Работещи в България – модерни роби на работодатели!

ОмбудсМая поведе битка с некоректните работодатели
109
Работещи в България – модерни роби на работодатели!
Снимка: Булфото, архив

Промени в четири закона предлага омбудсманът Мая Манолова за защита на трудовите права на работниците при неизплащане на заплатите им.

Тя обясни, че през последните месеци е затрупана със стотици сигнали от цялата страна, в които работещите алармират, че не получават заплатите си с месеци и са принудени да пускат колективни жалби, както и да организират гладни стачки.

Още по темата

"България е превърнала своите работещи в модерни роби", отсече обобществят защитник.

Така че, за да се спре тази практика тя настоява новият парламент да промени Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Манолова дори вече е написала промените и е готова да ги внесе в Народното събрание веднага, след като бъде структурирано, отбеляза Манолова.

Тя предлага в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира и плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки.

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения, да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

"В Закона за обществените поръчки предлагаме да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници", каза Манолова и допълни, че в Закона за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност ще настоява да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост.

"Готови сме и с проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60 процента от трудовите възнаграждения на своите работници", каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
31
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Това новина ли е? Защо според нея емигрират 40000 души?
8
16
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Тая па ще вземе да свърши нещо полезно. От комунист добро - ще повярвам чак като го видя. И на топлофикация много се дуеше, ама резултат няма.
7
23
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
МАЯ КАК САМО СЕ КАРА НА СВОИТЕ БИЗНЕС СЪПАРТИЙЦИ. МЪДЪР Е БОЙКО, НАКАРА МАЯ МАНОЛОВА ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ СВОИТЕ И ТЕХНИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ.
6
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РОБИ НА ЧЕРВЕНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛИЦЕМЕРНА СВРАКА.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре ако станат тези предложения
4
0
 
37
 
! Отговори
морски преди 7 години
Лятото пак ще има работници НЕполучили последната си заплата за сезона.Тези прецакани само с половината заплата, ще са късметлии.
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ДОБРО УТРО!!!Политиците,омбудсманите,институциите и останалата подобна *** сега ли го разбраха???Ама народа взима да поумнява.Показателно е,че мутрохотелиерите "бизнесмени" по черноморието не могат да си намерят персонал...Засега само там,скоро-навсякъде!!!Умряха баламите,които работят за жълти стотинки на някой с милиони печалба!
2
4
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Дайте хляб и вино и ще гребем за работодателите. Заплати така и тала не дават
1
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, един от малкото хора, които се опитват да направят нещо за народа. Но разбира се, никой не я подкрепя.