"Гинес", дръж се! Баба Нона и на 81 г. не слиза от ските

Скиорката от Чепеларе преди дни взе медал от първенството за ветерани
11 мар 2017 17:46,
13
"Гинес", дръж се! Баба Нона и на 81 г. не слиза от ските
Снимка: Кадър bTV

Още една българка, след голямата Стоянка Мутафова, се състезава за място в книгата на рекордите "Гинес".

81-годишната Нона Божилова от Чепеларе кандидатства да бъде призната за най-възрастната активна състезателка по ски алпийски дисциплини. През последните години тя не пропуска старт и печели куп медали, разказва bTV.

Преди няколко дни баба Нона се качи на почетната стълбичка на държавното първенство за ветерани в Паничище.

Клубът й, смолянският "Ветеран", спечели отборната надпревара. Жената не крие, че ските са нейната голяма любов.

"Просто ми харесва. Това ми ври вътре в душата, вътре в сърцето - да ида на състезание, да участвам", споделя тя.
Баба Нона е събрала над 30 медала, но не ги смята за голям успех, защото повечето са от втори места в състезанията.

Но това не й пречи да чака с нетърпение началото на всеки зимен сезон.

"Дава ми сила, енергия. Да не съм просто една баба, която се е сгърбила и не може да участва. Ето – карам 82-рата си година, а не съм се сгърбила. Питате ме къде тренирам - на стълбището, дърва цепя...”, разказва тя.

Днешната 81-годишна жена се качва на ските като малко момиче. Първите й са от дъски на буре. За щеки пък й служат прътове за фасул.

"Дъските са от голямо буре - като ги махнеш, те са малко свити и приличат на ски. Това беше. После, като видяха, че карам, от отбора ми дадоха хубави ски и щеки. Постепенно станах състезател. Научи ме Христо Христов – казвахме му Сержи. Жив си е още, той е към 90-те.”, разказва за скиорския си живот баба Нона.

Тя не се е отказа от ските, макар че й се е наложило да се раздели с тях за цели 40 години.

"Ските не се забравят. Като си ги сложих на краката, като стъпих, братко - не се спрях. И оттам после винаги, всяка зима. Та ски спортът не се забравя.”, убедена е Нона.

Ветеранката смята, че България и родното й Чепеларе имат традиции и шансове за бъдещи успехи в ските и сноуборда. "Гледам и ски бягане, биатлонът също ми харесва много.”

Въпреки че владее ските перфектно, Нона не вярва, че ще се справи със сноуборда.

Съветът на възрастната жена към младите е да спортуват винаги, когато имат възможност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** какво ще кажете, как звучи по-добре: "Лъже като дърта ***ка", или политкоректното "Лъже като възрастна ромка"? :):)
9
4
 
2
 
! Отговори
Ови преди 7 години
Е ка не слиза? Ми кога преде? Кога меси мекици? Кога фърля на кокошките?Ей, големи сте, колкото са Ви големи и новините. Брао.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МЕ, тогава да заменим в детските приказки: Баба Меца, Баба Мравка, Баба Марта, Бабата на Червената шапчица, Баба Цоцолана, Имало едно време един дядо и една баба ... с вашето предложение "възрастна жена". Предтавете си, че на 1-ви март се поздравяваме с: "Честита Възрастна жена Марта!"Смешен/смешна сте! :)
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МИмате доста изкривена представа за думата "баба". Единствено в българския език има думи, изразяващи уважението на по-младите към по-възрастните. Кака, батко, леля, чичо, баба, дядо - освен за роднини се употребяват и като израз на уважение и към непознати. Така е и в случая - словосъчетанието БАБА НОНА, освен, че е звучно изразява уважение и възхищение към този човек.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе то хубаво, ама ме хваща страх за жената. Що далеч по-млади се осакатиха с тия ски... Дано да има късмет и да е жива и здрава.
5
1
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Можеха просто да напишат "Нона Божилова (81г.)от Чепеларе не слиза от ските"... Неутрално и тактично, без да я бабосват... Ама те горките журналисти си мислят че те няма да остареят...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би да е глътнала няколко консерви спанак като Попай!?Най- накрая и и нас да си имаме една такава смела а не мрънкащи и злобна баба! Тоест не БАБУГЕР!
3
10
 
10
 
! Отговори
Слънчарски преди 7 години
До МТо 'убао, ама "възрастната жена Нона", звучи някак тъпо. А и не знам откога "баба" е станало нещо като обидна дума? Всеки над 60 си е вече официално баба/дядо.
2
6
 
18
 
! Отговори
М преди 7 години
Може ли да не я наричате "БАБА" ,а например възрастна жена!
1
0
 
39
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Да е жива и здрава баба Нона , добър пример дава