Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия

Русия не се включи в донорските усилия за бежанците от войната
Обновена: 6 апр 2017 07:05 | 6 апр 2017 07:00,
204
Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия
Снимка: Reuters, архив

България ще отпусне 4,13 милиона евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда.

Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Участващите в нея 70 държави и международни организации обещаха да дадат общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд за следващите 2 г.

От тези пари България ще отпусне €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

Това ни нарежда на 29-то място по щедрост от 40-те държави и организации, които се ангажираха да подпомогнат финансово сирийците и държавите от региона, които дават подслон на бежанците, търсещи спасение от продължаващата 6-та година от гражданска война.

Събраните в Брюксел пари са по-малко от апела за 7,44 млрд евро, който ООН отправи за покриване на хуманитарните нужди за 2017 г.

Най-щедрите дарители за тази година са ЕС, който ще даде €3,7 млрд, Германия с 1,3 млрд евро, Великобритания с €582 млн и САЩ с €527 млн.

Ние сме в една група със Словакия, която обещава €2,8 млн и Литва с €2,3 млн. Зад нас е Румъния, която се е врекла само с 200 хил евро. Най-малко отделя Словения - €20 хил.

От списъка на дарителите отсъства Русия, която също бе поканена на донорската среща. Вместо външния министър Сергей Лавров в нея участва един от заместниците му. Генадий Гатилов разкритикува организаторите, че не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад, който е "законното правителство на Сирия".
Сред държавите извън ЕС, ангажирали се с финансова помощ, освен САЩ, са още Китай, Корея, Япония, Канада, Австралия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Обещаните в Брюксел пари са предназначени за хуманитарна помощ и подкрепа на 12,7 милиона сирийци, нуждаещи се от храна и подслон. 6,3 млн от тях прокудени от домовете си, но все още в страната си, както и за над 5 милиона бежанци в Йордан, Ливан, Турция, Ирак и Египет. По данни на ООН 7 млн сирийци са застрашени от глад, а 1,2 млн деца не ходят на училище.

В допълнение международните финансови институции ще кредитират с € 27.9 млрд нисколихвени заеми съседките на Сирия, които изнемогват с грижите за бежанците и отчитат висока безработица и драстичен спад на икономиките си.

Международните донори се ангажираха и с инвестиции в Йордан и Ливан, за да им помогнат икономически.
"Единството на международната общност днес е по-уместно от когато и да е и общата ни работа да осигурим хуманитарна помощ за сирийците и да сложим край на войната, е по-спешна отвсякога", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Форумът заклейми използването на химически оръжия от страна на правителството и на "Ислямска държава" срещу цивилното население. Последният от ударите със задушлив газ бе извършен в навечерието на брюкселската конференция и отне живота на над 72 души, а над 200 са ранени. ООН се ангажира с разследване за виновника за бомбардировката край град Хан Шейхун.

"Международната общност е решена да работи за намиране на мирно решение за Сирия и за всички сирийци", заяви Могерини. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за мирните преговори, които се водят под егидата на ООН в Женева и на постигнатото от Русия, Турция и Иран, които са гаранти за примирието, договорено в Астана.

"Мащабът на страданията на хората е толкова голям, че е нужно спешно да се намери политическо решение", заяви Могерини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ognyanzВ статията пише, че са хуманитарна помощ. Значи ще се разпределят през ООН и Червения кръст
103
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Естествено руснаците си взимат едно по едно находищата на нефт и газ.Ситуацията в Дейр-Ез-Еор е стабилизирана и съвсем скоро ще падне и Идлиб, и тогава ще стане страшно...........
102
1
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Мащаба на страданието на хората отдавна е страшно голям.Проблема, е че загубите ви станаха неприемливо големи. Русия ви размаза и с политически маневри и финансово, и военно. Рязко губите позиции и се чудите как да излезете от ситуация.Въобще не ви пука за хората.
101
1
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
И кой всъщност ще получи тези пари? Нямаме ли право да знаем, след като тези 4 милиона евро са пари от нашия държавен бюджет.Предполагам, че ще ги получи "умерената опозиция", а оттам ще отидат в Ислямска държава. Сигурно им трябват пари, защото търговията им с нефт пред турската граница не върви.
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо да им даваме пари,направо да им дадем оръжие на тази стойност-ще е по-лесно!!
99
2
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Браово на румънците, страшни *** са нашите.
98
0
 
19
 
! Отговори
Западен тероризъм преди 7 години
Ха Ха Ха Занчи ще даваме пари на терористите
97
0
 
28
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Чудесно, вече спонсорираме терористите.Тези пари ще се похарчат не за Сирия, а за всеки който е готов и може да носи оръжие, да убива хора, да реже глави, само и само да падне Асад.Колко милиони трябва да умрат заради политическите ви амбиции.Позор на българската държава, срам за патриотите.Повръща ми се от тях.
96
0
 
3
 
! Отговори
Offlit преди 7 години
Spravka ot rastovete na pechalbite na autoindustriata, farmaindustriata, goriva, orajia, banki, immobilien v eu, blagodarenie na krizite v arabskite darjavi i siria ste pokaje koi ste platiat i vazrajdaneto na siria
95
0
 
22
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Така ще е,като избираме ,***,лизогъзец и селянин да ни управлява и да ни харчи парите както му е кеф.А ние да се чудим как да сеържем двата края.Дебелак ненаяден.
94
0
 
7
 
! Отговори
Уточнението преди 7 години
ама те наште политици няма да дадът толкова а ще изпишат по стара традиция и ще изчезнат
93
0
 
19
 
! Отговори
Някой преди 7 години
И защо тази глупост? Неможе ли тези пари да отидат за хората които са с по 40г. и повече трудов стаж, дали са младините и здравето си на тази държава, а сега "живеят" с по (има - няма) 200лв. на месец и се чудят дали да си купят лекарства ИЛИ да си платят топлото и тока? Няма ли най- накрая БКП да спре с геноцида над собствения си народ? Отвратен съм за пореден път от агентите наречени "български политици"!!!
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благородно дело, всички българи, които сме живяли през 80-те в Сирия можем да го оценим. Европа отново показа солидарност за разлика от военния конгломерат САЩ.
91
0
 
17
 
! Отговори
extremist преди 7 години
КАКТО СЕ КАЗВА : "ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА ТА ЧАК СИРИЯ СЕ ХВАНАХМЕ ДА СПАСЯВАМЕ" ! ЗАЩО 100-те НАЙ-БОГАТИ НА ПЛАНЕТАТА НЕ КИХНАТ ПО ЕДИН МИЛИАРД ???
90
0
 
19
 
! Отговори
extremist преди 7 години
А КОЙ ЩЕ ОТПУСНЕ ПОМОЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ......
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най - бедната в ЕС страна да даде толкова много.Моля, това да се преразгледа от политиците, които защитават интересите на народа! Или заради солидарност ЕС да ни върне сумата която сме дарили умножена х10.
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благотворителна кампания "Да нахраним терористите в Сирия" под патронажа на САЩ.
87
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир.
86
0
 
9
 
! Отговори
Датомирска сестра преди 7 години
Проклятие. Тези които са взели това решение да си купят свещи за тия пари за всичките си близки хора.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да дадем други 4 млн. за коренните жители на Огнена Земя . Хората там живеят в условията на отдалеченост , изолация и пълна безисходица , забравени от света и ООН . А Антарктида - що ще чини тя без нашите милиони .