Събота, 9 часа: Да преброим врабчетата! Изчезват...

Първото броене от кампанията започва, резултатите - на 10 април
27
Събота, 9 часа: Да преброим врабчетата! Изчезват...
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

В събота в 9 часа стартира първото преброяване на врабчетата у нас. То е част от кампанията "Ние броим врабчетата" на Българското дружество за защита на птиците.

Всеки може да се включи като отдели само 10 минути в събота между 9:00 и 12:00 часа и запише наблюденията си на vrabcheta.bg, съобщиха организаторите.

"Ние броим врабчетата" се провежда за първи път в България, за да преброи трите най-често срещани вида врабчета у нас – домашно, полско и испанско. Кампанията стартира след тревожните данни, че броят им драстично намалява. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна.

Още по темата

На сайта на кампанията vrabcheta.bg се съдържа подробна информация със снимки на видовете врабчета, както и интерактивна карта, която предлага на всеки врабчеброец да си запази удобно място, което да посети в момента на броенето.

Резултатите от проучването на Дружеството за защита на птиците показват, че за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с над 30%.

От организацията съобщиха, че целта на преброяването е да въвлече голям брой хора, за да се получат представителни данни от цялата страна.

Идеята на дружеството е преброяването да се прави всяка година. Резултатите от тазгодишното ще покажат в какви числености се срещат трите вида врабчета и в какви типове местообитания.

След три години данните ще позволят да се определят тенденциите в популациите и да се търсят причините за тях.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем, обясниха от дружеството за защита на птиците. Според представителите на организацията презастрояването, замърсяването на въздуха и липсата на достатъчно зелени площи са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април. Предвидени са награди.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
яве преди 4 години
До Врабец

така и гадни черни хора унищожават белите който им изкарват помощите
21
0
 
4
 
! Отговори
упс... преди 4 години
врабчетата изчезват...
------
Тези градски "бандюги/гаврошчета" винаги са ми били любимци!
Вече, почти не ги виждам! Дано, не ги загубим...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вярно е,почти изчезнаха,откакто започна нашествието на автомобилите те се стопиха,явно не им понася шума и замърсяването,а може и заради пестицидите и липсата на ядливи насекоми,но по-скоро първото
19
0
 
1
 
! Отговори
до Асен преди 4 години
Не пречи да те е грижа и за двете!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София чайки и други вредители ги ядат.
17
1
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 4 години
И врабчетата станаха жертва на българската демокрация... То кое у нас не фира?
16
0
 
3
 
! Отговори
Бай Гого преди 4 години
Преди години баща ми за да му заверят ловния билет трябваше да отстреля някаква бройка "вредни птици " и да им предаде краката ,като по този начин се регулираше популацията .Сега няма такъв отстрел ,те нямат врагове ,настаниха се дори в градовете и всички други видове пострадаха ,защото врани ,свраки ,гарвани им ядат яицата .
15
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 4 години
Нашествието на хищни гларуси намалява популацията на врабчетата.Гларусите нападат, убиват и изяждат и гълъби и гургулици.
14
0
 
5
 
! Отговори
врабче и джанка преди 4 години
Някак си като се замисля за БГ и си представям врабче кацнало на цъфнала джанка :) нещо като символи са ми. За жалост виждам вече само едното другото намаля драстично...
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-милите и сладки градски обитатели.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да ги преброя като от 20 години не съм виждал врабче? Гарги гълъби даже и чайки виждам на София но нито едно врабче! Преди 30 години врабчетата летяха на ята. Но откакто нивите и полетата запустяха няма с какво да се хранят и популацията им спря. Спомням си нивите около София бяха насеяни с жито и царевица. Същите тези ниви станаха курници с панели. Вместо царевица и жито посяха селянжъри в панели! Голям прогрес голямо чудо настана!
11
0
 
15
 
! Отговори
бай Рангел преди 4 години
Гарваните и враните са не само големи и хищни,но и много умни. За голямо съжаление,мисля че врабчетата са обречени в конкуренция с тях. Най-големият принос на хората ще е да не се опитват да насилват природата. Преди години зиме в София дърветата бяха окичени с хиляди врабчета,но те се хранят с гъсеници и насекоми,а като пръскат с препарати те измират.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В люлин е пълно с врани и гарвани по дърветата пълно с техни гнезда и е много страховито,това е наблюдава последните 5-6 години,преди тука имахме гугутки,поради чистия въздух,но покрай тези черни птици и те изчезнаха,а за врабчета да не говорим
9
1
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
До 6:
Идеята е, че това преброяване дава приблизителност, за популацията на врабчетата, като цяло. В интерес на истината си спомянм като малък 7-8 годишен, демек преди 20на години, накъдето и да се обърнех на село врабчета навсякъде имаше!!! Преди няколко седмици четох пак статия за преброяване и скоро като си ходих на село... честно казано, живо врабче не видях. Тоест преди 20на години щях да преброя сиг около 100 врабчета за 10мин, сега яко преброя 10на пак добре ще е...
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Broite broite vrabcite,dokato erdogan naostri referenduma si
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина напоследък врабчетата намаляват, а на тяхно място има много врани. Не знам как може да се помогне на врабчетата, но няма да е зле да има мерки срещу враните. Преди сутрин се будих от песни на врабчета , сега от грачене на врани. Много е потискащо.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно как се броят. Важно е да присвоят едни пари "зелените" Никой не го е*е за врабчетата. Поне в тия "природозащитните" организации.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да ми обясни как точно се броят врабчета, при условие че те са дребни, винаги на група, и постоянно прехвърчат насам-натам?
4
1
 
16
 
! Отговори
сега преди 4 години
да преброиме българите от Костинброд насевер през монтана,леко наизток мездра-враца и нагоре към Лом и Видин и да обявим резултатите
3
1
 
19
 
! Отговори
DRON преди 4 години
То българи не останаха те врабчета ще броят.