Абонат на "Топлофикация" осъден за дълг от... 21 стотинки

След съдебното решение клиентката трябва да плати 325 лева
27 яну 2017 10:00, Елка Василева
74
Абонат на "Топлофикация" осъден за дълг от... 21 стотинки
Снимка: архив, Reuters

"Топлофикация София" е осъдила клиентка да плати 325 лв. заради старо задължение от 21 ст., съобщи пресцентърът на омбудсмана Мая Манолова.

Сумата, останала неплатена от 2012 г., нараснала близо 15 пъти, след като към дълга бил прибавен хонорарът на юрисконсултите на дружеството.

Заради дела като това ГПК беше променен и възнагражденията на юристите на "Топлофикация" трябва да бъдат намалени драстично. Досега съдът автоматично присъждаше поне по 300 лв., и то на всяка инстанция, припомня "Сега".

Манолова скъса от критики плана, предложен от мениджмънта на монополното дружество.

"Първото, което шокира, е, че бизнес планът на "Топлофикация София" не е публично оповестен. Дружеството е общинско, което означава собственост на 1,5 млн. столичани, и мисля, че всеки от тях има право да знае какво е финансовото състояние, какви са намеренията за следващата година", посочи тя.

Загубата на дружеството през 2016 г. е 40 млн. лв., затова буди недоумение увеличаването на средствата за заплати с 2,5 млн. лв. и предвидените нови 4 млн. лв. за 2017 г., смята Манолова.

Тя даде пример, че през 2016 г. хонорарите за външни юристи са достигнали 3 млн. лв., а собствените й юрисконсулти са получили възнаграждения от над 10 млн. лв.

За услугата "Дялово разпределение" се ползват други фирми и са похарчени близо 7 млн. лв. за събрани 6 млн. лв. През 2016 г. от топлопреносната мрежа са ремонтирани само 1.3 км от заложени 20 км и са довършени около 7 км от плана за 2015 г.

Въпреки критиките общинският съвет прие плана на "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам разчети с "Топлофикация", но ако някой дойде на вратата ми и ми поиска 325 лв. за задължение от 21 стотинки, ще му се случи голяма случка.
17
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво е пречело на осъдената да си плати тези 21 стотинки. Мързел, незнание/съмнява ме/, мисълта абе за толкова няма да ме търсят, или да го *****. Всеки си пати от главата.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До топлотехникА парното какво топли бе? Не топли ли въздуха? Ахаааа.... и ти си сигурно от онези, които са си пуснали тръбите за парно на зиг-заг през пода и по този начин крадеш!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте да си говорим истината - в старите блокове се краде на поразия и затова се раздуват сметките на хората живущи там. Нека сложат тръбите на стълбището и на всеки вход на апартамент да има топломер и да плащаш толкова, колкото топло ти е влезнало през вратата. Има такива! Иначе се плащат безумни сметки, например от по 400-500 лева, дето дори не пускаш парно, за да спестиш. Другият проблем е, че има големи топлинни загуби по стара преносна инсталация и си избиват фирата от джоба на хората.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А топлофикация пробвала ли се е да си вземе тези 21 стотинки? Или още 2012-та са ги отписали като "не си струва" ако е така защо продава този "дълг" на трето лице да го събира?И как се слага такса от 300лв за дълг от 21 ст?Отделно като е общинска структура винаги могат да ти го бутнат към данъците и щеш не щеш ще платиш. Но пък така едни структури от кръвопийци няма да намажат 10-20 милиона на година....
13
8
 
7
 
! Отговори
топлотехник преди 7 години
Климатикът топли въздуха - Въздуха е изолатор. Учи се във втори курс Топлотехника!Няма да се уморя да го повтарям за тези, които си мислят, че им вярваме, че се топлят с климатик.И аз имам климатик (хубав японски), но го ползвам предимно за охлаждане и за топлене в преходните периоди (преди да пуснат парното). Каквато му е и основната цел.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до тоя с климатикаАло, приятел, аз живея в блок, където парно НЯМА! Топля се също на "клизмaтик", но сметката ми за климатик и за БОЙЛЕР включително, също НЕ надвишава 60 лева. А къпане е всеки ден по колкото пъти се налага, тричленно семейство. И също се разхождам по къс ръкав! Аре признай си, че много злобееш, че плащаш на обирджиите от Топлофикация!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Що не си одиш на село или отиди в баровски квартал без канализация в еднофамилен имот и може да се топлиш на каквото си искаш!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация що не вземе вярно да се превърне в дружество, монтиращо климатици, печки и котли?Видяло се е, че с пренос на топла вода през града не могат да се оправят и е само една голяма дупка за потъване на пари включително и като раздаване хонорари на юристчета. Помним го и Вальо-топлото в какъв лукс беше потънал.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Името и напиши, не фамилията
8
12
 
8
 
! Отговори
до тоя с климатика преди 7 години
Ако сметката ти за климатик е 50лв, явно тръби на топлофикация минават през вас и се ДООТОПЛЯВАШ, от 16 градуса (от сградната инсталация), до 20. Ай пробвай с хипер мега инвертора си да стоплиш от 5 градуса (колкото ще е без парно в сградата) до 20 и тогава разправяй какви са ти сметките за климатик.По хубаво от парното няма(ако не се краде)! Мен що не ме осъдят, защото си плащам! Със 150лв топля тристаен апартамент. Даже трябва да се увеличат разноските за съд безплатен обяд няма, ***!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е-л-к-а и сега слято:***
6
0
 
2
 
! Отговори
До № 1 преди 7 години
Знаеш ли какво е цензурирано нука ? Името на писалата тоя текст авторка. Опитай се да го напишеш и ще видиш !
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапасенТоплофикацията е колективна услуга! Оти не ривеше по времето на тато а? не смееше да пръднеш без повелята на Партията!
4
7
 
9
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До ТоплофициранПРоблемът не е в това, дали ти искаш да ползваш парно - като искаш, ползвай го. Проблемът е в това, че когато ти ползваш парно, част от сметките ти се плащат като неотменимо задължение от тези, които не искат и НЕ ПОЛЗВАТ такова.
3
15
 
10
 
! Отговори
Топлофициран преди 7 години
До АнонименЩо не кажеш нещо за тоя месец как е, топли ли клизматика или "топлли" ама за по сигурно слагаш 3 чифта чорапи и няколко вълнени пуловера, а като ходиш до тоалетна те е страх да седнеш от студ. Вкъщи седим по къси ръкави на парно, в банята и тоалетната е 28 градуса.
2
2
 
18
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Има топлофикации в страната, които доброволно са се отказали да начисляват "сградна инсталация" - в Сливен, например. Възнаграждението по заповедно производство при тях например е 25 лв (срещу досегашните 300 в София). Защо и Т.С.Е да не направи същото? Отговорът е: от алчност. МНого ми се иска някой ден същата лакомия да им изяде главите.
1
0
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
21 стотинки. ..и на същата страница - милиони неплатени дългове на "народни представители", и ЧЛЕНове, и ЧЛЕНки на правителството...аферим...чок машшалла!