Мъж убива жена си, детето си... Погубваме семействата си на пътя

1/5 от убитите по пътищата – жертва на роднина
74
Мъж убива жена си, детето си... Погубваме семействата си на пътя
Снимка: Булфото, архив

20% от жертвите по пътищата са жертви на свой роднина - мъж убива жена си, жена детето си или дядо внучето. Това каза Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата, на дебата "За 100 живота повече".

Още по темата

"Това по пътищата не е война, все някой трябваше да победи. Не е бедствие, не е епидемия, това е една наследствена болест, която се унаследява от фамилия на фамилия и от институция на институция", поясни Кесяков.

Според него сме стигнали до момент, в който буксуваме - от няколко години жертвите на катастрофи се задържат на едно и също ниво от около 700 души.

"Трябва споделена отговорност, а освен колата и пътя, и шофьорът да е най-добре подготвен", призова Кесяков.

Той коментира, че в Закона за предучилищното образование няма една дума за пътната безопасност и така ставаме жертва на собственото си невежество.

По време на дебата стана ясно, че ще бъдат поставени стационарни камери на още няколко възлови столични булеварди, които да следят за превишена скорост,

Всеки ден в София се регистрират 500 автомобила и те се вливат в движението, съобщи на свой ред Тенчо Тенев от столичната пътна полиция.

Той изнесе и стряскаща статистика - за миналата година в столицата са хванати 2000 шофьори без книжка. Камерите пък са заснели 180 клипа за превишена скорост.

Тенев заяви, че за първи път от 10 г. миналата година в София загиналите при пътно-транспортни произшествия са били с 32% по-малко.

Тази положителна тенденция той обясни с над 50 посещения в столични училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
разочарован преди 7 години
180 превишавания на скоростта!?!?!? Явно сте безкомпромисни!
25
0
 
28
 
! Отговори
Промиване на мозъци преди 7 години
Тук има важни проблеми, но винаги се дискутират някакви други неща.Проблем 1: КАТ не работиПроблем 2: Пътищата са много злеПроблем 3: Организацията на движението е много зле, особено в СофияПроблем 4: Пълно е с знаци и маркировки не отговарящи на пътните условияПроблем 5: Експерти не се допускат да решават какво да се прави, а вместо тях се подвизават бивши и настоящи катаджииПроблем 6: Отклоняват ни вниманието от истинските проблеми и ни вменяват чувство за вина, за да ни манипулират по-
24
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Толкова много грешки си допуснал, че даже и аз си замълчавам.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези дни четох в новините, че 11% от автопарка в Брюксел е от началото на 90-те години, така че е добре да се осъзнаете - навсякъде има и по-нови коли и по-стари коли. Брюксел с 11% коли на по 23-27 години, как ви се вижда?
22
3
 
12
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
Образование и възпитание... това е целия проблем за мен!!!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре да забранят хората да получават заплата под 2000 евро и пенсия под 1500 евро. Тогава проблемът с автопарка ще се реши веднага.
20
0
 
10
 
! Отговори
До 16 Внос Не лъжи! преди 7 години
Не лъжи! В Холандия и Норвегия не забраняват "бензин и дизел". Никъде не забраняват "безнин и дизел".
19
3
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Ако въведат ограничения в пробега и годините трябво да забранят 90..%от колите у нас
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествен подбор... съжалявам много да го кажа, но който няма акъл да съобразява елементарни неща, свързани с оцеляването му, като това колко бързо да кара, не доживява за да остави поколение.
17
1
 
19
 
! Отговори
До 16 Внос преди 7 години
Казваш да забраним вноса на коли над 10 години да си караме старите коли докато станат на 100 години. До какво води такава забрана сме го виждали близо до България - води до още по-голямо остаряване на автопарка. Ставаш за служител на КАТ - не можеш да мислиш.
16
1
 
19
 
! Отговори
КАТ не работи преди 7 години
180 пъти камерите били заснели превишена скорост в София за цяла година.... че то само не Ботевградско шосе една камера ще ги заснеме за няколко минути, колкото да минат 180 коли - всичките са с превишена скорост и в двете посоки.
15
27
 
1
 
! Отговори
Внос преди 7 години
Да се забрани вноса на МПС над 10 години. Това ще направи пътищата по безопастни за нашите деца и ще направи въздуха по чист за всички. Те румънците го въведоха, ама ние нещо сме 10г и след тях. В Норвегия и Холандия след 10г забраняват бензин и дизел. За какво говорим?????
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8щото не са плащали за гьола в италианското Белене, Италия не е фалирала през 1997г, италианската КТБ не е окрадена и т.н.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На бивши и настоящи служители на КАТ, какъвто е и Кесяков, трябва със закон да се забрани да работят в сферата за безопасност на движението, тъй като имат доказано вредно отношение по пъпроса.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където КАТ не работи е така - правилата не се спазват.
11
3
 
14
 
! Отговори
ддд преди 7 години
До АнонименТова да имаш по-нова кола не значи, че си по-цъвестен шофьор. Пак може да си пил и без книжка и да убиеш някой...
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Тикволандия е така...
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се допуска регистирането на толкова много кочини на четири колела. Въведете ограничение в годините и пробега и ще намалеят катастрофите.
8
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 7 години
За милалата година камерите са засекли 180 клипа за превишена скорост. За 360 дни това е по един клип на два дни, а реално това са превишенията за два часа. Нещо не работят както трябва тия камери.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Италианците нямат винетки плащат за магистрала само ама другите пътища им са перфектни