Къде отидоха врабчетата? Популацията им пада с 30%

Причината – презастрояване, замърсяване, малко зелени площи
Обновена: 20 мар 2017 15:09 | 20 мар 2017 14:37, Камелия Цветанова
72
Къде отидоха врабчетата? Популацията им пада с 30%
Снимка: С. Спасов, БДЗП

Само за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 31%, алармираха от БДЗП.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем.

Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява, коментираха експертите от неправителствената организация.

От БДЗП днес дадоха старт на кампанията за преброяване на врабчетата.

Тя ще се състои за първи път България, като мисията ù е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско.

Броенето започна в 9 ч. на 8 април в цялата страна и ще приключи в 12 часа.

Идеята е в кампанията да могат да се включат всички, като отделят 10 минути, наблюдават зоната около себе си, преброят врабчетата и запишат данните на адрес - vrabcheta.bg.

Предвижда се инициативата да бъде ежегодна.

"Първата година ще обобщим резултатите и ще обявим местата на броене с отчетените числености за трите вида врабчета, а след три години ще представим данни за тенденциите в популациите, ще анализираме данните и ще дадем отговор на въпроса намалява или се увеличава популацията на врабчетата в населените места",  каза Йордан Христов, отговорник за Мониторинга на обикновените видове птици в БДЗП.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април.

Предвидени са награди, които ще зарадват някои от участниците чрез жребий – бинокъл, определители, къщичка за птици.

В рамките на кампанията ще има и различни инициативи за малчуганите.

На 1 април, Международния ден на птиците, в Музейко и в Столичния зоопарк ще бъде представена кампанията и децата ще могат да се включат в работилници за врабчета от различни материали.


72
Още по темата: птициБДЗПврабче
Още от
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Това е напълно вярно преди 7 месеца
За последен път съм виждал врабчета в парка преди 2-3 години. В моят квартал обаче те изчезнаха много отдавна, а преди беше пълно с врабчета и гълъби. Гълъби все още има.

Но друго прави впечатление. Има увеличена популация на гарвани. Може би са по-приспособими и се наместват на мястото на другите птици, знам ли.

Нещо определено става с природата. В София човек може да види гларуси макар и много, много рядко. Който мисли, че съм луд, нека види в Гугъл статии по темата. Виждал съм ги лично.
54
1
 
2
 
! Отговори
земляк преди 7 месеца
еми днеска е световен ден на врабчетата и сигурно са на парад
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите от 9 милиона сега са 5. Врабчета ще продължи да има. За българите, не е сигурно
52
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Популацията на врабчета, гугушки и диви зайци и т.н. драстично намаля от преди няколко години! Дължи се на препаратите използвани в селското стопанство и всички го знаем. Но едва ли, препаратите незаконно внасяни от Турция ще секнат. Мен лично ми беше много интересно, като ги събираха измрели по полето и като се установи, че не е болест , а ............., защо нищо не се направи. Положението с пчелите е идентично.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След тях сме и ние
50
3
 
2
 
! Отговори
Имиграция преди 7 месеца
И те като народа, имигритар в близките страти.
Тук са умрели от глад както и 99% от населението. Усещат че ако останат може да се получи някоя супичка или пълнени с ориз.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1
"... За сметка на това има много гарги, гълъби и дори чайки в София."
---
А-а, и партии, и партии! Партиите са повече ор врабчетата. :)
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До M
"Врабчето на снимката е мъжко."
---
Да! И гледа СТРОГО, като Боко Тиквата, когато обяснява как другите са МУ виновни, когато се осеее. :)
47
1
 
1
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 месеца
Популацията от врабчета и гугутки драстично намаля даже по селата, защото няма къде да се хранят. Сега складовете за зърно са плътно затворени и комбайните не пилеят зърно по нивите. Между другото през 50 години врабчетата в Китай са избити, защото са изкълвавали доста от ориза. Сега врабчета има в Тибет. Мога да предоставя моя снимка на врабче на 5200 метра надморска височина. В градовете на Китай не видях врабчета.
46
2
 
3
 
! Отговори
ЯНА преди 7 месеца
Най голям враг са свраките. Никой не им пречи. В София са хиляди. На второ место са въздушните пушки. Избиват ги за удоволствие. Хранят си котките.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отидоха в чиниите на гладуващи?
44
0
 
10
 
! Отговори
Югенд преди 7 месеца
До Димитър

Напълно подкрепям Вашето наблюдение. Някога гугуткиге бяха преобладаващи в по-тихите квартали, докато гълъбите и врабчетата в по-масово населените. От около десетина години наистина има драстично увеличение на популацията на сивата врана. Видимо е с просто око (и ухо). Големи и леко безпардонни, те определено изместват не само врабчетата, но и гълъбите, а гугутките почти изчезнаха от София.
43
3
 
7
 
! Отговори
Тъй е! преди 7 месеца
До Анонимен
Щото сърбите не ги управляват тикви!
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подтекстът е, че България се обезлюдява с такива темпове, че и врабче няма да остане тук!
Впрочем, жал ми е най - вече за горките врабчета :(
41
1
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 7 месеца
За сметка на това се увеличи тази на гаргите и имаме доста гларуси в София. Нещо авторката не знае за какво пише според мен. Мисля че заради увеличението на популацията именно на другите птици намаля тази на гугутките и врабчетата. Аз съм израснал тук и доста се промени съотношението между видовете.
40
0
 
2
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 месеца
До Анонимен ХИ ХИ ХИ ХИ ХИ ЯКО Е !
КУПОНА Е НА МАКС ......
39
7
 
6
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 месеца
E как къде ??? ми Р.България е вече 10 години в Европейския Съюз границите са отворени връпчетата мигрират в Германия - Австрия - Белгия - Франция - в БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ КЪДЕТО ОСВЕН ХОРАТА УВАЖАВАТ ЖИВОТНИТЕ И ПРИРОДАТА !!!!
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За сметка на това пък София се напълни с гарги, свраки, врани ли са, едри като кокошки и грачат ужасно. На всичкото отгоре в Красна поляна видях над блоковете да прави кръгове чайка!
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГМО ги мори и глада от запустелите земи.
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Врабчетата, качулатите, полските птички, пчелите, насекомите избягаха в Сърбия. Там не се пръска с отрови по полята и не се сеят ГМО продукти. Монсанто там не припарва.