Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!

Ние сме си виновни, че не знаят чия е писмеността, смята Стефан Цанев
28 май 2017 18:32,
326
Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!
Снимка: Reuters, архив

 "Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични". Така писателят Стефан Цанев коментира изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. За него обаче провокацията е факт.

За него обаче провокацията е премерена и добре премислена - така, че да не може да се протестира от българска страна.

Още по темата
Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от "македонската земя".

"За да кажем на света, че писмеността е наша, трябва да обявим 24 май за официален празник", каза още Стефан Цанев.

Самият Цанев бе категоричен, че изказването на Путин не го е притеснило. Неговите притеснения идвали от съвсем друга посока - нашето отношение към писмеността. "Вината е у нас, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена в България от българи", заяви той. Той призна, че спор може да има за глаголицата, тъй като Кирил и Методий не са българи, а азбуката им е предназначена за Великоморавия.

Азбуката на Климент и Наум обаче е създадена от българи за българи. Именно затова според Цанев трябва да наричаме азбуката българска, а не кирилица, тъй като за западния свят това означава руска азбука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 190 Ленин в момента лежи,във вид мумия ,на Червения площад в Москва и русноците му се кланят ,като на Бог.В православието непогребването е много голям грях.Нито кирилицата,която им дадохме,нито православието е в кръвта им,употребяват ги за руските,имперски интереси и да държат в подчинение масите.
170
6
 
0
 
! Отговори
един там преди 6 години
То, в интерес на истината, българица например и не звучи много добре, ама както и да е! Никой не ни е виновен, че сме си дали азбуката на чужди народи безплатно и безкористно, както и никой не е виновен на руснаците, че започват поредната безсмислена наглед война с Осм. Империя, вследствие на която се пръква третата българска държава!
169
3
 
4
 
! Отговори
азбуката е наречена преди 6 години
" кирилица" от комплексаря петър първи. Никой средновековен текст не я нарича така. Петър I измисля " кирилица" и "черковно славянски". Решил че не и отива на московията да пише с букви и на език на друг народ. Особенно такъв дето си няма по това време държава. Не отива на имперските мераци. Шо народ е изгинал да си задоволи егото. Да го признае света за император. Щото титлата цар която си присвоява Иван Страшни е менте. Никой не им я признава. Щото цар е цезар. И само императора на ИРИ дава
168
1
 
4
 
! Отговори
един там преди 6 години
До 193,Азбуката е наречена кирилица в чест на учителя Кирил! Дали щеше да ги има техните ученици Климент и Наум и щяха да създадат тази азбука, при условие че Кирил и Методий не бяха започнали това велико дело? То, по вашата логика, дайте да ги загърбим Кирил и Методий, че да бутнем и паметниците им!
167
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една думичка Владимир Владимирович изпържи пpoдажните бyгapи!Аре, вентилиpaйте, мишоци!Мyахахахахахахаха!Пюдюpaзин нeдоклатен, ако пак ме изтриеш, ша ти *** мaйkaта. Анадънмy?
166
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
191 Ние и без Стефан Цанев знаем истината да кирилицата,написахме я и изрекохме хиляди пъти.Соцапаратчикът С.Цанев се изказа чак след 3 дена,за да защити своя вожд Путин,че бил се изказал "премерено"...Двамата с Божидар Димитров са единствените,които го направиха.Комунистическата закалка си остава.
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 191 "Христо" Тъжно е,но сте толкова изфирясали с твоя Стефан Цанев и компания,че бързо забравихте благинките от БКП.Знам само,че за Цанев се споменава само, по рядък литературен повод,като отчетно мероприятие.Никой не го чете,не говори за него нече,само вие от бесепето.
164
2
 
6
 
! Отговори
абе аман от тая тема преди 6 години
Каквото требваше беше написано. Главния москал го направи нарочно. То е ясно. А реакцията на нашите политици беше прекалено мека. И престанете с тая " кирилица". Колкото има " черковно славянски" толкова я има и нея. Българска е азбуката а литургичния език на православните славяноезични па и не само на тях е старобългарски. Цял свят го знае. Това че Господаря на троловете и Главниот македон си измислят алтернативна история си е техен проблем. Да си живеят в нея!
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Радев ще бъде на тържествена вечеря за Рамазан Байрям.Обаче не заведе български свещенник при папата.
162
2
 
7
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Най- накрая един умен мъж да даде логично и правилно тълкуване за азбуката създадена в България от българи и след това разпространена в останалите държави. Можем само да бъдем благодарни на съдбата, че е дала на България Стефан Цанев!
161
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Таварисшч Ленин е създал глаголицата, а Сталин кирилицата...
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 179 Незнам, кой кого "изпържи", но на Владимир Владимиронич-***, му продължават санкциите, а мислят и за нови.Иначе, историята си стои на място и не може да бъде премествана от някакъв си кагебейски апаратчик с хипофизни проблеми.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 186Меркел ходи в *** единствено за да преговаря за Донбас, а не на официална среща Германия-Русия. Има огромна разлика, но ти едва ли имаш капацитет за да я разбереш.
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 183 Какво общо има това с унижението, на което подлага България кагебееца Путин? Да не ти напомням за позорния, за СССР и БКП взрив в цъквата Св.Неделя, за погрома, масовите убийства и грабеж, извършван от руснаци и български комунисти цели 50 години.За лагерите на смъртта, с които е била осеяна България.
157
4
 
8
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Когато русофилите нямат аргументи за да защитят гисподарите си започват да плюят по САЩ. Или по България и българите!
156
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕ ДА ГО ПОКАНЯВ В БЪЛГАРИЯ, НИЕ НЕ СМЕ БЯЛА ДЪРЖАВА?А Меркел дотича веднага в Сочи, щом и махнаха с пръст. Ако махнат така на Боко и той ще се затири немедленно.
155
1
 
1
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 180,бе за "топлото" не знам, ама знам, че Нек изкопува ел. енегрията от "американските Марици" на двойно по-висока цена, от тази на която я изкупува от Марица-изток 2!
154
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на руските еничари-русофили им кажат от Москва, че азбуката е създадена в Монголия ще повтарят тази лъжа до посиняване, че и филми ще снимат за доказателство.
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За странджата всички пътища водят към лудницата. Няма мърдане.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 174...Путин слага всички я малкия си джоб...Че той голям джоб има ли!? Малка ***-малък джоб!