50 българи дневно умират заради мръсния въздух

Експерти съветват: Слагайте шалове, маски, не спортувайте навън
2 фев 2017 10:55,
77
50 българи дневно умират заради мръсния въздух
Снимка: Reuters, архив

50 души дневно умират от мръсен въздух у нас. Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания.

С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение. По данни на Изпълнителната агенция по околната среда Видин е един от най-замърсените градове в страната, съобщава БНТ.

Още по темата

"Градът е разположен ниско над морското равнище - около 36 метра. Същевременно има отопление изцяло на твърдо гориво, стар е автомобилният парк на града, който се ползва и всичко това води до една висока концентрация на фини прахови частици, а оттам и до чести белодробни заболявания," казва пулмологът д-р Иво Илиев.

Изключително замърсен е въздухът и в Пловдив, който за поредна година е един от градовете у нас с най-висока концентрация на фини прахови частици. Основна причина са и метеорологичните условия, които създават нещо като похлупак и не може да се разчисти въздуха, казаха специалисти.

Сред най-уязвими към заболявания вследствие на замърсен въздух са пушачи и деца.

Доктори съветват при кашлица да отидем задължително на преглед и да вземаме нужните мерки, за да се предпазим.

"Слагайте шалове - плътните филтрират въздуха. Когато дишате през маска по нея полепват токсични вещества и трябва да се сменят много често, иначе няма смисъл, съветва д-р София Ангелова. Специалистите съветват и да не се спортува интензивно навън при замърсен въздух, понеже повече ще си навредим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промиването на мозъци върви с пълна сила. Явно пак ще вдигат данъци и такси, защото "хората го искали".
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една цигара замърсява с фини прахови частици 12 пъти повече, отколкото екодизелов двигател на автомобил на празен ход. Ако двигателя не е еко, замърсяването е горе-долу еднакво, т.е. 1 цигара = 1 работещ дизелов двигател на празен ход, по отношение на фините прахови частици. Затова в статията пише нещо за пушачите, но не знаят, че цигарите са голям замърсител с фини прахови частици. Разбира се над 96% от замърсяването във Видин е заради отоплението на твърдо гориво.
16
2
 
13
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Сигурно умират и 50, които са дишали само чист въздух. Всички умират :)
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана, нали в София се умираше от мръсен въздух, пък изведнъж ти да видиш, и в другите градове бил мръсен!? И това да не би да е за първа година? Защо изведнъж всеки ден по 3 новини за това колко е мръсен въздухът?
14
7
 
11
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
Абе незнам но живея в Лондон(10мил човека)септември си бях в България и имах работа в Пловдив.Буквално неможех да си поема въздух,адска мръсотия,въздуха е под всякаква критика и в този град има половин милиона души........
13
2
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Над България минават страшно много самолети - това съсипва здраве, реколта, земя, вода....всичко!!! А, да не забравя - нали не си мислите, че въшките дето ни налазиха са случайно появили се???
12
4
 
14
 
! Отговори
лицемер преди 7 години
ВАЖНОТО Е ДА НЕ ПУШИМ!!! ПУШАЧИТЕ СА ЗАМЪРСИТЕЛ НОМЕР ЕДНО!!!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това е лицемерието на американеца. Няма да коментирам, че самолетите също замърсяват повече от колите. А най-големите замърсители са Стоманодобивните фабрики, след тях са ТЕЦ-овете и т.н... Ако някой си мисли, че с ел. Коли ще зпасим въздуха, значи е мечтател. То е все едно да дълбаеш двуметрова дупка в кораб и да очакваш, че с шепи ще успееш да вадиш водата като се напълни с вода и започне да потъва.
10
7
 
7
 
! Отговори
Дизелите на скрап преди 7 години
Ако не да се криминализира , карането на дизел без филтър , то поне глобите/наказанията трябва да са сурови.
9
0
 
25
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Ако бъдат изолирани и контролирани *** ни съграждани,въздухът ще е по-чист с 50%.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големите замърсители са САЩ и Китай! ФАКТ и ТО СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН!! ФАКТ е също така, че само корабите по света замърсяват много, много, много повече от колите по света. 15-те най-големи круизни кораба в света емитират толкова серен диоксид за една година, колкото биха емитирали 760 млн. коли. Това, го давам, за да разберете и осъзнаете разликата. Само ядрените подводници, бойните кораби и самолетоносачите на САЩ, вероятно замърсяват в пъти повече отколкото всичките коли в Европа...
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как го изчислиха...
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветващ експерт, преди демокрацията въздухът над София беше лилав направо. Това беше цената на евтиния ток. Тецове и прочее.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо ще вдигат но ко ще е то? За да сме по-здрави - нови данъци и такси.
4
3
 
29
 
! Отговори
Съветващ експерт преди 7 години
С мръсния въздух ще се преборим когато се вдигнат заплатите/но не с 2-3%,а сериозно/,когато ел.енергията се намали до цени от преди ''ДЕМОКРАЦИЯТА''
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно не мога да им отрека, лесно подхвърлят на масата теми за страхуване. Роми, въздух, кучета... всеки ден е нещо различно.
2
0
 
20
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕхх, преди 7 години
Де да беше само заради мръсния въздух....
1
0
 
18
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 7 години
Експерти съветват: Слагайте шалове, маски,филтри на дупарките и т.н.