Отец Паоло Кортези напусна България, бил е заплашван

Реакцията на хората в града е нееднозначна - репортаж на Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2017 08:05 | 11 мар 2017 07:34, Елка Василева
222

Католическият свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България. Това обяви самият той и обясни, че е бил изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи затова, че е приютил бежанско семейство от Сирия. След скандала кметът на Белене и хората, обявили се срещу отеца, се скриха и отказаха коментар, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

След гражданските протести в Белене четиричленното сирийско семейство от Дамаск вече не е в града. Вратите на католическата енория "Рождение на Блажена Дева Мария" останаха заключени. Никой от църквата не пожела да застане пред камера, но от служителите разбрахме, че вчера сутринта отец Паоло Кортези е тръгнал за Италия и вече не е в Белене, се казва в репортажа.

"Ние няма да ги оставим нещата така. Ще се борим за него да се прибира!", каза служител на църквата.

Сирийското  семейство беше приютено в Белене от отец Паоло Кортези в началото на този месец. В обръщението на личния си профил във Facebook той посочва, че това са невинни, достойни, образовани и честни хора. Кортези написа: "Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест" - и признава: "Не успях, не успяхме!". Какви са точните мотиви за напускането му обаче от католическата епархия в Русе не стана ясно.

Според едни жители на Белене отец Паоло е добър и свестен човек, "помагаше тук на всички". Други обаче смятат, че той няма място в града, макар че миналата година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет.

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Още подробности по тази и други теми, гледайте в предаването "Брюксел 1% по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
8
 
! Отговори
беленчани? преди 7 години
не може хора давали човешки трупове на прасетата и техните потомци да бъдат човечни
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
101 Кой е тоя пияния с руското знаме пред когото държавата и църквата се страхува, че не разбрах?
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отеца още каза:"Не може църква и държава да се подчиняват на заплахите на един пиян с руско знаме. Не може!". И се чудя къде са така наречените патриоти да реагират на съществата наметнати с чужди знамена. Представяте ли си какъв вой щяха да нададе Каракачанов ако знамето беше турско или американско!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идиотизмът в България е пълен. Българите са се изродили по време на демокрацията още повече.Комунизмът ги направи *** и демокрацията продължава да ги изменя в това направление (не всички). Това е и целта на "червената" "демокрация".Католиците били незнам си какви, такива обобщения са ***. Има хора и хора. Кенеди примерно е бил католик, те затова го и убиха, защото има някакви принципи. Всички други президенти на САЩ са протестанти.Ако се върши добро от католици какво лошо има?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
99 Значи баба ти и дядо ти са олиггофрени? Годжи :Е браву!
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде и другия соросоидден *** Шопа се появи!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папата да погали Боко по главата и да се разбират.Така или иначе, след изборите коалиция ще направи кабинет Борисов 3
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
130 Напълно съм съгласен...сирийците са си БЕЖАНЦИ- те бягат от война, а не всякаква друга източна пасмина. И даже да са мюсюлмани това семейство- то бяга от война и ние като православни християни бихме дали подслон на такова семейство, защото сме преди всичко състрадателни...макар и бедни.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общо взето според мен причините не са в това сирийско семейство.Никъде не се казва какви са били те (сирийците) по вяра. Християни ли са били? Защото много от сирийците са християни. Не се казва какви са по образование по убежденяи няма снимки как изглеждат на външен вид. Малко расистки започна да звучи коментарът ми Каквито и да са били са жертви от една война и са бежанци. За разлика от всичките там африканци дето наприиждат сега покрай реалните бежанци.Някой е имал зъб на Паоло Кортези.
51
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е смешен поръчков опит да ни вменят срам, че не сме приели бежанци, които може и да са такива и след това ще ни залеят с организираните имигранти от Сорос. Много плитък опит. И някой католически свещенници стават поръчкови. А сега популист-политиците ще наскачат по екраните да многоговорят и преекспонират тази маниполация стара като Ватикана.
50
9
 
9
 
! Отговори
5 преди 7 години
Пиар хода на Атака и ОП ще се провали .На изборите ще се гласува масово срещу ОП .Вън от парламента руско турски мекерета.
49
7
 
10
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Диваци балкански, както се отнасяте с другите, така ще се отнасят с вас по света.Задунайски мужици.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 109 и теб да попитам, бе...всички комунисти не са християни ли? Това е половината население от България? М? к'ви са тогава?
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Спейса...да...тайничко са ни кръщавали/...и къде ни кръщаваха бе? В някоя тайна църква ли?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 106Не пич просто на твоя такъв му липсв всякаква логична мисъл!
45
1
 
6
 
! Отговори
фд преди 7 години
До Анонименда в библията го пише.не може да не вярваш в Христос и да се наречеш християнин а какво остава да спазваш неговите заповеди
44
8
 
6
 
! Отговори
дс преди 7 години
тия от белене са толкова прости хора. неблагодарни селяни. католическата църква им подарява 100 хиляди лева всяка година щото живеят в мизерията и на това не са благодарни. а толкова много българи мафиоти сутеньори отида в италия и всякаква *** изоставила собствените си роднини тука и те заслужават да ги изгонят от Италия по същия начин
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
103, преди 89-та викаш 60-70 % от българите не са били християни, понеже са били комунисти? Кефиш!
42
5
 
4
 
! Отговори
dsds преди 7 години
До Анонименбаба ти и дядо ти не са били християни ако не са вярвали в Господ и сега са във ада. това е
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 96 Значи всички хора които не вярват в ГОСПОД, а само на своите способности са сдухани? Една бира имаш от мен за умопомрачаващата твоя логическа мисъл!