Преброихме 6706 врабчета – повечето на двора на село

Птичките избягват шумните места, които пречат на гнезденето им
10 апр 2017 17:30,
17
Преброихме 6706 врабчета – повечето на двора на село
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

550 души преброиха 6706 врабчета по време на първия етап от националната кампания по преброяване на хвъркатите животинки. Тя се проведе в събота на различни места в страната.

Кампания бе организирана от Българското дружество за защита на птиците, а целта й е да намери причините за намаляващия брой на врабчетата.

От всички преброени врабчетата най-много са  регистрираните домашните врабчета (70%), следвани от полското врабче (27%) и испанското (3%).

Още по темата

Испанските врабчета заемат най-малък относителен брой, тъй като все още мигрират и не всички са се завърнали по гнездовищата си, обясниха от дружеството на птиците.

Преброителите наблюдаваха птиците в над 580 точки за наблюдение в над 130 населени места като 38% от наблюденията са в София. Най-много хора са броили птици в междублокови пространства, паркове с дървета и храсти, и тихи улици.

В 16% от местата не са видени никакви врабчета. В това число влизат както големи градове, така и малки населени места. Най-висок брой  места с нулеви наблюдения има в София - 64% от всички места, където не са наблюдавани врабчета.

Една от причините, която се отрази върху броя на регистрираните птици бяха метеорологичните условия в деня на броенето, припомнят от дружеството. В събота, когато стартира кампанията, духаше силен вятър в цялата страна.

Резултатите от преброяването доказват, че врабчетата избягват шумни места и такива, в които липсват зелени площи. Птиците предпочитат среда, която им осигурява оптималните условия за гнездене и хранене.

Въпреки че не са преброени всички врабчета в страната, резултатите показват, че най-много птици са видени в дворове на къщи и селски улици (средно по 12-13 птици на точка), а най-малко врабчета има около булеварди (средно 5 на точка).

Резултатите представляват моментна картина за разпространените на врабчетата и е изключително важно броенето да бъде повторено на същите места следващата година, за да може да бъде направено сравнение на броя на наблюдаваните птици и да се установи тенденцията в популациите на трите вида, обясниха още от дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що да не избяга на село човека, колко по-спокойно е на село, на всеки "софиянец" мечтата му е събота и неделя да си иде на т.нар вила т.е. в къщата на родителите му и да си отмаря на спокойствие и да си слуша чуруликането...селска идилия. А който иска да седи в големия европейски град център на вселената - София и да диша чист въздух
13
0
 
10
 
! Отговори
онзи преди 7 години
В София да видиш врабче е, като да видиш истински софиянец.
12
0
 
1
 
! Отговори
Сель преди 7 години
До АнонименБягай да живееш в къщичка на село, в такъв случай. Там няма да има булеварди.Или се разходи до някоя закусвалня с по-тихи улици наоколо, ако толкова са ти залипсвали. Пълно е с тях.
11
1
 
4
 
! Отговори
д-р Дрее преди 7 години
Аз преброих две катерички, едната беше с гъста козина а другата беше плешива.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Врабче не съм виждал от 20 години. Живея в краен квартал на София където преди да направят булевард Владимир Вазов имаше цели ята врабченца които огласяха целият квартал с чуруликането си.. От както направиха булеварда край с врабците. Изчезнаха като светкавици. Нивите които бяха ги застроиха с панелки мутрите направиха кооперации и това което остана от нивите в които сееха жито и царевица буренясва и се напълни с гущери и смокове. Абе изобщо мутренска идилия!
9
2
 
8
 
! Отговори
x преди 7 години
До Заекаа глупаците кога ще ги преброим?!
8
4
 
7
 
! Отговори
Заека преди 7 години
А дивите зайци кога ще ги преброят?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 2Къде е това тук...Варна ли, Бургас ли, София, Вашингтон?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е на врабчетата може да не им понася големия град, ама на гарките им понася и са много нагли и си живеят супер в града. даже миналата година видях двойка гларуси(без майтап), което много ме учуди че идват чак до тук. вероятно от Егейско или Адриатическо море.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви ти врабчета... Декомрацията погуби и тях!!!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Врабчетата намаляха рязко, изведнъж, почти изцяло преди 5-6 години. Тук таме се срещаха по старите дворове и на Женски пазар. Изчезваха не само в градовете, но и в селата. Ние, хората, изчезваме по-бавно. Масата ни е по-голяма и затова неизбежната и/ или нарочна отрова, която пада от самолетите ни унищожава по-бавно. А врабчо е мъничък, колко му е...Няма ги и лястовичките. Намаляват рязко и синигерите, и косетата. Мръсотия, отрови във въздуха. А се развъдиха и градски соколи. Абе, "прогрес"!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги съм харесвал врабчетата. Безобидни птички, приятно шумни но и те не издържат в този шумен и не стопанисван град. Преди *** площад Славейков се събираха хиляди. От години ги няма в центъра. Представяте ли си колко им коства да живеят в града.
2
6
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Как се броят врабчета и кой гарантира, че едно врабче не е преброено 2-3 пъти / а може и повече/.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно, бяха 6707.