". Това заяви д-р инж. Георги Милушев, преподавател в Техническия университет в София, пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът му е по повод рекордното потребление на ток, отчетен от енергийния регулатор в началото на годината. Според него консумацията на ток е достигнала най-високия си пик за последните 20 години.

И въпросът е дали има начин как да пестим от сметките си за ток?

Най-големите заблуди, които потребителите на електроенергия имат, са тези, че включването и изключването на т.нар. "духалки" биха намалили сметката за ток. Според инж. Милушев "стойността на тока си остава същата.

"Компенсираме единствено някакъв реактивен характер на товара, който не се отчита от битовия електромер, но няма да има ефект върху сметките нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен", уточни експертът.

Според експертът климатикът е този, който би спестил електроенергия, защото работи на различен от "духалките" принцип.

"Там използваме електрическа енергия само за движение на флуидите във въздуха и тези вътре в климатика".

Все пак практиката е показала, както твърди преподавателят от Техническия университет в София, че "маслените, водните, дори конвекторните радиатори са по-добър вариант за постоянно отопление".

"Поне 20-30% ще има разлика в сметката при използването на този тип радиатори, спрямо преносимите уреди", твърди той.

Като съвети какви практики трябва да предприемем за енергоефективно потребление в дома си, инж. Милушев каза, че "компютрите, телевизорите, зарядните устройва" са уредите, които "капка по капка" увеличават консумацията, която остава като скрита за потребителя и той не може да си обясни допълните няколко лева отгоре към сметката си във фактурата.

Това прибавя и постоянно включените кафе машина, тостерът, които не използваме през цялото време.

Друга скрита консумация, която ни оставя учудени за фактурата от енергодружеството е осветлението.

"1/3 от електрическата ни енергия отива за осветление,  което означава, че трябва да преминем към енергоефективни осветителни тела", съветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментези блокове се свършиха,а и входовете са на привършване наеха ги дупетатите
34
12
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До АнонименАми кажи му да смени два лагера и си сложи хубава дограма, ти ако със сегашната си чуваш климатиците, си представям колко изолира и към студ....
33
0
 
25
 
! Отговори
а преди 7 години
Бухам дръвцата и радиаторите парят.Пък и като ударя една кана чевено .............. Климатиците ми са за лятото - да охлаждат.
32
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен шума от климатиците на съседите ми разби нервната система преди години и още не мога се оправя.Добре дошли в 21 век, както се вика...
31
1
 
9
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
До Бай *** от ЧикагоТоз пък... по 3 100 съм дал за климатик чистак-бърсак новички от Япония. Кой ти е беден в България бе брато. Оди си в Чикагото кат ти е толкоз акъла
30
3
 
16
 
! Отговори
сдф преди 7 години
До 32Дайкин 1200, дори при +1 дефроства, понякога по 1 час, но винаги поне 10-20 минути с междинните почивки които прави, реално само 20 полезни минути или нещо такова, но нечий котел или климатик ми резонира и бучи в стаята винаги където се преместя. а моят понякога звучи като счупена таратайка но не винаги. Мисълта ми е че тези уреди трябва да са изнесени далеч от обитаемите площи, но не чак като тец-овете на топлофикация, че загубите са големи.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За газифициране ми искаха от Овергаз 8200 лева) луди хора, за около 5000 ми монтираха климатична система, 3- та година проблеми никакви, 200-220 лева макс на месец зимата
28
12
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьо от Чикаго преди 7 години
Алоу, небайганювците, някой казвал ли ви е вредата от климатиците каква е? Особено от тея "тузарските" дето си ги купувате втора употреба.Е за тва кат кихне некой във Видин и до Резово включително целата държава влиза в бокса.
27
3
 
20
 
! Отговори
Топлоенергетик преди 7 години
Законите на физиката, в частност топлoтехниката не са се променили от 1960 година.И аз имам климатик (хубав), ползвам го леко преди да пуснат отоплението, но го ползвам предимно за охлаждане (каквато е основната му роля).Имам централно отопление и топля тристаен апартамент за 100-150лв в най-студените месеци. Подчертавам ТОПЛЯ. Ами тя сметката за климатик ще е толкова в неотопляема сграда, а комфортът е спорен.А в тона на статията, Важно е да имаме енергоспестяващи уреди!!
26
2
 
18
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
Ще ти дам един елементарен пример. 160 квадрата жилище- ново, последен етаж. Първа година- без климатици, 3 радиатора и 1 конвектор- студ, не се справят. Сметки за ток от порядъка на 400-600лв.. Лятото- жега, не се диша, въпреки немските изолации последен писък на модата. Година 2 в това жилище- 3 климатика за общо 6000лв. (и за 4000 биха свършили работа). Сметка за ток от порядъка на 150-250лв.. Айде смятай. 120лв. годишна поддръжка на машините. 6 години вече. А и лятото охлаждат.
25
0
 
20
 
! Отговори
Ценьо преди 7 години
Понеже предният ми коментар беше изтрит ще повторя - плащам 180 на месец за отопление на 100 кадрата апартамент с два хиперинвернотни подови климатика. Към потреблението се включват бойлер, пералня, печка, миялна. Преди да реша за отоплението посетих доста фирми с различни технологии от лъчисти, подови и какво ли още не. По-евтино от климатикът на пазара няма, освен ако не си на ТЕЦ или газ (и пак зависи от съседите ти, щото Бай *** се топли ама е откачил топломера)
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важното климатика върши работа и лятото, даже на мен лично повече са ми проблем летните горещини отколко студа
23
0
 
8
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Ае всичките ми коментари ли ще изтриете??
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експерте, енергията консумирана от "духхалката" е предимно активна! Защото източника на индуктивна енергия е вентилатора, чиято мощтност спрямо нагревателя е нищожна... Косинус Фи в цялостното потребление ще е нищожен. Второ - най-добре за отопление е инверторния климатик, но не се опитвайте да сравнявате електрическата му и топлинна мощност, понее кпд-то ще ви иде на 200%, което е абсурд. Изобщо използването на сложни думи не означава че човек разбира...
21
0
 
8
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
до Топлоенергетика:И защо да спирам климатика,нали навън е студено?!
20
10
 
3
 
! Отговори
сдф преди 7 години
Дали е климатик или газов котел но цялата ми стая се тресе все едно има запален камион пред прозореца. Без изолация с климатик при 500 вата консумация (на икономичен режим) поддръжам 12-13 градуса при минус 15 но много дефроства постоянно голяма достада, най-добре да се постави климатика в слънчева печка, тоест под стъклен похлупак така че дневно време да е над 0 с 5:1 и да конвертира въздух-вода и да пълни бойлери или нещо такова. но е трудно да се изпълни сигурно.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22А за икономиите на ток от качествен климатик, защо нищо не казваш, г-н Професоре ?!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега. Имам жилище на последния етаж на нов блок- на целия етаж. Разбирайте- не е от най-топлите. Имам 3 спални, хол и респективно 3 климатика, рабитещи постоянно. Сметка за ток дори в най-големите студове повече от 250лв. не съм получил, като имам и 2 бойлера. Машините са японски, работят през деня на 22-24 градуса, през нощта- на около 20-22. Имам и камина в хола за уют. Няма да говорим един тон екобрикети за 400лв., че се изгаря за нула време. Но топлината е просто друга- уникално е.
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в газифициран район и преди се прецаках и платих сумати пари за газифициране на жилището, казвам Ви пълна набутвация, преди няколко години си взех климатична инсталация и ми мирна главата, това е , кой квот ще говори от климатика по-добро на тоя етап няма
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм с инфрачервено в целия апартамент и става наистина топло. Въздуха остава свеж. Препоръчвам горещо!