Радев: Европа нямаше да е същата без милионите жертви

"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата"
Обновена: 9 май 2017 12:14 | 9 май 2017 11:17, Веселина Йорданова
124

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин.

По думите му днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.

Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Президентът участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

В церемонията взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутати, граждани.

По-късно по повод Деня на Европа пред Президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
5
 
! Отговори
с преди 6 години
Така е ,без Англия и Франция да настроят Полша срещу Германия ,Европа щеше да е чисто бяла и християнска.Но нали трябваше тази война на марксистите .за да наводнят Европа с ислямисти.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пентагона са умряли от страх като са гледали как шепа курсанти мрашируват по плаца!!
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Германия и Русия не влязоха ли в Полша по едно и също време? И защо само Хитлер е лошия при положение, че Сталин искаше източна европа? :)
23
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво точно ни освободиха нас? Аз ще ви кажа. Освободиха ни от европейския ни път който бяхме поели след турското робство. От това ни освободиха руснаците 45-а. Върнаха народа ни цивилизационни със едно 100 години.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един пита що е популизъм. Е ТОВА ГОВОРЕНЕ Е, И ОЩЕ ЕДМО НА Т ЖИВКОВ. Да живее международното положение.
21
4
 
13
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
"Хитлеро-фашизъм" ?!?!?!Хитлер е нацист ! Фашист е Мусолини !Мракобесния тоталитарен режим на Сталин и клонингите му в соц държавите е по-сравним с този на Мусолини.Днес ПРАЗНУВАМЕ деня на Европа и ОТБЕЛЯЗВАМЕ края на зловещата трагедия - ВСВ !
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
store.picbg.net/pubpic/8A/7C/424a580742788a7c.jpg
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какви мотиви имате да пишете за днешния ден, но е нужно да се отдаде почит на десетките милиони жертви на обикновени хора като мен и вас. Тук няма място за политически глупости от типа Сталин, Хитлер, Чърчил и прочие.
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите днес колко ножки ударихте като гледахте парада? :) Ко си викате сигурно сега САЩ треперят от страх като гледат как шепа курсанти мрашируват по плаца :)
17
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хехе много *** кефи как Русия се прави на освободител от "злото" :) нищо че ако не беше Хитлер щеше да е Сталин какво си бяха подилили вече Полша :) ама карай :) то не е важно нали бе :) тя руската окупация е по-добра от немската.
16
10
 
22
 
! Отговори
Българска еврейка преди 6 години
С Днем Победы! Благодарим на българския народ и на руските войничета за храбростта и жертвата!
15
2
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
А ти си най-обикновен комплексиран злобар!Чудиш се къде да излееш злобата си, но един ден тя ще те удави!
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускинямарш бе куpвoляк
13
10
 
12
 
! Отговори
преди 6 години
Какъв фашизъм бе ***? НАЦИЗЪМ - от НАЦИОНАЛ СОЦИАЛЪЗМ!!! ВСВ я започнаха Хитлер и Сталим, ама само единия си получи заслуженото!
12
8
 
11
 
! Отговори
Истината за 9 май преди 6 години
Да живее обединена Европа.Мечтата на Хитлер се сбъдна,обединена Европа със водеща немска икономика,поклон пред жертвите на съюзническите войски.Да живее Меркел.Пазете свободата си защото е много скъпа
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен евреи, нямаше да има и комунисти. Това вечно човешко зло!
10
8
 
29
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
С Днем Победы всех! Пожелавам на всички мир и здраве.
9
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusИ кой ги е освободил? Русия ли? Хаха ок. Те са по-благодарни на САЩ, че голяма част от Европа не остана под руска окупация и станаха хора. За разлика от тях страните които бяха под руско влияние в момента са *** на европа. Голямо освобождение няма що.
8
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радеф като го изритат от президентството ще е обикновен пенсиониран ***.
7
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко жалка е Гейска Европа! Било ден на Европа не на Победата!!! Ако Хитлер беше победил, Франция, Италия, Англия, Скандинавия щяха да са немски протекторати, здраво ограбвани от немците. А Балканите, Полша, Чехисловакия, Югославия, България, Румъния развъдник на роби. Роби които ще се използват да работят за Третия Райх. Същото и за Русия, руснаците да им отглеждат жито и животни. Ето защо муслитата ще ги трепят когато им скимне, ще ги отстрелват като пилци. Гейска Европа, разпадащ се ЕС.