Джипита се оплакват: Антиваксъри ги изнудват за бележки

Ваксинираните деца са по-малко, отколкото се знае
Обновена: 25 апр 2017 10:09 | 25 апр 2017 07:45,
133
Джипита се оплакват: Антиваксъри ги изнудват за бележки
Снимка: Reuters, архив

Част от личните лекари в страната съобщават, че под натиск и заплахи от страна на родители са принудени да издават бележки за имунизация на децата им, без реално такава да е направена. С това на практика реално ваксинираните са по-малко от действителния им брой.

Министерството на здравеопазването не разполага обаче с данни за броя на тези случаи.

В европейската седмица на имунопрофилактиката специалисти и педиатри подчертаха, че ваксините могат да предпазят нашите деца от 26 инфекциозни заболявания, които причиняват смърт или тежки увреждания.

Въпросните болести все още са заплаха и епидемията от морбили, която бушува у нас и в Европа, е пример в това отношение, пише "Труд".

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести – туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
21
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
"Антиваксъри" Каква е тази дума? Къде е хубавият БЪЛГАРСКИ език?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Някой---------------------------Цацаров сега е зает с Газпром. А анти'нам кои си изнудват точно лекарите с бухалки, защото са свикнали на безплатно здравеопазване, ама скоро ще отвикнат! Ако си плащат по 30 лв джипитата ще кротуват!
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АНТИВАКСЪРИ - търсих по тълковните речници за значението но думата, но не открих. Някой може ли да помогне? Вакса - мн. вакси, ж. Разг. Боя за обувки.
25
4
 
24
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Е как ги заплашват - С оръжие или с бухалки за да ги изнудват??? Големи глупости прочетох. Мисля, че това "изнудване" си е просто предлог да приберат по 20-30 лв. (например) за да издадат документ С НЕИСТИНСКО СЪДЪРЖАНИЕ. Цацаров??? Четеш ли бе???
24
12
 
24
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Не точно, правителството в Германия отдавна обсъжда задължително ваксиниране като в България, защото броят на "просветените" от фейсбук и прочие главоломно расте и процента на неваксинираните деца скача. Тези които не си ваксинират децата са чисти .лигофрени и няма какво да се дискутира. Най-добре е да нямат деца
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия има много повече морбили. Миналата година медиите пропищяха за състоянието в Берлин. Освен това в Германия обхватът на децата в детските заведения е значително по-малък отколкото в България, първо, защото няма достатъчно, второ, защото само малка част са целодневни, трето, защото ненемците по произход е зор да ги интегрират, оставят си децата вкъщи. Сега се опитват да въведат задължително ходене на някакъв тип детска градина, но липсва и база, и кадри да се занимават с децата.
22
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете си Антиваксленд и се съберете там от цял свят да си живуркате! Издигнете естественият подбор в култ! Няма такива спартанци!
21
8
 
32
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Антиваксърите вместо да заплашвате и изнудвате лекарите, си отстоявайте позицията и търсете диалог с институциите за промяна на законодателството. Ако смятате, че сте прави, трябва открито да се противопоставите, а не с рушвети и заплахи, щото разбираш ли така е по-лесно. Нали сте много ербап и с пяна на уста "разкъсвате" по форумите всички защитници на ваксините? За лекарите също няма оправдание. Ако ги заплашват, нека сигнализират. Ама най-често май става въпрос за рушвети, а не за заплахи.
20
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
До GooseСамо мога да изкажа съболезнования! А на тези *** - дажа и на тях не бих им пожелал такова нещо!
19
1
 
26
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Значи, един лекар, ако има съвест, не виждам как някой ще го "изнуди". Ако им дават пари на ръка, това не е точно изнудване, така че да не се правят на ощипани. Такива лекари са съучастници, да не се изкарват жертви.
18
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иидиотките от бгмамата са виновни!Нека децата на антиваксърите да нямат право да учат в едно училище с обикновените деца-да си учат в къщи и на полето,нека когато детето на антиваксъра се разболее да не го приемат в болница а да го пратят на хомеопат,нали е природосъобразно.Проблемът е че и етноса не е имунизиран ама им се дават бележки иначе ще спрат детските.
17
17
 
19
 
! Отговори
Goose преди 7 години
Искрено пожелавам на всички антиваксъри да разберат какво е заради *** грипен вирус да гледаш как детето ти с изпуснат от контрол CMV заради грипа се бори 32 дни с CMV пневмония вързано за ECMO, на командно дишане, кървящо от всеки един вътрешен орган, със скачащо за секунди кръвно от 40/20 до 320/270 и непознато лице заради избилите от налягането капиляри по него до момента, в който лекарите дойдат и кажат "Повече нищо не можем да направим, можем единствено да и помогнем да си отиде без болка".
16
5
 
26
 
! Отговори
goose преди 7 години
До неразбиращЗначи нищо не сте разбрали и за живота в Германия :-) Там ваксините не са задължителни, но благодарение на доброто образование ваксинацията с незадължителните ваксини покрива повече популация, отколкото в България със задължителните ваксини :-) И пак вие разчитате за живота и здравето на детето си на съвестта на останалите около вас, нещо, което вие отказвате на останалите.
15
5
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
За Германия - ваксинираме малкия по книжка, и план! Правя го с убеждението, че постъпваме правилно. Иначе наистина някои ваксини тук не са задължителни.Но болести като детски паралич - не са унищожени напълно, и затова смятам за необходими ваксините!
14
3
 
38
 
! Отговори
Здравко преди 7 години
До неразбиращВ Германия е като в България - ако нямаш ваксини - нямаш право на градина. Ако искаш и тук може така, не си ваксинираш детето - нямаш право на градина. Вярно глобяват те 50 лв. ама ако здравето на децата ти е по-важно, ще ги прежалиш! Но да вземаш фалшива бележка е престъпление!
13
9
 
46
 
! Отговори
Goose преди 7 години
До ГалинИскаш ли да те пратя на онзи свят да го обясниш на дъщеря ми? Която си замина заради грипен вирус след трансплантация ... Да сте се замисляли някога, че в България на година се появяват над 300 деца, които са със срината имунна система заради заболявания и които разчитат за живота си на ваксините на околните? Да жертваш живота на своето дете както и да е, но кое ви дава право да ставате убийци на деца, които ви е бедна фантазията през какво минават в борбата за живота си?
12
49
 
24
 
! Отговори
неразбиращ преди 7 години
Не разбирам как може тук при мен в германия само една ваксина да е задължителна (другите са препоръчителни и са по желание), а в милата ми родина да бият по 5 на година... Е как искат да се върна и да си тровя децата? Ми остави на всеки да си гледа детето както прецени за добре. Уж имало демокрация, а реално си е диктатура. И за протокола като малък съм пропуснал ваксините поради физически причини и не съм умрял от тетанус...
11
11
 
25
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
То пък едно училище ...В повечето случаи децата само си прекарват времето в училище, за да не скучаят в къщи.А с удължаването на средното образование до 12 клас само губят времето на децата и вкарват в разходи родителите. Не бих искала да се връща социализма, но тогава образованието беше по-добро и практично. Имаше СПТУ за по-мързеливите да учат, в езиковите гимназии учеха една година език и след това голяма част от предметите им бяха на съответния език.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-принцип като идея ваксината е хубаво нещо .Ако бъде и изпълнена качествено е ОК.Проблема е, че се правят многовалентни (6,7) и в тях освен полезни неща има и *** , като противогрипна ваксина или друга глупост която натоварва допълнително .Отделно не се съхраняват правилно а и не се интересуват лекарите дали детето е здраво, а ако не е би довело до усложнения.Освен това календара е такъв, че при ваксиниране детето до 2 години все едно непрекъснато е болно .т.е. на всеки няколко месеца
9
13
 
41
 
! Отговори
Здравко преди 7 години
Съд за такива родители! Подстрекаване към престъпление и изнудване и заплаха! Това са криминални престъпления! По една условна на такива родители и ще се оправят много бързо нещата! Само *** може да не си ваксинира детето!

Спонсорирани публикации