Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
8
 
9
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 7 години
тук въпроса трябва да е кой ще бие ? руснака няма голям шанс знаем го колко може ... БИЛИ СМЕ ГО ..... САЩ дали ги харесваме или не е без зна4ение .... Ще застанем зад победителя а шанса при война за победа е 80% САЩ 20% Русия
409
16
 
13
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Почти всички големи заводи у нас са построени с руска помощ и на половин цена. Краварите купиха на безценица Мариците и сега им плащаме ел.енергията на тройно по-висока цена от пазарната. Това е разликата. Близо 1.5 милиарда лв годишно изтичат от нашите джобове към краварските.Затова всички предпочитат за съюзник Русия , а не САЩ.
408
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората искат Русия зад гърба си защото там няма шикалкавене.Като се каже нещо ...това е.НАТО е друг филм....пресмятане па с мекият брус....Няма да се забрави Севрнокипърска турска република нали а и двете държави бяха членове на НАТО.Сега в Сирия руснаците правят масирани бомбандировки.Понякога покрай сухото гори и мокрото...война е умират и невинни жертви но поне има ефект.Ако има избор и аз бих избрал братушките зад гърба си при нападение на Турция например.
407
11
 
9
 
! Отговори
ТВ преди 7 години
До АнонименС какво ще те позлатят,като минималната им заплата е 3 пъти по ниска от тая в България?Те свързват едвам двата края,ти чакаш да те позлатят.
406
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 444"А какво става с визите за САЩ, паднаха ли? "___________________А какво става с визите за Русия?
405
7
 
26
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Китай , Япония и почти всички азиатски и арабски страни също предпочитат Русия! Никой не иска алчните кравари ,които гледат само келепира.Факт.
404
18
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
Плюя на робската ви история. Качествените хора на тази територия са руснаци, сърби, каракачани, власи и всички друго само не е прабългари. Когато тази територия се изчисти от прабългарите тогава ще почне да просперира.
403
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е "приносът"на проруският генерал в оставка и настоящ президент-Радев,към България.
402
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера,след като Запада и България разбира се ,са по-добре във всяко едно отношение от Русия.Военната им организация/НАТО/е най-силната от както свет светува,какво постоянно Русия им е пред очи? Нали е държава със затихващи международни функции,регионална сила,пропадаща икономика,отмираща нация.Сигурен съм ,че ако Украйна прежали Крим и го признае за руски ,Запада пак няма да приеме руски Крим.
401
9
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
3. Много внимателно трябва да четеш за да разбереш , че всъщност автора на това "международно изследване" е наш Червен Кънчо щедро стимулиран с рубли4. За "капак" и "още по-голяма достоверност" е цитиран некъф световно неизвестен професор от световно неизвестен институт.
400
9
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
до 456 и 457"Новината" нито е взета от Блумбърг нито е правено подобно изследване. Не напразно същата статия/1:1/ вчера се появи в един цинично откровен про-руски сайт собственост на един дебел домуз -шеф на ДАНС за 24 часа. Идеята е тази провокация срещу нормалните хора да изглежда "истинска":1. Цитира се Блумбърг който никога не е разпространявал това2. Името на помийната яма "Галъп ИНТЕРНЕШАНЪЛ!!" е изписано на латиница за да се внуши, че има нещо общо с истинската и уважавана "Галъп"
399
26
 
11
 
! Отговори
историческата истина преди 7 години
Винаги когато България не е била с Европа не е била на три морета. За 500 турско иго българите запазиха традицията,вярата,народността си . Но за 50г руско иго българи във Вардарско станаха македонци и руската пропаганда (=сръбската) накаратези хора да мразят България като мащеха.
398
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На сайта на Bloomberg.bg няма такава новина.Защо не посочвате линк към източника ?
397
19
 
16
 
! Отговори
до 451 преди 7 години
Всеки един от нас е заминал доброволно на запад, а не във вагони на изток - както е практиката в Русия.Всеки един заминал на запад може свободно да се върне тук, но малко от тях се връщат и като се върнат могат да загинат в завода на Ковачки или да ги взривят с цистеран докато спят - все от българско-руските олигархични приятели.И защо дамите руснаци само да могат заминават на запад ?
396
7
 
8
 
! Отговори
WC преди 7 години
OT RUSIA DA SE OTRECHESH E NEVAZMOGNO>>>ZASHTOTO SME EDNAKVI.
395
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Галъп Интернешънал всъщност е агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като кънчовците. В правния мир тя не се казва Галъп, а БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС (ББСС). Това, което свързва фирмата на българите с оригиналния GALLUP е членството им в Асоциацията Галъп Интернешънал.От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че ББСС незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела.
394
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е в Европа и Европа има интерес от добри отношения с Русия.Америка е далече и освен да дрънка оръжие близо до границата с Русия от страх,не виждам с какво е помогнала на Европа.Очевидно имат свръх производство на оръжия и търсят къде да си ги пласират.Разбуниха арабския свят,но бежанците и мигрантите не ги искат,а ни ги пращат на нас.Това ли наричат солидарност или тя е само за водене на войни?Ние не искаме такава солидарност.
393
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдещето на България е с Русия. За запада сме само презряни слуги. Три милиона българи слугуват на Запад за центове мият улиците и нужниците на богатите, вършат най-мpъcната работа на запад.
392
11
 
8
 
! Отговори
ЩЩД преди 7 години
Картата е прекрасна илюстрация за това, къде българинът се чувства у дома си: Русия, Турция, Иран, Сърбия, Гърция... Виж, Европата е враг, наред със САЩ, цялата останала Америка (Северна и Южна), повечето Азия, Австралия.. Абе всички са ни врагове, само Руслан Кадиров, Ердоган и сърбите с гърците ще ни спасят. Напред, другари!63098
391
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излизане от НАТО и ЕС. Предоставяна на Русия сухопътен коридор до Сърбия и Косово, където е най-голямат американска военна база в света. Братушките ще ни позлатят. Не ни трябва нито разпадащото се ЕС, нито измисленото НАТО.