Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

Открити са и нередности в материалната база и здравните грижи
Обновена: 27 апр 2017 07:38 | 27 апр 2017 07:00, Елка Василева
48
Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия
Снимка: архив, Булфото

Общински старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и често взимат цялата пенсия на възрастните хора. Това са установили проверки на Агенция за социално подпомагане (АСП) през миналата година, пише "Монитор".

„Има случаи, в които се удържа повече от регламентираното, което ощетява ползвателите на услугата. Но има и такива, в които им се взима по-малко, което е в ущърб на бюджета“, обясниха от АСП.

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. Така, за да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят с 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми таксата представлява 80 на сто от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат.

През миналата година от АСП са направили 62 проверки в държавни и частни домове за възрастни. Освен неспазване на правилата за такси в общинските институции са открити нередности в материалната база и здравните грижи за възрастните.

„Има домове, в които се налага ремонт заради течове и мухъл“, обясняват проверяващи. В някои от старческите институции пък не бил осигурен денонощен медицински персонал.

Сред честите нарушения, на които се натъкнали проверяващите, били и неспазване на стандартите за храна. На възрастните се давали еднообразни менюта, по-малко риба, плодове и зеленчуци от предвиденото в стандарта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: старчески домтакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 6 години
Браво 28! Единственния правилен коментар. Но малко са хората, които виждат истината! Като започнем най-отдолу по-стълбицата, та чак до върха, Всеки живее за да граби и мачка другите. Това сме българите живеем заради едното НЕ ИСКАМ АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ, А КОМШИЯТА ДА Е ЗЛЕ! Затова сме на това дередже и ще бъдем, защото нямаме съзнанието!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Проблемът е и в "държавата" ако това може да се нарече с това определение и в нейния "народ" ако можем да сме хора и да носим в себе си човещина а не имитация! Лалугери в правителството и народа олалугерен! Супер симбиоза!
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Ама истанските баби и дедове не са толкова уникално прости като нашите! Нашите са заети да "ловят" апашите вместо да си гледат старините и спокойствието! А и оправниците не ги тачат и са подложени на неофициален геноцид!
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално за диспансетр "България" и нейните "пациенти"! Ама вие какво очаквате? Любов и състрадание!?! Ще си останете в чакалнята още 100 години докато не поумнеете! Нали сме българи! И какво от това щом се ядем и лъжем масово!!!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно и жалко. С 200 лв. пенсия, като ти остават 30%, да се чудиш какво точно можеш да си купиш. Да ходят в Испания да видят как техните пенсионери си живеят по курортите и бабите са във фризьорските салони.
38
4
 
9
 
! Отговори
а има ли преди 6 години
коректни старчески домове в България.Май всички крадат и гледат да вземат имотите и парите на клетите пенсионери,чрез различни хватки.Нищо общо днес с щастливата социалистическа България при Тодор Живков.
37
2
 
21
 
! Отговори
Нахалници преди 6 години
Ами гледайте родителите си.Защо ги оставяте на милостта на съседи и държава.Грехота е да захвърлиш хората които са те отгледали на ***.Или си мислите,че някой е длъжен да поеме вашите морални задължения.Когато безпомощните старци потърсят помощ от соц.служби те ги настаняват в домовете.С месеци не им се обаждате да видите живи ли са,но когато си дадат пенсията и имотите на други почвате да злобеете.С седмици не знаете че вашите близки са починали защото ви откриват с полиция.Защо ли?
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в държавата, проблемът е в "материала". Кой е този дето ще си остави родителите с мухъла, та едно саво е 6 лева?! Ако самите роднини държаха на възрастните си щяха да правят нещо с/у безхаберието на персонала, да не търпят лошото отношение. А бездушния персонал е такъв не само на работа, те са тикава и на улицата и у дома. За съжаление не само в старческите домове, дори скъпо платените служители в тази държава гледат единствено само как да скатават.
35
2
 
4
 
! Отговори
АЗ ПИТАМ преди 6 години
ГРЕШКАТА Е МОЯ-НЕ 70% ОТ ТАКСАТА ,А ОТ ПЕНСИЯТА.
34
2
 
5
 
! Отговори
АЗ ПИТАМ преди 6 години
И БЛИЗКИТЕ ТРЯБВА ДА КУПУВАТ ПАМПЕРСИТЕ И ЛЕКАРСТВАТА.ДА,НА БЛИЗКИТЕ ИМ Е БЕЗПЛАТНО,НО НИЕ ВСИЧКИ ДОПЛАЩАМЕ.
33
3
 
7
 
! Отговори
АЗ ПИТАМ преди 6 години
ЗАЩО НЯКОЙ,КОЙТО ПОЛУЧАВА ТАВАНА НА ПЕНСИЯТА,ТРЯБВА ДА ПЛАЩА 70% ОТ ТАКСАТА И ДРУГ,КОЙТО ПОЛУЧАВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ,СЪЩО 70%?РАЗЛИКАТА Я ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ.ОБСЛУЖВАНЕТО Е ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ ДОМУВАЩИ.НА ВСИЧКО ОТГОРЕ БЛИЗКИТЕ НА ТЕЗИ С МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ,СА С ХИЛЯДИ ПРЕТЕНЦИИ.КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА,ВЗЕМЕТЕ СИ СИ РОДИТЕЛИТЕ В КЪЩИ И СИ ГИ ГЛЕДКАЙТЕ ЗА 100 ЛВ.НА МЕСЕЦ.В ТАКСАТА ВЛИЗАТ И ЛЕКАРСТВАТА,И ХРАНАТА,И ПРЕГЛЕДИ,ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОЧИЕ.В ЧАСТНИТЕ ДОМОВЕ ТАКСАТА ЗАПОЧВА ОТ 800 ЛВ. И С БЛИЗКИТЕ ТРЯБВА
32
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Точно така отвлякоха майка ми, като след това я убиха. Полицията отказа да свърши каквато и да е работа по случая. Няма да се откажа докато истината не излезе наяве. Търся всякаква подкрепа за разкриване на убийството, защото са намесени бивши политици, а в основата са Фалшивите инвалиди.
31
4
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българчето умира нещо да му е "без пари" - да паркира без пари, да праща децата си на градина без пари, да му гледат родителите без пари. Това го нема по света бе хора. За какво стига пенсията в един старчески дом - сигурно и 30% от разноските не покрива. Другото пак го плащате с данъците ВИЕ. Ама важното е "да е без пари".
30
3
 
11
 
! Отговори
ionkavitanova преди 6 години
До аникНищо против да вземат цялата пенсия, но поне да полагат грижи. Дори в хосписите не ги гледат както трябва, въпреки че вземат над 700 лв на месец. Истината е, че не само в България е така.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е ползващите услугата да заплащат за нея. След, като мизерната им пенсия от 200-300 лева не стига да се покриват разходите варианта е да предпише жилището си срещу грижите, които получава.Или какво е нормалното, да мизерства с 200 лева, да няма кой да го обгрижва, но да остави наследство на роднините ли?
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За демографската криза е виновна пенсионната система .. Хората не правят не правят деца мислят че пенсията и парите ще ги спасят стари години.. Да умират това са родителите на тези чийто деца избяга на запад
27
7
 
8
 
! Отговори
Честен преди 6 години
Хосписите ..........?Вдигнете си ЧУТУРИТЕ и вижте как ни ограбват г-а демократите! До вчера бяха другари, а сега ДО ЕДИН ГРОБАРИ.Няма разлика от боята. / Та нали всички са производни на БКП /Ама сме е ли някой да арестува Бойко Борисов, Корнелия Нинова и разните му пълнежи?Докато не се гласува закон: ВСЕКИ, КОЙТО Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП ИЛИ БЛИЗКИТЕ МУ СА БИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП, НЯМА ПРАВО ДА ЗАЕМА УПРАВЛЕНСКИ ДЛЪЖНОСТИ В ДЪРЖАВАТА, ще ни грабят.Хосписите ...........????
26
3
 
16
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
25
9
 
17
 
! Отговори
ГМО преди 6 години
Не вярвам че изобщо ще има хора дето да живеят над 60 години .Така се прави всичко в БГ че да ти съкратят живота до 55 год .И за това са виновни гербераситите ,педерасттте и ЕС !Едно време какви старци имаше камък като стиснат вода пускаше .Обаче имаше кисело мляко от мляко и салам от месо !
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое в нашата държава е хуманно?! Нация от убийци, всеки гледа да прецака другия, навсякъде и това не е толкова заради бедността, а заради алчността и подлостта- характерни черти за манталитета на българите. Липсата на морал никога няма да позволи на обществото да излезе от блатото. Аз не знам за подобни драстични случаи в уредените страни ,-Германия, Швеция, Великобритания и т.н., няма такъв произвол като тук. Виж, ако ще ни сравняват с Русия и други нецивилизовани общества , тогава бих се съгласила.