България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

Все по-голямо разделение между балканските и другите страни в Европа
114
България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Между страните от Балканите и останалите държави в Европа зее все по-голяма пропаст. Това показва шестото поред издание на годишната класация "Индекс на настигането" на институт "Отворено общество", цитирано от "24 часа".

Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина - съответно на 33-о, 34-о и 35-о място. С 34 точки България се намира на 29 място, а пред нас са Румъния и Гърция.

Страната ни запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., като най-успешно се представяме в категорията "Икономика" - 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015 г.

В категорията "Качество на живот" също се изкачваме с едно място и заемаме 29-а позиция. На същото място и без промяна сме в категорията "Управление".

В категорията "Демокрация" България е на 30-а позиция, като има влошаване с едно място спрямо предното издание на класацията.

При отделните индикатори, най-доброто представяне на България е по "държавен дълг" с 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави.

Най-нисък резултат България има при индикаторите "очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, "корупция" - 33-о място, "доверие в хората" и "свобода на медиите" - 30-о място.

Новият доклад по шестото издание на "Индекс на настигането" се нарича "Не спирайте сега".

"Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС", заяви Марин Лесенски, който ръководи екипа на изследването.

В челото на класацията са северните и северозападните страни  - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
13
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Мерси. Не искам Шорош да ме учи на демокрация!
63
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит ден на Европа,както се казва ДА ЖИВЕЕ МЕРКЕЕЕЕЛ,а ония прошляци от степите да не се правят на победители щот никого не са побеждавали,ако не бяха съюзническите войски днес руснаците щяха да говорят немски
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България много бавно върви напред въпреки Борисов и компания!
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куцук,куцук ....с 5 бона депутатска заплата )))))))
60
11
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
И не само,че горе написаното не е вярно,но настъпва и нов обрат в Българската демографска действителност. Изостаналите къщи в страната ни ще се заселват с Руснаци. Разбрахте ли сега,как госпожата Нинова ще ни направи 8 милиона за един мандат. Разбрахте ли сега защо ни извозваха активно до западна Европа със лъскавите комунистически автобуси и ежедневни реклами. Не е ли време да се усетите??????????????
59
2
 
3
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Ха ха 77 вдигна ми настроението!Много поетично и правописно! А за 74 неам думи - той блокира и меля едно и също! :) Желая готин ден !
58
0
 
11
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
и пълзи при доходи,достойнство и здравеопазване
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Охранителят-Софияпише се импОтентен Кво ще мериш?Чукча-писател, Чукча не читател
56
2
 
22
 
! Отговори
Честен преди 6 години
Дядо ми казваше: Партизаните, дядовото, ги брой до 8.IX.44, щото на 10.IX станаха калабалък. Па после и ПРАВОИМАЩИ се писаха "пресните" партизани. Демократите също ги брой до 10.XI.89, щото на 11.XI. се излюпиха бая. И то дедовото, повечето от тях са от тия, де станаха партизани на 10.IX. А дядо ми беше ЧЕСТЕН човек.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Хората изискват свобода на речта(словото), за да компенсират свободата на мисълта, която избягват.Сьорен Киркегор
54
4
 
9
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Я не се излагайте тук да ме обиждате и цъкате минуси,ами елате на жълтите павета където ни е мястото в момента ,да си ги мернем импутентни драскачи!
53
0
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Добро утро. / Еврика, топла водаааа ????????????????????????????????? /П.П.Ще я бъде и ле не? - Б Ъ Л Г А Р И Я
52
2
 
3
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
*** измислици.
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 МАЙ е денят на ПОБЕДАТА.Денят на разгрома над хитлеро-фашизма.Стига валшиви новини. Стига подмяна на истината.Този измислен Ден на Европа е именно за да се избяга от неудобната истина.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тая арена да нее изкукала днес влизаш вирус е ненормална работа
49
2
 
16
 
! Отговори
Българина преди 6 години
България куца във всичко, освен горните и в сигурността, демографията, миграцията доходи, образование, смъртност, иновациии, просто защото начело си избрахте КУЦ КОН ПО РОЖДЕНИЕ. Сменете коня и може да имаме шанс
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес свободата на словото е на по-ниско ниво дори отколкото през комунизма! Оказа се че икономическата зависимост на медиите е по-страшна дори от политическата цензура! Като видите че всички големи медии са в ръцете или на политици или на олигарси и от там нататък може да сте наясно кога обслужват. Например от СКАТ на престъпника Валери Симеонов очаквате ли да чуете обективно мнение? Или от медиите на Прокопиев? Или от БТВ и Нова, които кабинетът Борисов 1 уреди с милиони от евросредства?
47
1
 
27
 
! Отговори
до всички преди 6 години
ДО ВСИЧКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯТ БОКО ---От сърце Ви желая , Вашите деца и внуци да имат неговият интелект. И моля, не се обиждайте--та, нали по - добър от него---НЯМА!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа яде трохите а тия пари правят милиони
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нее виновен борисов народа се продава за бира водка или ракия една бира ти излиза на цената на един курс б категория е върви работи