Кирил и Методий – македонци!? Св. Климент? Нищо подобно!

Путин говорил за македонски земи, не за държава
25 май 2017 10:52,
175

"Нито братята Кирил и Методий са македонци, нито Свети Климент Охридски!" Това каза историкът гл. ас. д-р Владимир Станев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът на Македония Георге Иванов по време на срещата си с Владимир Путин е намесил в темата откъде е дошла славянската писменост и основателя на Охридската книжовна школа Свети Климент Охридски.

Изказването на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също отговори на това изказване като заяви, че "важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Още по темата

Историкът определи думите на премиера ни като дипломатически и допълни, че не смята от българска страна да има желание за обостряне на отношенията между България и Русия.

"Президентът на Русия Владимир Путин говори за преминаване "през" македонските земи, не говори за държава Македония, нито за македонци. Тъй като това изказване се случва на 24 май, по всяка вероятност той визира светите братя Кирил и Методий, тъй като те са от Солун", посочи д-р Станев.

"Самият термин "македонски земи" е доста странен, но ако Путин визира съвременните македонски земи, той може да говори за нещо друго", коментира той.

Според Владимир Станев в създалата се ситуация може просто да става въпрос за дипломатическа куртоазия и не допуска варианта за незнание или някаква форма на провокация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по руските неофициални канали в тубата, от доста време тече едно масово формиране на "руската история" и "руският мир", защото се оказва, че те до момента са нямали стройна и избистрена "история на русия"."копаят" всякакви артефакти и "доказателства" (чак става смешно като се гледа) за "уникалността на руснаците", което както вече виждаме - става и за сметка на историята на други народи!жалка история и жалко за новата "руска доктрина", която комай ше задмине "величието" на америка!
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само кремълският узурпатор си позволява да нарича братята Св. Св. Кирил и Методий - македонски земи !
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не съм се дразнил на македонците за техните смешни глупости. Най-смешното беше, че техен професор заяви, светът е бил създаде от Един Македон, от него е тръгнал света. Е, какъв трябва да бъдеш за да вярваш на тези глупости. Явно голяма част от македонците вярват, че са дали началото на човечеството.Ограбени и лъгани като нас но и пред асимилация от албанците. Те се зъбят на България но като ги натиснат албанците, единствен изход е у нас.Поне българина е реалист, дори по-kритичен
62
13
 
10
 
! Отговори
khkjhjk преди 6 години
Колкото и да не ни харесва братята са били гърци. А Путин го боли шмайзера кво мислят на балканите за него!
61
3
 
5
 
! Отговори
rth преди 6 години
putin ima v predvid samo ot makedonska zemq a ne drugo!!taka 4e spoko - tova e diplomaciqta!!
60
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е преднамерена гнусна провокация на кремълските КГБ алхимици на т.н. панславизъм за размиване на националните ценности на отделните държави пробутвайки такива гумени понятия от времето на Комитерна - югославяни, славянска писменост, новорусия, македонски земи, руско православие, руска цивилизация, братска дружба... !
59
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предишното ни президентче твърдеше че в Руско-турската освободителна война не е участвала Русия а някаква сбирщина от украинци и финландци ни е освободила без кьорав руснак да вземе участие.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се чудите политиците винаги си нагаждат историята както им е удобно. Няма да се учудя ако някой ден чуя, че кирилицата е създадена в османската империя.
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин с това си изказване, иска подчертае че Бьгарите в Русия не са добре дошли!
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо никой не му иска поздравите на палячов. Да си седи там изолиран и сам. Ние сме си добре , не се тревожи.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯ" БРАТУШКИ " !..кавичките са верни
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята св. Кирил и Методий са българи. Св. Кирил е родом от Тамя-Тархан (дн. гр. Тмутаракан), но са наследници на български аварски аристократичен род. Техните имена са съответно Куштан Баксан и Банджа. Техния род води до аварския наместник Могер-тархан, който е бил командирован в Солун при кан Кубер. Кубер се преселва заедно с 50 хиляди славяни в Капдаг, Мала Азия. Там приема християнството и името Георги.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските земи освен че са били в Македония са били и до морето на ЮГ. Явно много са забравили. България първа въвежда държавност , което следва автоматично че първа се е сдобила с писменост. Аре по тихи да са на север неуки роби.
52
1
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Всъщност защо се дразним на Путин. От цялата история на третата българска държава, сегашното положение е с най нисък суверинитет, държавна и културна идентичност, липса на политическа и икономическа независимост и мн. др. Към момента сме територия, населявана частично от българи, а не център на Българщината. И дорде това не се промени, всички достояния на Българщината през вековете, ще се идентифицират само с територията и. Тема (област) Македон, е била част от много държави.
51
3
 
8
 
! Отговори
Още по - точно преди 6 години
Славянската писменост е отишла в Русия по воля на българския царски двор. А КИРИЛ и МЕТОДИЙ са толкова византийци, колкото тези от стария Несебър, Созопол и Кичука в Пловдив са гърци е ли византийски наследници..
50
2
 
5
 
! Отговори
Вярно е преди 6 години
Путин е прав , македонскиот прдзиден Георге Иванов е навирил носа ,със сигурност ,се пак Македония е велика ,дала е на светот такива личности като Александър Македонски ,Барак Обамоски ,Нелсон Манделски Дончо Тръмпоски .Де факто ако не са били македонците светот е щял да спре развитието си некъде по средата на средните векове . У нашиот край (Старо загорско )за такива ора како македонците имаме един израз : ГОЛА ВОДА И МОКЪР ПЕСЪК .....
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ясно - те са византийци но азбуката е българска защото е преработена? Предполагам от Винету докато е ял филия с мас
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба му Путина изкопала в "македонските земи" малко "славянска писменост" и докато пренасяла чувала изпаднали в България ер малък (Ь) и ер голям (Ъ), а по-късно съветската армия ни освободила от ер малък.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Кирилицата не е комунистическа пенсия смешна. На какво ще пишем си е наша работа. Ходи пиии един шампоан и недей надува много тромпета.
46
0
 
7
 
! Отговори
а историците преди 6 години
ще обяснят ли , че след 9.09.44 по "заръка на Сталин и КПСС" е образувана теорията за Македония- да няма България голяма територия.Спомням си как около 1959г. учителите ни питаха "какъв си" и едно момче, жител на Петрич, ставаше и казваше"я сам ***'кедонец", но като го изпитваха си говореше литературно(8-9 клас) А учехме в източната част на България.