Демографска криза: Ниска раждаемост или висока смъртност?

Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население
Обновена: 6 мар 2017 10:45 | 6 мар 2017 10:30,
181

Преди дни френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали.

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според нея в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България.

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората: "Давайте!".

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
21
 
! Отговори
ист преди 7 години
Два милиона будни българи избягаха от българските корумпирани политици и хищници ново капиталисти - бивши комунисти.
72
1
 
17
 
! Отговори
еик преди 7 години
Яденето на *** няма пряко влияние върху споменатия проблем. Какво мислиш, че ядат братята бг римляни ? Отглеждат си био земеделие ли ??! В западна европа има проблем със застаряването заради тъпия див капитализъм, който ни кара да работим повече и повече и да избягваме неща, които ни спъват развитието в работата ( като да отгледаш дете). В България се добавя това, че няма никакво развитие и все повече млади жени в детеродна възраст заминават навън, а тези дето остават не бързат да раждат.
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двете. Един народ без кауза не намира смисъл да се самовъзпроизвежда.
70
0
 
7
 
! Отговори
Чайшукарие по СКАТ преди 7 години
А колко от новородените са от Евророма ?Официално 25% ,а реално ?Те СКАТ затова имат ромско предаване там е истината ,Слави бине тури феса скоро Валерката ще върти кючеци май...За единия глас кво ли не прави човек.....
69
2
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До тези дето си правят свободни съчинения на тема "средна продължителност на живота". Добре ще е да прочетете какво сега публикуват като средна продължителност на живота и може би ще разберете нелепостта на това, което пишете. Тази средна продължителност на живота, с която бяхме свикнали, вече я няма, а това беше на каква средна възраст са починалите през дадена година. Сега е по-модерно - работи се с прогнози, а не с факти.
68
0
 
6
 
! Отговори
ДА ДА ДА преди 7 години
ОТ НАЧАЛОТО НА 2017 ДО СЕГА СМЕ ДЕВЕТ ХИЛЯДИ ПО МАЛКО БРАВО НА ТЕЗИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ
67
6
 
2
 
! Отговори
Волен Сайдеров преди 7 години
До Съзнан ЛогиковПровокаторе средната възръст на продължителност на живот при мъжете според Националния статистически институт на България е 71,4 години!Тия 4 месеца за нищо ги нямаш!
66
1
 
23
 
! Отговори
Съзнан Логиков преди 7 години
Средната продължителност на живот при мъжете в Бг е 71години,а възраста за пенсиониране 67 години с опция да се вдига до 69 години.И кво 40 години ще давам всеки месец 200 лв на държавата в замяна на 2-3 години пенсия по 170 лв ????
65
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Това за раждаемостта, което даже и сега се премълчава, беше ясно още в края на 1990 година, както и през 1991 и 1992 години. Тогава, през 1991 и 1992 година, трябваше да се вземат мерки за да няма демографска катастрофа, но тогава демократите бяха заети да разсипват България, което е и причината за демографската катастрофа, продължаваща 27 години.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
големи глупости написа, белите се самоунищожавали, затова ли средната продължителност в Европа е 82 години, в Африка 40 години, в Китай колко е не знам ама няма да е повече от 60-70 години
63
2
 
9
 
! Отговори
мислител преди 7 години
Най-лошото е, че липсата на млади образовани хора ще отблъсне и малкото бизнес тук и ще има все по-малко работа. Ако някой си мисли, че ще се окаже много желан специалист, без конкуренция и все по-висока заплата заради това, че има глад за кадри - жестоко се лъже! Колкото по-малко работници => толкова по-малко бизнес начинания в родината ни => толкова по-малко работа за всички останали тук без значение колко големи специалисти са
62
1
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Раждаеността няма как да се повиши .Българките все по- трудно забременяват и износват плода ,имам познат генеколог и той ми каза ,че вече при по- младите жени 1 от 4 не може да забременее заради здравословни причини.Другите които могат,трудно ще се справят с повече от 2 деца.Да не говорим ,че има и такива на които не им се става майки.Няма изгледи и смъртността да намалее. Нещата няма да се подобрят
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А продължавайте да гоните младите хора от България, пък после се чудете...То трябва и...т да си, че да не видиш какъв е проблемът.
60
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Както обикновенно истината е частична. "Забравили" са да прибавят към демографската катастрофа съвсем "малката подробност" от емигриращи, което последните над 20 год. е около 40 000 годишно! Освен това френското издание съвсем не е първото което предупреждава за настъпващата дем. катстрофа. Години наред различни международни дем. институти предоставят тази тревожна статистика! Която "влиза в 1-о и излиза моментално от другото ухо" на всякакви управляващи!
59
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и защо е тази висока смьртност защото няма ПРОФИЛАКТИКА там е разковничетол лекари са главните виновници след това измислените направления след товалипсата на техника в поликлиниките люлин е 200 000 жители и 26 поликлиникае затворена сьбота и неделя от какьв зор
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 86Дрън дрън, та пляс!Имаш само три варианта да храниш децата си по почтен начин. Или работиш за заплата, или самият ти си имаш някакъв бизнес и работейки се стремиш да постигнеш печалба, или имаш някакво наследство и го харчиш, без да работиш.Иначе какво остава? Да вършиш кражби и грабежи, за да издържаш себе си и семейството си.
57
0
 
24
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Замисляли ли сте се, защо се заговори за вдигане на данъците?Защото много хора започнаха да излизат от пазара на труда и по-малко хора работят.Ако има през 2020г около 2милиона работещи, то те надали ще могат да плащат достатъчно данъци, че да се плащат пенсии, да се спонсорира мафията в парламента и алчните капиталисти.Освен това, тези които влизат в пазара на труда ще са от малцинствата.Дали те ще могат да извършват висококвалифициран труд и да получават висока заплата?!?Краят е близо!
56
0
 
26
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Всяка година умират 110 000 сънародници, а 50 000 напускат страната.Раждат се по 60 000 деца на година.За 5 години хората в България ще намалеят с 800хил.160 000 * 5г = 800 000 ( ще намалеем )Ще се родят нови 300 хиляди, като 200 хил. ще са от малцинствата.60 000 (40 хил. от малцинствата) * 5г = 300 000 ( 200 000 са от малцинствата )800 000 - 300 000 = 500 000 по-малко население за 5 години.Кажи ми, ще има ли кой да работи за да храни крадливи депутати и алчни капиталисти?
55
0
 
6
 
! Отговори
venix преди 7 години
Кажете и колко убити новородени има! Дали от некадърност, дали заради бизнес...
54
0
 
22
 
! Отговори
Днес преди 7 години
вие, журналистите, сте основи съучастници на престъпната власт от 27 години насам. Дори сега с куп глупости не дискутирате истинската нужда от смяна на цялата система и на хората в нея. Защото именно системата притиска народа да няма деца. Нито дума нито за кражбите на тройни коалиции, бойкови правителства. Нито дума за референдума. Гьон сурати сте.