Кирил и Методий – македонци!? Св. Климент? Нищо подобно!

Путин говорил за македонски земи, не за държава
25 май 2017 10:52,
175

"Нито братята Кирил и Методий са македонци, нито Свети Климент Охридски!" Това каза историкът гл. ас. д-р Владимир Станев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът на Македония Георге Иванов по време на срещата си с Владимир Путин е намесил в темата откъде е дошла славянската писменост и основателя на Охридската книжовна школа Свети Климент Охридски.

Изказването на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също отговори на това изказване като заяви, че "важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Още по темата

Историкът определи думите на премиера ни като дипломатически и допълни, че не смята от българска страна да има желание за обостряне на отношенията между България и Русия.

"Президентът на Русия Владимир Путин говори за преминаване "през" македонските земи, не говори за държава Македония, нито за македонци. Тъй като това изказване се случва на 24 май, по всяка вероятност той визира светите братя Кирил и Методий, тъй като те са от Солун", посочи д-р Станев.

"Самият термин "македонски земи" е доста странен, но ако Путин визира съвременните македонски земи, той може да говори за нещо друго", коментира той.

Според Владимир Станев в създалата се ситуация може просто да става въпрос за дипломатическа куртоазия и не допуска варианта за незнание или някаква форма на провокация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимендо 107 Прогонените от Великоморавия ученици на светите братя,са творили в България,радушно приети от българският цар Борис Първи,покръстител.Без неговата намеса,глаголицата нямаше да бъде преобразувана в кирилица,в който процес е взаимстван българският език и който се е осъществил в българския дворец и българските манастири.Без Борис първи,нямаше да бъде създадена едно от няколкото църковни школи в България-Охридската.
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромните средства за пропаганда "проект Скопие 2014",и всички паметници на български герои и светци,идват от руските,сръбските и някои израелски раекционни комунисти,както от злоупотребата на македонските сърбомани и слуги на Москва,с европейски средства.Определено трябва да се предприемат сериозни действия от старана на държавата България,защото тези посегателства ще ескалират.
103
1
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Себе си и себеподобните ти защо изключваш ,,титане на мисълта и словото"
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да ни е приятел?Ние приятели ли сме му?Дори президента ни не смее да се срещне с него,за да не го обвинят в русофилство,не че и сега не го обвиняват,де.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да нямало как да уточни? Ако е приятел на България, ще каже "българските земи".Подразбира се, че става дума за македонските земи, които по онова време са били български.Или е мноо *** тоя ваш
100
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е прав.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 108 ей, намери се един нормален българин да каже истината . Македонски са земите, ако вземеш всичко което са дали на българите от тях няма остане нищо . Само крадци, предатели и лъжци на едро .
98
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,няма как да уточни,че македонските земи са всъщност били български.Все пак се намира на територията на днешна Македония.Пък и малко да си върне на България след толкова плювни по негов адрес и толкова провалени проекти.А и защото Македония,макар и толкова малка,все още не е окупирана от НАТО и която може да се използва като база за евентуални военни/да не дава господ/действия.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбското j НЕ Е йотаЙота е i.
96
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил и Методи са гърци по произход родени в град Солун. Написали са Глаголицата. А след тяхната смърт учениците им променят Глаголицата и това което написват го кръщават Кирилица. А ние като по балами понеже до този момент нямаме нито писменост нито език и контактуваме помужду си като диваци с крясъци и викове я присвояваме за да може сега да се хвалиме че видите ли и ние сме дали нещо на света! Не нищо не сте дали на света освен айдуците проститутките и наркоманите. А също така и тиквата банкя
95
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМакедония и македонски земи е имало много преди български и ще има много след като изчезнат българските.Ще има, ще има, но ще се казват Албания, защото албанският народ е по-жизнеспособен от македонския - град по град ви завладяват.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анадък преди 6 години
Оттук до йапонското море, де по цялата тази земя Мацедон е плодил. Зъбе, питеци, светии и азбуки, сичко македонско.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КолчоСръбското J е старославянската "йота", премахната от българската азбука преди Освобождението.А, "Античките МакЕдонци" могат да се гръмнат по много причини.Комплексирано бившо българско народче, търсещо всеславна историческа идентификация. но не става с гръмване, а с факти. Тези, които знаят истинските факти - мълчат.Всички балкански народи се величаем и "све сме у дупе". Именно защото се величаем със старата си история, направена от други хора, живели в други времена.
92
1
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Глаголицата е сложна система, почти езотерична. Запазването и по нашите земи би означавало внос на знание от към Византия. Борис се е досещал, за това. След като са извършили своето дело, с адаптация на думи и звуци, графични и синтетични правила за изписване, прехода към кирилица е бил значително по лесен. В определени академични кръгове се е използвала поне две три поколения, но без царската воля към кирилица не би се преминало. А най великия му ход е било разпространението и на север ;-)
91
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преживейте го ..Македония и македонски земи е имало много преди български и ще има много след като изчезнат българските Сега само канят някакви историци които яко да лъжат и мажат и да си избиват комплексите върху македонците . Да поканят английски, гръцки, руски и македонски историци да им разяснят на българите имало ли е Македония или е нямало . Позицията на българите е ясна и не струва 2 стотинки
90
4
 
7
 
! Отговори
бюрм преди 6 години
Чичко Путин пак обърка македонци няма вече повече от 15 века.сега има БЮРМ а гражданите на тази република май трябва да се казват бюрмани.
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи ли са ?! Ха-ха смешници . Разбира се, че са от земите на Македония .
88
2
 
10
 
! Отговори
Моравия преди 6 години
В един анализ се казваше:Защо в моравската и други мисии няма резултат?- много просто няма поддръжка от страна на владетеля смо в българските земи откликват и се създават нови просветителски центрове ....
87
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Абсолютно си прав за РИМ. Всичко се е развивало в Константинопул. Но Папите са имали свои представи как да разделят Европа. Борис се е досещал какво ги чака народите на свободните хора (ора, ари), и е търсил изход. А графична система от 24 букви, рано или късно скрива звученето на определени думи под общо записване. Така изчезват нюанси от човешкото знание, особено за фини качества. На търговците света е ограничен в стоки и сметки. Бума на старогръцки, извън школи от Александрия, е преувеличен.
86
4
 
5
 
! Отговори
Костас Гаврас преди 6 години
Не са македонци ,византийци са !