За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИСТИНАТАот монголците е:))
79
4
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Писменоста на Русия де юре идва от КИЕВска Рус, а де факто е създадена от двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.За какви "македонски земи и горски пасища" ни говори кремълското ченге !?
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля неграмотниците по география българи да отворят книжките или да идат и да питат гърците в Кавала, Драма Солун да питат как се казва там и да четат добре - навсякъде пише Македония . А, Македония ако не знаят неграмотните българи е голяма територия разпокъсана в три държави -Гърция, България и Македония . Някога в близките 30 , 50 години тези територии ще се обединят във една красива голяма Македония с Пирин, Вардар и излаз на Егейско море . Пишано и ке стане .
77
1
 
1
 
! Отговори
Alihros преди 6 години
Starie podrugi...s bolshoi jivot...;
76
7
 
4
 
! Отговори
ако преди 6 години
Ако съм на Бойко отивам и се разбирам с Путин изкарвам временно страната от нато съюзявам я със сърбите опукваме набързо албания шиптърите трафиканти на кучето в гъзъ със Сърбия си поделяме македония строя южен поток и аец белене и подписвам мир с европа и евросъюза наново България ше е голяма ше си произвеждаме изнасяме пак за русия ше си конфискуваме тец марица изток от американците българските мошенници мильонери конфискация и пандела и николета лозанова и азис на картичка със сърп и чук труд
75
0
 
5
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Борисов, кога ще построиш отново най голямата църква в европа за онова време, след като оня дивак султана я е подложил по евро проекта русе варна под релсите? Само приказваш но пари за Плиска не даваш
74
1
 
4
 
! Отговори
художника преди 6 години
"Славянската писменост" била дошла от еди къде си??? Абе тая писменост да няма крака, за да се разхожда ей така? Кирил и Методий са ДОШЛИ на крака при цар Борис 1ви, за да му представят новата писменост /по негова заръка/, за което им е заплатено. А това значи, че патента си е наш. :-)
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писменоста на нашите путинофили идва от Кремъл, а езикът им е още там !
72
0
 
2
 
! Отговори
HostelAmbassadie преди 6 години
Dobre che ne otishli na zlatnite piasaci...kanalizaciata hepten ste prelee nad vazmojnostite na prechistvatelnata fabrika v zlatnite piasaci...ot jalta aromatna valuta...
71
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 10 години македония ще е част от албания, после сме ние, ще ни поделят турция и албанците.
70
1
 
8
 
! Отговори
Revolution_ преди 6 години
Не с лошо ще обидите ***. За тях Ленин е създал българската азбука, пък Путин я допълнил....
69
4
 
1
 
! Отговори
путин преди 6 години
Путин ней *** човек не бъзика радиото току тъй- убеден съм, ...и за съжаление ще го разберем всички ...както прозорливо е казал Чърчил 'Балканите произвеждат повече история отколкото могат да консумират' опасявам се че до 10години ще се печатат нови карти ..огледайте се босна , косово албания, македония ...алооуу какво нато какви 5лева каква америка каква демокрация алоооууу глави имате ли !
68
2
 
7
 
! Отговори
Срамно невежество преди 6 години
Важно историческо уточнение за товарищ Путин и за някои наши полуграмотни управници ! Кирилицата е създадена в Българските книжовни центрове Плиска, Преслав и Охрид през годините на Златния век на нейната култура и по-точно при царуването на Симеон Велики на базата на 24 букви от гръцката азбука и 12 букви от глаголицата на покойните по онова време братя Кирил и Методий.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лош матрял. Не знае география не знае български, за история да не говорим. Само претенциите са големи. Срамувам се и ще емигрирам докато е време.
66
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре ги е наредил хвалбите Бойко Борисов и все пак солунските братя Кирил и Методий и Климент Охридски са живеели в земите на Македония-повтарям МАКЕДОНИЯ. Едните в Егейска Македония , другия е роден във Вардарска Македония днес самата Македония . Без тези будители българите щяха да се хвалят на кукуво лято . Македонците имат пълното право да се гордеят с тях. Точка .
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76Народа единодушно подкрепя правителството и нашия премиер..ами, по-сериозно ми звучи правителство на генерал- пожарникар, отколкото правителство свинар-панаирджия.ти какво мислиш по въпроса?
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 78: Още ли има матрял да не знае, че "Славянската писменост" не полезно изкопаемо сделано в "македонските земи" !
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минал е покрай Македония, Солун :)
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСНАКА НЯМА КВО ДА ГО БИЕШ И ДА МУ ДОКАЗВАШ - ТВА РЕЙГЪН ГО РАЗБРА! ОСТАВИ ГО И МУ ГЛЕЙ СЕИРА - ТОЙ САМ ЩЕ СЕ БИЕ И ЩЕ СЕ ИЗЛОЖИ!@ ЩОТО Е ***!
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко си губи времето да обучава КГБ ченгета кой е създал Азбуката.