Герджиков с аргумент на извънредния МС: Президентът желае това!

Кабинетът е качествен, доволен е той от отмяната на наредбата за бежанците
Обновена: 3 апр 2017 12:43 | 3 апр 2017 12:35, Веселина Йорданова
77
Герджиков с аргумент на извънредния МС: Президентът желае това!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам". Това обяснява на министрите служебният премиер Огнян Герджиков на извънредното заседание на МС в петък, на което беше отменена Наредбата за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

"Наистина въпросът е деликатен, няма никакво съмнение, и затова е много важно да вземем точното решение, а точно решение не знам дали има", признава Герджиков.

Още по темата
Наредбата бе отменена с мотива да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната. В нея на доброволен принцип се предвиждаше осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др. от общините със сключване на споразумение за интеграция.

От стенограмата на заседанието става ясно, че част от министрите са с резерви заради създаването на правен вакуум, докато се приеме нова наредба, която не е готова. Чуват се и гласове, че това няма да е добър сигнал навън, а вицепремиерът Малина Крумова предупреждава, че заради отмяната на наредбата Брюксел може да ни санкционира със спиране на пари.

Социалният министър Гълъб Донев посочва, че по наредбата няма нито едно сключено споразумение, дори напротив, наблюдават се тенденции на напрежение в местната общност при желание от страна на бежанци за заселване или при настаняване на непридружени деца в центрове за предоставяне на социална услуга в общините.

Според министъра би трябвало да се разработят такива критерии, които да дават оценка доколко съответният чужденец се справя с дейностите, които са заложени в механизма за интеграция. Би следвало да има разписани санкции, ако дадено лице откаже тази заетост, съответно да му бъде отнето правото да получава социално подпомагане, както е за всички български граждани.

Министърът признава, че има притеснителен момент – отмяна на наредбата без готов нормативен документ, с който тя да бъде заменена.

Според Малина Крумова отмяната на действаща наредба, без да може да се види какво реално я замества, освен че създава правен вакуум, е доста притеснително послание по отношение на европейските ни партньори.  Просветният министър Николай Денкова се обявява за промяна на наредбата, а не за отменянето й.

Премиерът Герджиков обаче казва, че макар това да е по-коректно, "ние в момента не сме в състояние да го направим".

Правосъдният министър Мария Павлова пък пита кое налага наредбата да бъде отменена точно в този момент.

Външният министър Ради Найденов очаква "специален интерес" към извънредното заседание и казва, че не може да прецени срещу кого ще са повечето "стрели" – срещу кабинета или срещу президента. "Притеснен съм и аз за отзвука, който ще има в Европа“, признава дипломатът.

Спортният министър Даниела Дашева пък иска повече време за запознаване с постановлението. След кратка почивка заседанието продължава.

Вътрешният министър Пламен Узунов казва, че е бил тази седмица в  Брюксел "и там страната ни действително бе критикувана за това, че не изпълнява задълженията си по релокация".

"Мога да ви кажа, че лицата, които трябва да приемем от Италия, ние не сме го направили до този момент. От Гърция сме взели едва 3% от ангажиментите, които имаме. Като страна, на която предстои Председателството на Европейския съюз, това не добра индикация, това не е добър пример и смятам, че ще бъдем критикувани", казва МВР шефът. Според него основният порок на наредбата е, че липсва координиращ национален орган, който да обединява усилията на всички институции.

Министрите се съгласяват да гласуват за отмяна на наредбата при по-кратък срок за изготвянето на нова – една седмица вместо един месец. Крумова настоява за конкретна дата, до която да има проект и тя е определена - 7 април.

Премиерът Герджиков благодари на министрите и закрива заседанието с думите: "Оказа се, че кабинетът е много висококачествен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
0
 
! Отговори
Крокодил Лешперски преди 7 години
Николай Дянкова ДвуполоваМудираторчето да ни заспа....Трии ме, бе .....оуууууу
14
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя гринго се издъни с царчето, сега се издъни с Радето...абе не му е в политиката силата...
13
0
 
0
 
! Отговори
Антилоп Съселов преди 7 години
Що ме хеитвате бе?Само коментирам Психиатрията-зоологическа градина населеното място, което преди се казваше БългарияАко може, малко по-серизно...
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просветният министър Николай Денкова !!!???
11
4
 
7
 
! Отговори
Лешояд Кочев преди 7 години
Огнян-времянката се ядосал на социалният Гълб и го опърлил..Соика, като видяла ко става се разплакала
10
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъденакъде Брюксел ще определя колко мигранти трябва да приеме и изхранва България,която е пред фалит и не може дори собственото си население да изхрани?
9
12
 
3
 
! Отговори
Папагал Чайков преди 7 години
Социялният министър, ГЪЛЪБ Донев?!?Ко?...Не!
8
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛЕД КАТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЛЕД ИЗБОРИ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ЗАДКУЛИСНИ ГНУСНИ ПАЗАРЛЪЦИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ МАСКИРАНИ ПОД БЛАГОЗВУЧНАТА ФОРМУЛА (ОПРЕГОВОРИ) ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ,МОГА ДА КАЖА САМО ЕДНО,ЧЕ Е НАЗРЯЛ МОМЕНТА ЗА СВИКВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА СМЯНАНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНА ,КЪМ ПРЕЗИДЕНСТКА РЕПУБЛИКА ,ТА ДА СЕ ЗНАЕ,,ЧЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ В БЪЛГАРИЯ НОСИ ЕДИН ИЗБРАН ЧОВЕК И ДА МКУ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ,А НЕ РАЗМИТАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ ПРИ 240 ТЪРТЕИ.
7
42
 
11
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 8 червен анонимник. Попарата ще я сърбате червени кратуни като теб. Като е било толкова лошо при бат Бойко, защо хората пак предпочетоха него, бе ***? За четвърти пореден път. Защо, бе, хайде отговори?
6
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилна постъпка г-н. Президент, а не кат т***лпата тихомълкон приема кво кажат началниците!
5
3
 
34
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 12Не извъртай нещата иде реч за постановлението и много добре се знае, че при легитимно народно събрание правомощията на Президента са ограничени.
4
4
 
51
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Какво ще рече "Президента желае това" нима тази жълта подметка иска да внуши, че това антибългарско постановление не трябва да се отмени и той го прави само защото му е наредено всъщност не се учудвам като се сетя, че е пръв лакей на мадридския мошеник.
3
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При условие, че няма властта на легитимно правителство, това на Герджиков свърши предостатъчно работа. Организира спокойни избори, отмени наредба за "бежанците" и сложи край на пръстовите отпечатъци/днеска имаше новина/. Същевременно прикри шоковото поскъпване на газта, водата и т.н. Общо взето, поизчисти и поизмете предсезонно за всички :) Оттук нататък не остава нищо друго, освен да се готвим за бат Бойко, чиято попара вече знаем много добре.
2
15
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА!,А КОЛКОТО ДО ПОДПИСАЛИТЕ ПОЗОРНОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ 208 ЗА ЗАСЕЛВАНЕ НА НАША ТЕРИТОРИЯ НА ИСЛЯМИСТКИТЕ ТАРАМБУКИ НАЧЕЛО С ТЛЪСТИЯ ТОЛОСТОЛОБ ОТ БАНКЯ МОГА ДА ИМ ПОЖЕЛАЯ САМО ЕДНО -БАВНА И МЪЧИТЕЛНА СМЪРТ,ЗАЩОТО ПРЕДАТЕЛИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ САМО ТОВА
1
9
 
47
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Герджика проблема му беше ,че слугуваше на Паситата и сие, също и на Бойко. Президента постоянно трябваше да се меси, да му оправя бакиите! Правеше се на луд за постановление 208 до последно!