Работещи в България – модерни роби на работодатели!

ОмбудсМая поведе битка с некоректните работодатели
109
Работещи в България – модерни роби на работодатели!
Снимка: Булфото, архив

Промени в четири закона предлага омбудсманът Мая Манолова за защита на трудовите права на работниците при неизплащане на заплатите им.

Тя обясни, че през последните месеци е затрупана със стотици сигнали от цялата страна, в които работещите алармират, че не получават заплатите си с месеци и са принудени да пускат колективни жалби, както и да организират гладни стачки.

Още по темата

"България е превърнала своите работещи в модерни роби", отсече обобществят защитник.

Така че, за да се спре тази практика тя настоява новият парламент да промени Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Манолова дори вече е написала промените и е готова да ги внесе в Народното събрание веднага, след като бъде структурирано, отбеляза Манолова.

Тя предлага в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира и плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки.

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения, да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

"В Закона за обществените поръчки предлагаме да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници", каза Манолова и допълни, че в Закона за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност ще настоява да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост.

"Готови сме и с проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60 процента от трудовите възнаграждения на своите работници", каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
20
 
! Отговори
бояджия преди 7 години
Хайде, де... сериозно?! роби? на работодателите? Не мисля... те си купуват скъпи коли и къщи в тузарските квартали защото работят повече от всички ни и го заслужават, а нас гърбят като магарета за да ни помогнат в професионалното развитие ;)
28
8
 
13
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Браво на жената! Вчера купих за бременната си съпруга която обичам повече от мен, защото в утробата й расте мое дете ...купих ягоди. Ягоди произведени в ЕС. И си помислих: Ахмет бере ягоди в Испания. Парите които е спечелил праща на майка си. Майка му купува нещо което продавам аз. Но това което продавам е внос. Кой печели?Аз печеля. Държавата печели. Майката на Ахмет печели. Моето дете печели. Кой губи?Губи Ахмет. Той изостави родина, не създаде семейство, той внася валута.
27
4
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До КапиталистА тези с заплата 2500 лв заплата 75% данъци а с 3000лв 100% данъци.....Така както си го измислил заварчиците в нашата фирма взимат 2000лв и им се взима здравето с 50% данъци ще взимат 1000лв а такива като мен на мотокара с 1000лв заплата и примерно 20% данъци ще взимам 800 лв ......... на заварчиците едва ли ще им хареса за 200 лв разлика да се прибират от работа като все едно си ги изкарал от пералнята ;))
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тебе значи ти харесва ами то затова е така явно на част от българите робството им харесва. Аз ще се преместя, но това място, което е наша родина завинаги ще бъде населено с роби
25
2
 
21
 
! Отговори
морски преди 7 години
На морето са си уредили любовниците, роднините и приятелите в апартхотелите и обектите.Всички тези мързеливци командват нечовешки обикновения работник, които трябва да изкарва заплатите на много началници над него.
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Мая.По принцип не съм й фен,но ако продължи така ще й стана!
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ! ТРЪМП, ЮНКЕР, БОЙКО!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като направяя 30 процента на това 20 на онава тогава ще видите заплати, още малко търпение. Ще ви светнат очичките като на марсианци.
21
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25Като не ти харесва 600 премести се другаде за 6000, то за мрънкане пари не дават..
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А то 600 лв заплащане ли му викате или подаяние
19
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някъде беше казано, че ще дойде руса жена и ще направи много повече от всички политици заедно, а Боко Тиквата отиде да се крие под полата на Меркел от страх.
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще им се наложи да вземат мерки,щото тук лека полека,започва да става страшничко!! :-):-) Все повече стават работещите бедни,а това изобщо не води България ,към добра перспектива!! :-)
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е хубаво като се коментират турци или тем подобни, на такива теми ми става едно таково криво, къса ми се душата.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не получават заплати...Ей там е разковничето. В КТ ясно е казано, че ако до 5 дни след крайната дата по договор не получиш възнаграждението си можеш да напуснеш на момента с уведомление. И пак трябва да ти дадат изработеното. Но хората, особено в малките населени места, нито си знаят правата, нито биха посмели да си ги потърсят. И всички "работодатели" им се качват по главите защото номера минава.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ще им направи ще им счупи бравите ли ?
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво,Мая.. на пръсти се броят хората ,които мислят за народа .. а ти определено си им ,,водачка" ;)
13
5
 
17
 
! Отговори
ХаХАХа преди 7 години
РАБОТЕТЕ РОБИ,ТОВА Е ВАШЕТО ХОБИ!
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има супер гадни професии като заварчик, където си осветяваш очите, ушите ти заглъхват от чукането, дишаш отровите и газовете, работиш зимата на минус 5 градуса, работиш извънредно по някога и вземаш на всичкото отгоре 500 лева чисто. Е това, ако не е робство, кажете ми какво е? Как да работи човек професии от рода на заварчик и шлосер като се убива физически и уврежда здравето си, а накрая взема мизерни пари.
11
1
 
23
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до КапиталистТрябва да се определи кой е наистина беден, социално слаб и т.н.Не може хора да се пишат "крайно нуждаещи се" в молби до Общините, а да разполагат съсколи, спестявания, големи жилища, и да живеят по-добре от работещия-беден.
10
23
 
15
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
Това от което има нужда сега България е едно социално правителство което да въведе подоходен данък за работниците. Който взима 1000 лева да му се вземат 20%, 1500 - 35%, над 2000 лева - 50% данък да се реже и така държавата ще има хем за хазната, хем да помага на бедните социално. А не да товарят капитала и работодателите с данъци и такси, така е навсякъде на Запад в цивилизованите страни 4 хил евро и над 50% данък плащаш, на работещите има навсякъде подоходен данък и се преразпределят доходите.