В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик

Директорът на училището: 30 минути чакахме линейка
25 фев 2017 12:38, Елка Василева
134
В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик
Снимка: архив, Булфото

Инцидентът, при който 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ "Цанко Церковски",  е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

 Директорът на училището в столицата Данчо Калапиш разказа пред Нова тв, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

  "Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето", разказа директорът.

Още по темата

"В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето", обясни той.

"Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца", коментира директорът.

"До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителската стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо", разказа учителката Ваня Блъскова.

"Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема", обясни учителката.

"За случката са информирани психологът ни и регионалното управление, предвижда се мобилната кризисна група да влезе в клас още в понеделник", заяви директорът на училището Динко Калапиш пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
19
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Айде сега коментари.Момчето било звяр.Трябва във всяка стая да има дебеловрат охранител..... WTF Ако искате спец ченгетата от СОБТ да извикаме да контролират децата !!!Или да накажем младия Убиец с доживотен без право на замяна или да вкараме учителите в затвора.Децата постоянно се закачат.Гонят се, ритат се, неможе да сложиш падарин до всяко дете.Имайте предвид че всеки божи ден във всяко училище по света някой изяжда по един ритник.От 1 млрд ритника нормално 1 да е фателен.Просто 1 злополука!
41
1
 
15
 
! Отговори
Dr. Strange преди 7 години
Рядко пиша коментари.Първо наистина съчувствам и преживявам това което изпитват родителите на загиналото дете. Няма думи с които да се изрази болката и съкрушеният дух след такова събитие. Нормално е деца да погребват родителите си, а не обратното.Тъжно ми е че фокуса отново се измества. Сега медицинската помощ виновна. Ами замислете се защо няма вече свестни лекари и други специалисти! Всички БЯГАТ на запад. Призива ми към правителството и обществото НЕ НИ ГОНЕТЕ! Обичаме България!
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми ако искате лекар в училище и линейката да идва до 5 минути трябва да се научите да плащате и да се бори те за правата си. С трици и примирение толкова.
39
1
 
1
 
! Отговори
До байРисто и сие. преди 7 години
Бай Ристо и другите с подобни постове,вие сте бъдещите слуги на мутрите.Естественно от най долния ешелон.За това се иска точно толкова мозък,тоест-хич.Няма смисъл да се мисли ,важно е да се изкара мазна петолевка.А и там в тинята си ви е добре.Крякайте!!!
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че в училище има зверчета (меко казано). Училището и учителите са избрани за виновници на проблеми, които нито са създали, нито могат да решат сами. Системата има нужда от проветряване и основно прочистване!Така не може да продължава!
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се говори за лекарите, а не за случилото се и това що за мъж ще стане от "момче"ритнало момиче в корема. Що за баща го е възпитавал, преди ни казваха момиче и с цвете не се докосва! Не мога да го проумея, горкото дете, както и да удря то, момиченце е! Боже помогни на тази държава!
36
1
 
20
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
линейките идваха за минути, ама по времето когато да имаш кола беше лукс, сега няма как, а и мераклиите за работа в тая област силно липсват, така че и да са празни улиците не е сигурно че има свободен екип, свиквайте, това еположението, всичко сладко трае кратко, средновековието идва
35
0
 
23
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Защо Пъндъчката не строи училища и детски градини? Децата не трябва да учат на две смени и да се тъпчат като сардини. Обаче може да раздава общински терени без пари, да се строят блокове на 5 метра един от друг.
34
5
 
13
 
! Отговори
Алооо медийте ???? преди 7 години
Момчето ритнало момичето в корема ??? От къде ли го е научило това ? Едва ли е от телевизията където нон-стоп въртят филми с насилие и всеки рита другия до безумие ? Не вярвам да е от това ? Не вярвам да е и от пресата, където като отвориш вестника те почват още от първа страница с това кой кого убил, излъгал, обрал ..... та до последната страница ??? ...... та, не мога да го проумея това, така както не проумявам като се качиш в градския транспорт как млади, здрави и прави младежи не отстъпват ?
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато няма учител в стаята е редно да има един дебеловрат охранител в стаите на по малките класове и по един двама в коридора
32
13
 
16
 
! Отговори
Спрете бе недорасли преди 7 години
Спрете с глупавите коментари бе пубери.Явно доста от вас не са ходили на училище и не са виждали какво става в междучасията.Всичко живо тича,боричка се ,скарват се ,сдобряват се .Двора и коридорите са пълни с деца които след 45 минути седели мирно ,изразходват енергията си.Каква политика набутвате в този проблем.Тя го ударила,той я ритнал.Горкото момиченце,а момчето ще бъде травмирано за цял животТролове ли сте,какви сте но и за това което ви плащат не ставате,нямате умствен капацитет.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А докога по детските градини и училища ще тъпчат по 30 и нагоре деца?Откога ще започне да се спазва норматива?Казах откога??????
30
1
 
9
 
! Отговори
И кво? преди 7 години
До ***И сега години на ред може да страдаш от лечението на някой неадекватен зъболекар. И при соца имаше кадърни и некадърни зъболекари, и сега ги има. Основната разлика е, че сега цената на зъболечението е бая солена.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не ме учудва в тази просташка държава.Тук всичко е ужасно зле. Пълна бъркотип, мизерия, болести, злоба и простащина.
28
1
 
23
 
! Отговори
Колко лесно било! преди 7 години
Някой тук работил ли е в училище, че има хора, които толкова леко заявяват, че медикът е излишен? На вас падала ли е отговорността за 400-2000 деца, разделени на партиди по 20-30 в час и неразделени в междучасието? Как я мислите тая?
27
1
 
16
 
! Отговори
Мрън преди 7 години
До Анонимен 20Щото навремето имаше (лекарски кабинети в училище) и хич не беше зле.
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖалкоЯ обясни каква е връзката между Президента и случая??
25
0
 
25
 
! Отговори
Крис преди 7 години
Господ да прости малката душичка!Плачевно е състоянието на медицинските кабинети не само в училищата, но и в университетите. Отивам аз в кабинета, лекар няма, сестра само. Шкафчетата празни, лошо ми е, от петия път ми измери кръвното и отсече, захарта ви е ниска. Ето ви захарче (вади го от хладилника). Правете си изводите. Господ да ни пази!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно тази смърт винаги ще тежи на това момченце, дори не мога да си представя, как се живее цял живот с подобна мисъл. Горките децa, горките им родители!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сестрите в училищата могат само да заверяват бележките от личния лекар и да дават ментови капки, ако те заболи корема. Основният проблем явно е, че нямало медик в училището.

Спонсорирани публикации