Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия

Русия не се включи в донорските усилия за бежанците от войната
Обновена: 6 апр 2017 07:05 | 6 апр 2017 07:00,
204
Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия
Снимка: Reuters, архив

България ще отпусне 4,13 милиона евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда.

Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Участващите в нея 70 държави и международни организации обещаха да дадат общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд за следващите 2 г.

От тези пари България ще отпусне €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

Това ни нарежда на 29-то място по щедрост от 40-те държави и организации, които се ангажираха да подпомогнат финансово сирийците и държавите от региона, които дават подслон на бежанците, търсещи спасение от продължаващата 6-та година от гражданска война.

Събраните в Брюксел пари са по-малко от апела за 7,44 млрд евро, който ООН отправи за покриване на хуманитарните нужди за 2017 г.

Най-щедрите дарители за тази година са ЕС, който ще даде €3,7 млрд, Германия с 1,3 млрд евро, Великобритания с €582 млн и САЩ с €527 млн.

Ние сме в една група със Словакия, която обещава €2,8 млн и Литва с €2,3 млн. Зад нас е Румъния, която се е врекла само с 200 хил евро. Най-малко отделя Словения - €20 хил.

От списъка на дарителите отсъства Русия, която също бе поканена на донорската среща. Вместо външния министър Сергей Лавров в нея участва един от заместниците му. Генадий Гатилов разкритикува организаторите, че не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад, който е "законното правителство на Сирия".
Сред държавите извън ЕС, ангажирали се с финансова помощ, освен САЩ, са още Китай, Корея, Япония, Канада, Австралия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Обещаните в Брюксел пари са предназначени за хуманитарна помощ и подкрепа на 12,7 милиона сирийци, нуждаещи се от храна и подслон. 6,3 млн от тях прокудени от домовете си, но все още в страната си, както и за над 5 милиона бежанци в Йордан, Ливан, Турция, Ирак и Египет. По данни на ООН 7 млн сирийци са застрашени от глад, а 1,2 млн деца не ходят на училище.

В допълнение международните финансови институции ще кредитират с € 27.9 млрд нисколихвени заеми съседките на Сирия, които изнемогват с грижите за бежанците и отчитат висока безработица и драстичен спад на икономиките си.

Международните донори се ангажираха и с инвестиции в Йордан и Ливан, за да им помогнат икономически.
"Единството на международната общност днес е по-уместно от когато и да е и общата ни работа да осигурим хуманитарна помощ за сирийците и да сложим край на войната, е по-спешна отвсякога", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Форумът заклейми използването на химически оръжия от страна на правителството и на "Ислямска държава" срещу цивилното население. Последният от ударите със задушлив газ бе извършен в навечерието на брюкселската конференция и отне живота на над 72 души, а над 200 са ранени. ООН се ангажира с разследване за виновника за бомбардировката край град Хан Шейхун.

"Международната общност е решена да работи за намиране на мирно решение за Сирия и за всички сирийци", заяви Могерини. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за мирните преговори, които се водят под егидата на ООН в Женева и на постигнатото от Русия, Турция и Иран, които са гаранти за примирието, договорено в Астана.

"Мащабът на страданията на хората е толкова голям, че е нужно спешно да се намери политическо решение", заяви Могерини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, Европа и България трябва да плащаме за императорските игрички на Владимир Първи Пичkин и неговият побеснял слуга - терориста Асад! Супер!
123
0
 
6
 
! Отговори
иво преди 7 години
Кой знае къде ще отидат тези пари , със сигурност не и за това за което се обявява !
122
0
 
1
 
! Отговори
аве боби преди 7 години
До БобиЗначи ИД казали ''и след това Кавказ'' и Русия бомбардира Алепо !!!
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля В.В. Путин да бомбардира и България, че да получим и ние няколко милиарда.
120
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ СА ПУТЛЪР И ГОВОРИТЕЛЯ МУ ЪСАД!! ТЕ ИЗБИХА МАСОВО НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ И ТЕ ГО ПРОКУДИХА ОТ ТЕРИТОРИЯТА МУ!
119
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪРДУТЕН СЪСИПА СИРИЯ И ИЗБИ НАСЕЛЕНИЕТО И ПРОКУДИ ГО ЗА ДА ЗАГРАБИ ЗЕМЯТА И ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ТАМ!!!А ЦЕЛИЯ ЕС ПЛАЩА!!!!СМЕТКАТА ЗА СИРИЯ ТРЯБВА ДЕ СЕ ПРЕДСТАВИ НА РУСИЯ И ЦЕЛИЯ РУСКИ НАРОД ДА Я ПЛАТИ!
118
0
 
12
 
! Отговори
23 преди 7 години
А на България кой ще даде?
117
0
 
10
 
! Отговори
анинимен преди 7 години
Кой *** реши това!? Да ги бяха дали на пенсионерите, не да ги морят от глад.Ама и ние сме- на гол тумбак - чифте пищови.Богатите държави имат хитри политици и се измъкват с извинението за криза , а нашите се пънат да докажат колко са глупави.Затова ще ни отсвирват отвсякъде, видяха ни в Европа колко струваме , като съдят за целия народ по представителите , а те са ......
116
3
 
19
 
! Отговори
Национален Легион преди 7 години
Не съм съгласен България да плаща за чужди грехове. турция и ислямска държава избиваха сирийците, сега другите държави да плащат. От къде на къде?
115
0
 
28
 
! Отговори
хм....до 125 преди 7 години
Така е при положение , че ние имаме достатъчно ,но не е така , нали?Възрастни и деца у нас изнемогват ,семейства са в невидение какво да сложат на трапезата си , а да сме повече от щедри , това е цинизъм към народа.
114
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Барабар Петко с мъжете! Да дават тия, които запалиха тая война, купуваха петрола на ИДИЛ, продаваха им оръжие. А ние сме толкова бедни и жалки,очакваме шоково поскъпване на живота.Няма патриоти и държавници в България.
113
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Организаторите не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад? На кого тогава помага България? На терористите ли? Нашите пари за логистични дислокации на терористичните групировки и харемите им ли ще отиват?
112
0
 
15
 
! Отговори
Petar Jekov преди 7 години
ИЗВИНЕТЕ НО ЗАБРАВИХ, НАШАТА ДЪЖАВА Е КАТО СЕМЕЙСТВОТО НА ЕДИН ПИЯНИЦА, НЕПРАВЯЩ СМЕТКА ЗА РАЗХОДИТЕ. ТАКА СЕМЕЙСТВОТО МУ ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА СЕ РАЗПАДА, ТАКА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И НАШАТА БЪЛГАРИЯ.
111
0
 
37
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
А в същото време болните български деца просят по фейсбук пари за лечение в чужбина. Това е ГЕНОЦИД уро.диииии!!!!
110
2
 
22
 
! Отговори
Petar Jekov преди 7 години
А ЗАЩО НЯКОЯ АРАБСКА СТРАНА НЕ ОТПУСНЕ НАМ, НЯКОЙ МИЛИОН ПЕТРОДОЛАРИ, ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТА, ДА РЕЧЕМЕ ЧЕ НАЦИЯТА СЕ ЗАТРИВА? КАКВИ ПОЛИТИЦИ? ДАЛИ УНГАРЦИТЕ ЩЕ ДАДАТ ТАКАВА ПОМОЩ? ПОПИТАЙТЕ ТЕХНИЯ ОРБАН. БОЙКО, БОЙКО И ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ КАТО ИСКАРАШ И БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА ДА Я ИМА.
109
0
 
36
 
! Отговори
хм... преди 7 години
По принцип благотворителност и дарения са актове на хуманист и съпричастие. Но...някой ще даде ли разумно обяснение как така нямаме за заплати , пенсии, нови раб.места , а ние , най- бедната страна в Европа даваме повече от Словения и Румъния.И в този случай няма кой да се обади , че не можем.Нямаме Орбан , това ни е големия проблем.
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тия пари се дават, от парите, които Европа ни отпуска, за да се грижим за мигрантите тук, по-добре да дадем, за да си стоят там, отколкото да кажат, че са ни дали за да ги обгиржваме тук.Ако се дават обаче от общия държавен бюджет, тези, които ги дават, трябва да бъдат съдени за държавно предателство. То е все едно семейството ти да гладува, а ти да си даваш и малкото пари на чуждо семейство, че кой прави така?
107
17
 
0
 
! Отговори
Адзура преди 7 години
До МишоНие сме следващият председател на ЕС, не можем да дадем колкото румънците. Имаше една приказка - благородството задължава.
106
1
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До ЕвролюбМогат да ти напишат точно каквото си искат, отвори си очите и виж какво се случва от 6 години.
105
0
 
16
 
! Отговори
PANAMA PAPERS преди 7 години
Интересно къде точно отиват тези милиони , там в Сирия няма никакав контрол , кой контролира тези Пари , в чии сметки отиват , като гледам колко милиарди до сега са изплатени а там нищо не е направено , прилича на някакав Проект пак PANAMA PAAPERS