Минимална пенсия от 200 лв.? Нужни са 145 млн. месечно

Една пета от българските пенсионери вземат до 161 лв.
109
Минимална пенсия от 200 лв.? Нужни са 145 млн. месечно
Снимка: архив, БулФото

23% от пенсиите са до 161 лв., а 39% – до 200 лв., посочват от Българската стопанска камара в рубриката си "Стига вече".

Темата е актуална във връзка с преговорите за коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти. По-рано днес стана ясно, че те са се разбрали по спорната тема за увеличение на минималната пенсия, но точна сума не бе обявена. 

5,4% от пенсионерите у нас получават пенсия над 800 лв. Максимална пенсия от 910 лв. вземат едва 2% от възрастните хора.

Делът на пенсионираните по чл. 69 от КСО - заети в МО, МВР и МП, е 4,9%, като 28,1% от тях получават пенсия над 800 лв., а 11% – максимална пенсия.

Според изчисленията на НОИ през 2017 г. ще са необходими допълнително по 145 млн. лв. месечно, за да се увеличи минималната пенсия на 200 лева.

Тази сума скача на 520 млн. лева, ако тя стане 300 лв., за колкото първоначално настояваха Патриотите.

Изчисленията сочат, че през годините от 2018 до 2020 г. ще са необходими по над 6 милиарда лева годишно за пенсии, ако се приеме увеличение на минималната пенсия до размер от 300 лева и около 1.8 млрд., ако ръстът е до 200 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ГЕРБпенсиипатриоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
24
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Прогресивното данъчно облагане е най-ефективният инструмент. Тогава минималната пенсия може да стане и 400 лева. Така се карат тези да плащат, които окрадоха и присвоиха построеното от тези, които днес вегитират с 80 лева пенсия на месец.
44
1
 
1
 
! Отговори
45 преди 7 години
Да , 100%
43
2
 
11
 
! Отговори
Мод тод преди 7 години
Какъв Виденов ? Къде се връщате назад какво се е случило? Сега имаме възможност да излезем и кажем или креснем какво искаме и докато не стане да не спираме . Какво губим ли ? Вече Нищо.
42
1
 
2
 
! Отговори
Locust преди 7 години
До анонимен 45: колко % е ТЕЛК-а ? За пълна инвалидност ли говорите?
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 36Човече явно не си наред и въобще не си в час!Виденов направи пенсиите по два долара и унишожи спестяванията главни на пенсионерите защото главно те се доверха на банките които комунистите фалираха .А Станишев беше премиер на тройната коалиция и не са отделни правителства и вдигна с 10% пенсиите през 2009 г. един месец преди да сдаде властта!
40
0
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
За такива като теб държавата е длъжна да се погрижи.Ако не го прави,значи умишлено те е обрекла на геноцид и ти трябва да си потърсиш правото по съдебен път,ако намериш свестен адвокат да осъди държавата без да му плащаш.Желая ти успех.Единствено хора като теб и възрастните,които също са болни и беззащитни,трябва да бъдат грижа на държавниците,но за жалост те се грижат единствено за себе си.
39
0
 
19
 
! Отговори
Locust преди 7 години
200 лв. е ДНЕВНА надница на неквалифициран източно европейски работник в Брексит Кингдъм . А те се трудят и в събота. Безсрамие за управляващите в БГ.
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осигуровките нямат отношение към размера на пенсията. Има значение каква е заплатата спрямо средната за страната. Във формулата за изчисление на пенсия няма осигуровки. Има средна стойност на споменатото съотношение, стаж, средна заплата за страната 12 месеца назад, умножено по коефициент.При таван 700 лева пенсия и 35 години стаж, излиза,че си плащал по 20 лева на година осигуровки, което е около 1,67 лева. Пиша този пример 100 пъти, за да стане ясно, че останалите пари отиват другаде.
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора не се карайте, кой какъв принос имал, има и по зле от вас повярвайте ми, ето аз на 46 г от 18 годишна възраст по телкове, нито ми дават да работя нито пък ня кой работодател ме иска , имам само едно желание по точно мечта за мен .. аз мечтая да работя за минимална заплата от която вие се срамувате и не искам да чакам на държавата 160те лева ама не ме искат никъде, такива като мен какво да правят ...
36
3
 
17
 
! Отговори
До 19 от 13 преди 7 години
Ако си обърнал(а) внимание на всичко, което пиша по този въпрос, ще знаеш какво предлагам - всички неграмотни, малограмотни и без професии, които са избрали да живеят като трайно безработни на соц.помощи, да бъдат насочени към селското стопанство. Има държавна земеделска земя, има и области, подходящи за животновъдство. На жените от същата соц.група да не се дава платено майчинство и детски надбавки за повече от две деца. Това ще освободи нужните пари.Фалшивите инвалиди са главно от тези среди.
35
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** е доволен когато се разписва на минимална заплата и другите пари от заплатата ги взима в плик и си мисли че е герой но когата дойде време за пенсия и получи 160 лв почва да реве!Започва да гледа в канчето на "ахмаците" които са плащали големи осигуровки и взимат 800лв ! *** и той иска толкова или ако не може то поне и тези с 800 лв да започнат да взимат ката него 160, тогава ще е доволен! Такива тарикати сме и за това сме на това дередже.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До някой лъже 37Недостатъкът на този вариант е, че ще е от полза само за най-бедната част от пенсионерите..не е недостатък. Точно най-ниските пенсии са НЕспрведливо ниски, за сметка на ченгеджийские и шапкарските пенсии, т.е. на пенсиите "под пагон"! Трябва да има промяна на формулата за изчисляване на пенсиите и задължително да има таван на пенсиите!
33
7
 
3
 
! Отговори
Без данъци преди 7 години
Не вдигайте данъците, нека пенсионерите умрат от глад ...
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Пенсията не е социална помощ, а е резултат от приноса в социалната система..Я ми дефинирай какво значи "принос" в социалната система? Само не ми казвай, че "принос" е колко си внасял, защото си взимал "висока заплата". А заплатата ти е била висока , защото ти я е изкарвал бай Иван на нивата, докато ти си ходил на "банкети, организирани по партийна линия"!Трябва да се вкара повече морал в Системата, в политиката и в живота и не законите да формират морала, а обратното!
31
4
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Ами нали и пенсионерът е работил? Или светът започва от вас? Днес има хора в IT-сектора, които са млади, способни и вземат доста пари, един ден ще имат високи пенсии. За това трябва да ви минава през ума, че има хора, които са тези 2%, които са от друго поколение, но също са били полезни за обществото. Има хора с високи доходи - лекари, аптекари, търговци и т.н.Когато има икономика, ще е възможно да растат доходите, бюджета, децата, пенсиите и ще има по-голяма мотивация за добро образование.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувах за Патриотите заради 300 лева пенсия на родителите ми. Ако това не се случи да ги е...а в педерунгелите смотани алчни *** долни твари продажни..
29
0
 
22
 
! Отговори
някой лъже преди 7 години
Някой лъже. В едната статия пише малко над 300 млн. на година, а в другата 145 млн. на месец. Груба сметка: 1/4 от 2,4 млн. пенсионери е 600,000 човека с по 50 лева увеличение на месец средно дава 360 млн. лева годишно. Недостатъкът на този вариант е, че ще е от полза само за най-бедната част от пенсионерите. Със сигурност е стъпка в правилната посока, защото човек с такива месечни доходи е обречен на глад и мизерия, а това са все пак нашите майки и бащи.
28
2
 
2
 
! Отговори
31 преди 7 години
Така като пишеш явно си емигрант, тъй че нямаш думата ! Ако пък не си кажи за кой да гласуваме кой ще качи пенсиите и заплатите , че и без да краде, а ????
27
1
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Явно може,другаря гарелов цял живот в телевизията,а се пенсионира с военна пенсия на полковник.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсията не е социална помощ, а е резултат от приноса в социалната система.Не може да се изравняват пенсии на хора, работили по 40 години и такива, които никога не са работили. Този проблем нямаше да съществува, ако не беше разбита икономиката и ако под икономика се разбира сумата, събрана от данъци, глоби, контрабанда.Сивата икономика трябва да излезе на светло, за да се извадят истинските доходи и осигуровки!Трябва да е ясно - колко пари влизат и по какви пера се разпределят. Мъгла.