България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух

Готви се документ, който предлага нови екостандарти в Европа
11 мар 2017 10:34, Елка Василева
161
България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух
Снимка: архив, Reuters

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид.

В случай, че не го направим, Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предаде БНТ.

Какви още неприятности очакват страната ни заради новите екологични правила в Европа.

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 г. заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на среща, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

„Заплахата, която той поставя пред българската икономика и енергетика, е изключително сериозна и искрено се надявам, че нашите думи ще бъдат чути от колегите от министерството на околната среда и водите“, казва Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката.

Екоминистерството е и водещата институция при преговорите с Брюксел.

Според Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите, в рамките на изготвената позиция на държавата заложените норми са твърде амбициозни. Смятам, че нямаме абсолютно никакво противоречие с колегите, каза тя.

В момента 50% от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите, ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема.

„От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

„Ние сме били гарант за енергийната сигурност в държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни, финансови проблеми. Тука обаче трябва да ни помогнете“, заяви    Димитър Чолаков, зам.-изпълнителен директор на Мини "Марица изток".

„Ние сме вложили над 500 млн. лева инвестиции, за да постигнем норми, които в процеса на изграждане на сероотчистващи инсталации преминаха от 92% на 94%, през 96%, сега отиваме към 98-99%“, каза Пламен Николов, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: ЕСтецекостандарти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 7 години
Намерихме защо е толкова мръсен въздуха в градовете.Мръсни терористи и наркомани на власт принудиха милиони водачи на МПС да увреждат трайно въздуха с включени скенери и фарове през деня и с мощни холограмни оръжия налепени на предни стъкла.Режещите скенери вкл ксенонови,лазерни и свето диодни пробиват тунели във приземния слой.Пълнят се със задушливи газове поради пробиви в биосферата. Преди биосферата се самопочистваше.
82
0
 
2
 
! Отговори
Gibsnet преди 7 години
Auuuuu....razvitite eu darjavi natiskat skorostta s mrasna gaz i topliat klimata....nie bavnite otzad im dishame mrasnata gaz na exstremno barzite darjavi, deto i ni topliat klimata s tasi mrasna gaz...pa Junker iska nas da globiava zarad mrasnata topla gaz na barzite shengenati....auuuuu......
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България не е най-мръсния въздух. ЕС търси под вола теле. Избиват си загубите от Брекзита и траншовете на византийците. Толкова заводи закриха. Що не мерят по ТЕЦ-овете на Германия да видим.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ни глобяват.Заслужаваме си го.Вместо 2 милиарда лева за саниране,да се бяха погрижили за филтри на комините,но те са с твърда цена и от тях не може да се краде.Разбрахте ли сега къде е заровено кучето?
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен А Лудият от Банкя ни лъже, че живеем по-добре от Гърция ,Германия ,че сме рай в Европа ,ама него забелязваме .
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шоп Говедце! Как ще построят нещо което е построено от ***? Добиче си бил и *** ще си останеш .
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Ние пък без доказателства видяхме че ни управлява един психически болен -гербав .Човекът със ,,здравият разум ,,който се ОБЯВИ ЗА СИРАК ,ГЛАДУВАЩОТО СИРАЧЕ ,СИРАЧЕТО КОЕТО СЪБИРАЛО ОТПАДЪЦИ ЗА ПРАСЕТО КОЕТО ГЛЕДАЛИ САС СЕСТРА СИ ,ЩОТО НАМАЛО КАКВО ДА ЯДАТ . СИРАЧЕТО ПРИ ЖИВИ РОДИТЕЛИ .Уби някакъв *** с гранатомети и Международен съд го осъди да плати 50 х.евро .И има доказано психическо отклонение{доказано ЛУД} затова не е приет за милиционер ,та се намесва чичи Войнов .
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетах изказването на г-н Георги Марков в друг сайт-хвалебствено слово за ББ.Марков изрази гордостта си, че апартаментът му е в центъра на София от царско време.Държа на становището си, че българският чорбаджия е перверзен и зъл.За Батак преговарямя, за партизаните-също, а за изкланите и изгорени в училищни пещи българи 1923г?БГ чорбаджия е перверзен и зъл!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Брюксел може да бъде наказан за некадърно ръководство .
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А освен централите ,дървата ,въглищата,говедата ,хората , не са ли виновни и самолетите който всекидневно пръскат нещо над главите ни . Някой знае ли какво разпръскват тези летящи на 3-4 километра самолети . Не са пътнически камо ли военни . И въобще направено ли е едно независимо изследване или по демократична традиция се потулва и крие .Именно в тези ниско летящи самолети е ,,зарито кучето ,,с диоксидите и повишението .
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ наложи мафиотски стил управление на държавата.Достатъчно е умен за да не противоречи на Брюксел, но държавата е една пирамидална структура на върха е ТОЙ, всички му се подчиняват, а той обслужва интересите на мафиотския капитал.На това му казват работа за българската икономика, сиреч мафия.Пазарна икономика няма в мафиотска държава.Дълече съм от мисълта, че БСП могат да изградят по-добра държава.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен127 Червените Гербери ще пър.дят в Газовият хъб на Тиквата ,ще се пълни с газ и ще правят ток . А другото, и то вече е уредено ,щем не щем ,ще купуваме ток от Турция .А може и от Египет . Нали,,Атомстрой,, започват строеж на АЕЦ -Александрия. А ЕГИПЕТ БЕШЕ ГОТОВ ДА КУПУВА 40 ГОДИНИ ТОК ОТ АЕЦ,, БЕЛЕНЕ,, Ама ТУРКУМАНА ОТ БАНКЯ нали ни потурчи .
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Му-ха-ха, Рапонестият от Банкя спря Белене и к'о пра'им сега? Би се в гърдите, че е взел умни решения. Като затворят ТЕЦовете кой ще прави ток? Или Рапона ще върти *** на Динамо от Банкя и ще захранва страната? Имаме категорично необходимост от втора АЕЦ. И к'о правим сега Баце, ще вдигаш тока или минаваме на дискотека? Умен си, умееееен, турчин да беше нямаше така да затрие България!
70
5
 
9
 
! Отговори
Циник до 123 преди 7 години
Готино...кво...Овчаров, и Ковачки трупат милиони...глобите ще ги плащат българските ***!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 115Едва ли знаеш но Волен е БОЛЕН и има жълта книжка (доказан ЛУД) още от края на 80-те и ако утре те разпори с нож пред парламента няма да иде в затвора.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ЩЕ БЪДЕ наказана заради смръдливите тецове на Ковачки.Ама той си плаща на КОЙ..............така че не мо'е го барнете, еййй!!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос с повишена трудност: За неустойки по кой договор платихме 1,5 милиарда евро миналата година?
66
1
 
12
 
! Отговори
Кюмюрчо преди 7 години
ЪЪЪ значи нашите "приятели" от САЩ добиват годишно по около 1000 млн. т въглища Китай над 3000 млн.т!!! Австралия над 400 млн.т, Индия около 500 млн .т а България добива е около 26-30 млн.т годишно и се окозваме най-голямия замърсител за Европа..В Китай и САЩ не признават нито Киото нито Миото замърсяват си колкото искат и никой нищо неможе да им каже!Ако се затвори марица изток целия югоизсточен район ще се обезлюди и ще има или режим на тока зимата или внос на яки цени!
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасението е АЕЦ Белене или нови реактори в Козлодуй.
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НАЙ БОГАТА НА ЗЛАТНИ ЗАЛЕЖИ В ЕВРОПА,ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНАСАМО ОТ ЗКЛАТО СЕ ИЗНАСЯТ НАД 70 МИЛЯРДА ДОЛАРА НАВЪН КАТО ЗА БЪЛГАРИЯ КОЛОНИЗАТОРИТЕ НИ КОНЦЕСИОНЕРИ НА ЗЛАТНИТЕ НИ ЗАЛЕЖИ НИ ОТПУСКАТ МИЗЕРНИТЕ ПОД 1 % КОНЦИСИООННА ТАКСА.САМО ЗА СВЕДЕНИЕ АКО ТЕЗИ 70 МИЛЯРДА $ ОСТАВАХА В РЪЦЕТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕШЕ ДА ИМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ДА СКОЧАТ 5-6 ПЪТИ И БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ МНОГО ПО ДОБРЕ.