На нов глас: Ваксините - задължителни или препоръчителни?

Майка иска да се бият след направени изследвания
Обновена: 25 мар 2017 14:04 | 25 мар 2017 14:02, Петя Славова
178
На нов глас: Ваксините - задължителни или препоръчителни?
Снимка: архив, Reuters

Все повече родители се притесняват от големия списък със задължителни ваксини и възможните странични ефекти от тях.

Ваня Ботева е майка на деветгодишно дете и домакиня. Според нея родителите трябва сами да избират, дали да ваксинират децата си. Възмутена е, че още с първите глътки въздух, бебетата се имунизират.

Самата тя забелязала промяна в здравето на детето си след една от ваксинациите. Твърди, че лекар я е посъветвал да отложи имунизациите. Не пожела да назове точно проблемите, защото вярва, че е по-важна каузата, съобщава Нова тв.

Още по темата

Ваня установила, че самата тя като дете е ваксинирана много по-малко. Прави сравнение с настоящето."До годинка съм получила 7 ваксини със 17 различни зарази, които фигурарт потях. А на моето дете са 17 ваксини до годинка с 66 различни вируса. На какво се дължи това увеличение на поставените брой ваксини?", попита тя.

Ваня следи и актуалните новини около откритите случаи на морбили в Пловдив. Знае и за епидемията, и смъртните случаи в съседна Румъния.

Не на последно място Ваня е възмутена, че няма компенсации, ако децата пострадат от ваксините. И все пак детето на Ваня е ваксинирано. Защото без имунизации не може да ходи на детска градина и училище.

В същото време зам. министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов обясни, че ваксината за морбили няма никакви странични ефекти.

„В момента болните от морбили у нас са осем. Всичките са неимунизирани, от ромски произход. Правим всичко възможно да не се даде тласък на това разпространение в страната”, каза той.

По думите м, ваксините работят, просто обхватът в Румъния не е достатъчно висок. Статистиката показва, че в последните 15 години само от морбили са спасени 20 милиона детски живота", съобщи още д-р Каменов и допълни, че се базира на статистиката. Според него не може да се правят изводи от един случай.

Той коментира още, че броят на ваксините се увеличава, тъй като науката се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата носят генните си на родителите си и рядко са по-умни от тях. НЕКА НЕ ГИ ВАКСИНИРАТ. Ще се отряз благоприятно на геннофонда.
84
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха,всички се вързхте на акъла на една кифла,което показва, че сте по-*** от нея.Една домакиня на която и е скучно,решила да стане известна за 15 минути и успя.Ама си ваксинирала детето. Дете на 2години,какво уилищя,какви 5 лева
83
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тaя мaй не знaе че вирусите, които се инжектирaт с вaксините, всъщност не сa вируси... A сaмо кухи преносители нa билогичен мaтериaл сходен с този нa вирусите, зa дa може тялото дa ги рaзпознaе и създaде aнти телa.
82
7
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 115Абсолютно си прав! Хората са забравили ужасните болести като едрата шарка, полиомиелита и други. И си мислят, че е майтап работа.И не е най-страшното че можеш да умреш. А да останеш жив, със всичките последствия.Като детето ми беше малко се разболя от някаква инфекция (не от тези подлежащи на ваксинация) и в инфекциозното отделение на Окръжна болница в София беше пълно с такива, ромчета с морбили. Неваксинирани разбира се. Радвам се че нашето беше ваксинирано - не прихвана.
81
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
P.S.: Пропуснах да добавя, че става въпрос за задължителните ваксини.Другите, които са пожелателни са много и не ги знам, може да са много повече.
80
2
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Е глупости на търкалета, мога да кажа аз.Какви са тия 66 измислени вируса? Няма такъв филм!Или Ваня Ботева си измисля всичко това, или не е разбрала добре, или някой умопобъркан доктор я е излъгал като е изложил детето и на риск за здравето.Във всяка здравна книжка си има имунизационен календар и оттам изброих всичко на всичко около 12 зарази ако правилно съм ги броил. И в Англия са 12 на брой.И не, не са само вируси. Ваксината за дифтерит, тетанус и коклюш е срещу бактерии, не вируси.
79
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 93 "Имунитет не се изгражда с ваксини"Има два вида имунитет.Изкуствен чрез ваксини.Естествен-като избухне епидемия,който оцеллее-придобива естествен имунитет.Чисто и натурално от природата,без химии.На другите имунитет няма да им трябва.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В имунизационния картон се пази лепенката от ваксината, с партида и брой... Поне така е в Германия, предполагам и в България е така.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другото е, че има и глупави и ненужни ваксини,които нека са препоръчителни, обаче има и жестоки болести, за които трябва да е задължително.
76
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А лекарите изобщо не трябва да хвърлят опаковката - не, тя трябва да се пази от родителите, както и в картона на детето, така че ако се случи нещо в следствие на ваксината, да може да се проследи с коя партида се е случило и какъв е процентът на странични ефекти за нея, за марката и за годината. Това са важни статистически данни, държавата да вземе да си свърши работата. Децата трябва да се ваксинират, но държавата трябва да поеме отговорноста пред родителите, а не да се покриват като мишки.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно, тежките странични реакции към ваксина, спрециално за морбилито го проверявах, с от порядъка на 1-4 на милион! Което в България не отговаря на истината, защото дотук се говори за поне 10 случая на тежки неврологични състояние следствие от ваксини. Това е сериозно и именно държавата трябва да реагира, а не родителите. Да се разболее веднага след ваксината от вируса - ок, но след успешна ваксинация да се разболее - не. Това е фалшива, изветряла или просто евтина ваксина.
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та за Испанията, какво стана при дефтерита. Всички антиваксъри като опря ножа в кокала хукнаха да ваксинират, ваксината свърши, че имаше спешни импорти докато излезе новата партида. да попитам антиваксърите, колко от вас ще продължат да опорстват ако пламне епидемия, и защо лежите на факта че 90%от родителите рискуват, а като стане напечено крещите като луди за ваксини, за забавяне, за антидоти... При ваксина риска е 0.001%,при тези болести 80%. Вие сте ваксинирани, но на децата си го отказвате
73
3
 
4
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Моят призив : Нека лекарите да разясняват рисковете на родителите вместо да хвърлят опаковката на ваксината в кошчето . Това ще е напълно достатъчно като за начало . Нека има право на избор !
72
5
 
10
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Риск от от тежко заболяване или летален изход след ваксинина има . Това не са измислици , пише го на листовката , ако си направите труда да я прочетете . Обикновено честотата за такъв изход е от 1/10 000 до 1/100 000 .Тези данни се посочват от фирмата производител. Според мен честотата е занижена ,логично понеже не съществува единен регистър за пострадалите след ваксинация , а и в някои държави като България това се изключва като възможност изобщо .
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4) Какво стана с делото срещу Москов и с ваксините от Турция? 5) Защо от министерството не викнат производителите да отговорят на притесненията на родителите 6) Защо не съдейства на родителите на пострадали деца за обезщетения 7) Защо не се изнася статистика доколко ефективни са ваксините - да се разболее ваксинирано дете не е нормално! 8) Защо експертите не излязат да обяснят до колко актуален е имунизационния календар и какви ваксини се ползват. Ако искаш да ти вярват, бъди честен!
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подкрепям ваксините, но 1) защо се слагат поливалентни ваксини - могат да се слагат в по-широк интервал, така че да се намали шанса за странична реакция 2) защо не се води истинска статистика за страничните случаи, а лекарите са инструктирани да замитат под килима нещата 3) защо държавата не е страна в следенето на действието на ваксините - положително и отрицателно и не съди производителите, ако страничните ефекти надминат процентно обявеното на листовката. Изобщо къде е държавата в ситуацията?
69
3
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Нежелани реакции и странични действия има не само към ваксини и лекарства. Към храна и течности също може да си отключи непоносимост и алергия, но никой не е спрял да яде и пие. Хора получават алергична реакция и към лекарства срещу алергия дори.
68
2
 
6
 
! Отговори
ДОктор преди 7 години
До Лекар Тая статистика от някой средновековен учебник ли я изкара бе *** .... Стига си плашил хората ! Трябва да съдят такива като теб за всяване на паника !
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ти по-долу! Сериозно ли Чарлз Дарвин е казал "естествения отбор"?!
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност, в бъдеще ще умират децата именно на неваксинираните. Един вид чрез естествения отбор некачвственият материал ще се самоликвидира.Чарлз Дарвин 1898 г.