Радев: Европа нямаше да е същата без милионите жертви

"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата"
Обновена: 9 май 2017 12:14 | 9 май 2017 11:17, Веселина Йорданова
124

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин.

По думите му днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.

Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Президентът участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

В церемонията взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутати, граждани.

По-късно по повод Деня на Европа пред Президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен............Честит ден на победата, честит празник на всички нормални хора по света....................За нормалните хора по света Денят на победата бе на 8 май!
45
8
 
3
 
! Отговори
Свободата Санчо преди 6 години
Вечна слава на съюзническите войски,да живее велика Германия ,да живее Меркел,да живеят иноваторите,да живеят технологиите.Не на диктатурата и тесногръдието.
44
0
 
6
 
! Отговори
dizel преди 6 години
bg zaplati da stanat kato belgiiskite zaplati do 18 mai 2017 g.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия днес какво празнува?
42
1
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До хехе 38 - В допълнение ще кажа, че Съветската армия през 1945 г. е наброявала 16 милиона.
41
5
 
8
 
! Отговори
факт преди 6 години
Комунистите са виновни ,ако не бяха изклали половин Русия и наводнили с терористи Европа то Хитлер нямаше да вземе властта да ги мачка. Истината е че загуби не Хитлер ,а Европа,спечели един друг източен сатрап и куп марксистки чудовища провели неомарксистка фалшива революция и поканили исляма да ни завладее.
40
1
 
5
 
! Отговори
От Франция преди 6 години
Гледайте какво става във Франция напишете в тубата. France refugees
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит ден на победата, честит празник на всички нормални хора по света.
38
5
 
8
 
! Отговори
хехе преди 6 години
До Анонимен 27абе ти имаш ли акъл като пишеш тези глупости !!!???По това време икономиката на СССР е била на военни релси ...произвеждало се е оръжие колкото цял свят не е могъл да произведе .... точно Англия и САЩ са имали страха че Сталин няма да спре до Берлин а ще продължи то Лисабон ! именно затова се преподписва капитулацията в такъв вид в какъвто Сталин я иска където я иска и при каквито условия я иска !Да не говорим че Американците по това време са виждали зор с Япония !
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше Европа и в частност немците нямаше да има милиони жеРтви Меркел е убийца и фашистка останка.Смърт на Меркел и ЕС.
36
3
 
6
 
! Отговори
райх преди 6 години
Да,помислим,ако фюрера беше спечелил дали в ЕС щеше да има ислямисти и терористи.Дали християнските ценности щяха да са унищожени . Затова Англия и Франция се биха със Сталин и Америка.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българска еврейкаХубавото е, че си българска, а не руска еврейка! Питай руските евреи защо. Да си жива и здрава!
34
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде..всички български руснаци...днес изпадат в екстаз...при ввида на танкове, бомби, автомати и съветски фуражки.Ние, останалите, нормални, модерни хора...празнуваме денят на Европа.
33
5
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Хитлер нямаше да победи защото войната беше нагласена.
32
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на немската дипломация която ни върна южна Добруджа .Да живее велика Германия,да живее Меркел
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хехетя това го показва от доста време ама нещо все не успява ... така като гледам не е мръднала на никъде последните 30 години ама нищо нека покаже...
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Праздником!Слава России!!!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До с"чисто бяла и християнска" .... мааа ти проста...нищо не знаеш за европа май.
28
7
 
10
 
! Отговори
хехе преди 6 години
на 9 май 1945 СССР (Русия+Украйна+Беларус+Литва+Латвия+Естония+Тукрменистан+Таджикистан+Грузия+Армения+Касахстан) за поредне път спаси Европа от поредния диктатор.100 години преди това Русия спаси Европа от Наполеон !сега почти сто години (72) идва време Русия пак да ни спасява от поредния " икономически/финансов диктатор" ЕС управляван от (Франция и Германия )сега няма да е с танкове и самолети и оръжие !!! Ще е по мирен начин, просто че се покаже що за куха демоктрация ЕС демокрацията
27
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари,на 7 май Германия подписва капитолация ама пред съюзническите восйки като настоява да продължи войната срещу СССР,на другия ден Сталин е нааакан и моли Чърчил за нова пълномащабна капитулация и пред СССР.Ако не бяха Чърчил и съюзниците днес нямаше да има ден победъй ,ЯСНО ?