Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?

26 фев 2017 09:45, Александър Попов
252
Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?
Снимка: Булфото, архив

Дете на 11 години почина заради спукан черен дроб след инцидент в училище, когато при спречкване със съученик било ритнато в корема. Разследват се причините, кога е дошла линейката, защо е нямало лекар... Къде да бъде търсена вината при подобни инциденти?

Още по темата

"Може би за фаталния край на инцидента са довели много фактори, събрани накуп. Чакахме линейка около 30 минути. Около 10-тата минута се обадих втори път на телефон 112. За съжаление чух изказване, че сигналът е бил подаден като неадекватно дете, което плюе кръв. Лично аз подадох сигнала и съм напълно ясно как съм го подал. Обясних, че детето е в безсъзнание, колабирало е, с глътнат език и с пяна, примесена с кръв", обясни в ефира на Нова тв Данко Калапиш, директор на 52-ро училище "Цанко Церковски", където стана инцидента.

"Дори и да имаше лекар, не е ясно дали това щеше да помогне кой знае колко. Има стратегии в почти всяко училище да се предотвратяват тези случаи. Ако се фокусираме върху бюджета и да има лекар, ние пак бягаме от реалния проблем", смята пък психологът Николай Йорданов.

Според него липсват незабавна реакция и последователност при подобни инциденти.

"Наказанието не е по-ефективно от обратната връзка. Когато е отложено и малко безразборно, децата не разбират защо веднъж много им се карат, а друг път – няма нищо", коментира психологът.

По думите му е необходимо да има срещи между родителите периодично. Нужно е да има и разговори между учителите и децата за това какви проблеми има между тях.

Dnes.bg припомня, че инцидентът, при който 11-годишното момиченце почина, е станал в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

След нанесените удари от неин съученик тя първоначално не се е оплаквала от дискомфорт и чак в 16:30 учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет.

Тогава обаче било свършило работното време на медицинския работник.

"От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се", коментира още Данко Калапиш.

Съдебно-медицинска експертиза ще доказва дали именно травмата от удара е довела до смъртта му

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
35
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Що за заглавие и що за въпрос. Естествено че е виновно момчето което е ритнало момичето в корема. Какво още има да се обсъжда? Малкия пикльо се прибира в детска педагогическа стая, баща му и майка му плащат като попове на родителите на момиченцето, като навърши пълнолетие келешa и го съдят за умишлено убийство и това е.
140
4
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 7 години
Защо всички антикомунисти ме пращат да живея в Русия и Северна Корея ? В Русия и Северна Корея не е комунизъм. Много по-близо до комунизма е Норвегия, Швеция. Пратете ме там да живея, там е комунизма.
139
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оръжията не са решение на проблема. Докато се произвеждат оръжия, ще има убийства и войни. И какво ми даваш Русия за пример ? Русия не е социализъм. Швеция и Норвегия са много повече социалистически от Русия, много по-близо са до теорията на Маркс за отношенията между труд и капитал.
138
1
 
14
 
! Отговори
milena преди 7 години
До УчителкаВярно, но момчето е трябвало да знае, че не може да удря(рита в корема) момиче!
137
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са ценностите на капитализма - смачкай другия, убий го, унищожи го, ограби го, вземи му парите и живота. Затова при капитализма стават 10 пъти повече убийства.
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук пишат и дават мнения хора, които възпитават децата си така - агресивно, защото мутрите правят така и са все още успешни, защото с насилие се крадат много пари и това е единственият начин да изглеждаш значим за себе си между другите.Пълна комплексарщина!Добре, че не се размножават много.
135
5
 
15
 
! Отговори
До 183 преди 7 години
Трябва наистина да ти плащат много добре, за да твърдиш, че за едни невъзпитани от родителите си деца, е виновен президентът Радев, който е такъв от няма и месец, да не говорим за Герджиков.Предвид тази крещяща простащина - теб кой те възпита?Радев и Герджиков ли?Единственият бългороубиец - аз употребих пръвтози израз миналата година -нарекох управлението на боковите "демократи" с американските ценности така.Жалко.
134
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приобщаващото образование взе да нагарча ....
133
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вижте, факт е, че едни родители повече няма да си видят детето....Сега всички са много невинни, а искате ли да попитате колко пъти родителите в класа на убиеца са казвали, че е агресивен? Любимото извинение е"той е много добро момче..." докато не стане нещо такова. Тогава пак е много добро момче. Е това е толерантност, търпение, психолози, работещи с малкия пикльо...А една майка повече никога няма да види детето си, нищо, че малкият убиец бил много добричък. Страхотно общество сме
132
0
 
9
 
! Отговори
Неа до 34 преди 7 години
Може ли да кажеш с каква диагноза е бил ? От любопитство питам ? Защото можеше и индивидуално да учи ....
131
2
 
14
 
! Отговори
милена преди 7 години
А любимото ми изречение е "От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол." Не е агресия просто липса на самоконтрол....
130
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля,не обвързвайте заплащането с работата-това е нарочно повтаряно,вече е като мантра:"те толкова работят,щото заплатите им били малки".Другото е:"влизат и си изпяват урока" и третото е "безкрайната ваканция".Ние работим с деца,все по-трудни деца.Никой не си мисли-ми те ми плащат малко,няма да си давам зор.Първо-учителите не сме социопати,второ-постоянно сме проверявани и обвинявани,ако децата имат невисок успех и трето-всяка вечер след последния час си казваме:и днес оцеляхме (децата и ние).
129
2
 
6
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Кой е виновен ? Баба ми .
128
0
 
12
 
! Отговори
шерлок хорейшо преди 7 години
Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?е, как той, то у нас си се знае - НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ.
127
3
 
8
 
! Отговори
Квантов физик преди 7 години
Да оставим ли хората които нямат възпитание да възпитават подръжаващите им наследници да правят каквото си искат че даже и да убиват.Няма правосъдие,учителите не били виновни,охраните били само да спират външни лица не да се намесват когато децата се ритат и убиват телевизията виновна и чалга каналите.....Ние сме си виновни няма гражданско общество има "гражданско" овчество мълчание на агнета,прасета и *** психоаналетици какви ли не екперти и 11год.убиват вече с ретници!
126
1
 
27
 
! Отговори
майка преди 7 години
Не се извинявам, че ще нарека малкото момче"убиец" защото е такъв и моля , не го защитавайте. Тези негови агресивни качества са заложени в ДНК то му. Питам с какви очи неговите родители ще погледнат родителите на убитото дете?!Какви думи ще им кажат за да ги успокоят и да се извинят.?! Това не е играчка , а жив човек.Консултации с психолог!!! Нима на времето ги е имало?!Нека се поразровят - може в потеклото си да открият още интересни неща.Жалко за убитото момичинце. Не е по непредпазливост
125
17
 
19
 
! Отговори
иво преди 7 години
Директора му се ще да хвърли вината на друг , ЗАЩО учителите не дежурят през междучасието в коридорите , както беше преди години , ами гледат да не изпуснат цигарата и кафето , тотално безразлични!!!
124
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да 170 Не във всички училища обаче е така,например в американските училища по света,а вярвам,че и в немските и др,насилниците се изключват.Там има строги правила.Родителите подписват договор в началото,в който има ясни краузи,какво могат,какво не и какви санкции получават при нарушениято му.Бе изключен ученик проявил насилие над свой съ,ченик.Изключено бе и едно момиче,чиято майка налетя физически на учител,писал лоша оценка на дъщеря ѝ.В БГ обаче,представите за частни училища явно,е друга.
123
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Донакъде ние всички сме съучастници в това убийство. Обществото ни е издигнало в култ агресията. Уважаваме мутрите и побойниците, тези които плюят на всичко и всички, а тези които са добри, благородни, усмихнати, ги презираме като слаби. Това не е живот, това е джунгла. И таквиа деца порастват в джунглата - агресивни психопати. Деца се колят, деца се ритат смъртоносно, деца събличат голи други деца и ги снимат, деца бръснат главите на други деца. Всичко това е агресия и всичко това убива! Спрете
122
1
 
12
 
! Отговори
Ами да преди 7 години
Хахаха ето започна се - всеки обвинява всеки и никой не в виновен. Това направо си е за тв сериал в тази държава.И се хващам на бас че накрая нищо няма да се промени ...