Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИндианец е по-мързелив и от ленивеца
79
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В държавата ни няма условия за достоен труд. Няма. Защото се управлява недостойно от недостойни и ограничени хора, отдавна изгубили и съвестта си.,
78
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее бай Тошо и безплатно здравеопазване.Долу капитализма и платената магистрална любов.
77
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОМУНИСТБЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ЗА КОМУНИСТИ, ИСКА САМО ЗА КАПИТАЛИСТИ
76
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОМУНИСТЩЕ ВИ ИМА ДОКАТО ЗАПАДА РАЗРЕШАВА ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ. ПОСЛЕ ЩЕ ИЗТРЕБЯТ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ
75
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки търси доходи ,можеш да учиш, инвестиция за бъдещи доходи, можеш да си продаваш на някой(работодател) свободното време като работник, може да си намериш друг начин да си изкарваш доходи.Варианти много.Но в национален мащаб , наистина има проблем богатите не плащат данъци , работещите намаляват , а другите за които се говори в статия имат доходи но и те не плащат данъци, така държавата разчита само на добавената стойност към стоките.Но както държавата така и народа си търси своите доходи.
74
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОМУНИСТЩЕ УНИЩОЖАТ КОМУНИЗМА, ПО-ЕВТИНО Е И ДОСТА ПО-ЛЕСНО. И НИКОЙ ЧОВЕК НЯМА ДА ПОСТРАДА.
73
1
 
7
 
! Отговори
Ъ преди 6 години
Победа Луканова?
72
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОМУНИСТДА, РАЗВИВА СЕ КОМУНИСТИЧЕСКА ЛАКОМИЯ, ЩОТО КАПИТАЛИЗМА ПРОИЗВЕЖДА И ИМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ.
71
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИЗМЪТ НЕ Е ИДЕОЛОГИЯ А МЕТОД ЗА ОГРАБВАНЕ
70
10
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
КАК ЩЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ИМАТ ПРИМЕРА НА СЕРГЕЙ СТАНИЕВ? ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО БЕЖАНЕЦ, С ЕДНИ *** САМО И СТАНА ПРЕМИЕР, МИЛИОНЕР, ШЕФ НА ПЕС И СИ КУПИ ЗАМЪК В ШВЕЙЦАРИЯ. И ДОРИ ДЕЦА МУ НАПРАВИХА ДРУГАРИТЕ.
69
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога няма да работя за тези чорбаджии изедници и прости мутри. Моля бюрото по труда да ми даде достатъчно дълго въже, за да ги обеся всичките.
68
14
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До КОМУНИСТКАПИТАЛИЗМЪТ НЕ Е ИДЕОЛОГИЯ, А ДВИГАТЕЛЯ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. АКО ГО НЯМАШЕ КАПИТАЛИЗМА, КОМУНИЗМА НЯМАШЕ ДА ИМА ОТКЪДЕ ДА КРАДЕ.
67
9
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДРУГАРЯ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ОТ ОБИКНОВЕН НЕГРАМОТЕН МЪРЗЕЛИВЕЦ И ПОТОМЪК НА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ БЕЗ ТРУДОВ СТАЖ СЕ РАЗВИ ДО ШЕФ НА ПЕС, МУЛТИМИЛИОНЕР И СОБСТВЕНИК НА ИМОТ В ШВЕЙЦАРИЯ. ПРИ ТОВА БЕЗ ДА РАБОТИ И БЕЗ ДА КАЖЕ ДОРИ ЕДНО УМНО ИЗРЕЧЕНИЕ.
66
3
 
23
 
! Отговори
До пфф преди 6 години
Лека вечер и от мен.Не се заяждам,нито търся поле за изява.Желая Ви спокойна нощ с цялото ми уважение към Вас и тези,които са просперирали с начален капитал 150лв.Не казвам ,че не е възможно,да,вероятно има занаяти,с които човек може да препитава ,но това не е бизнес.Продължавам да стоя зад думите си,че твърдението Ви ,че 150лв са достатъчни за започване на бизнес е по скоро мелодраматична словесна цапаница със смехотворни претенции за аналитичност.
65
12
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МЕЧТА: СЪДБАТА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. ОТ *** ХАМАЛИН В ПЕЧАТНИЦА СЕ Е РАЗВИЛ ДО КРУПЕН ТЕРОРИСТ, ПРЕДАТЕЛ НА ЦЯЛ НАРОД, ОСЪДИЛ НА СМЪРТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ПО ЗАПОВЕД НА КОМИНТЕРНА. ЗАСЛУЖЕНО УТРЕПАН ОТ СТАЛИН.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАПИТАЛИЗЪМ = САТАНИЗЪМПонеже биг бос са неосъзнати атеисти и чисти сатанисти.
63
10
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До КОМУНИСТКОМУНИСТ - МЪРЗЕЛИВ, ***, РАЗБОЙНИК, ТЕРОРИСТ
62
1
 
6
 
! Отговори
ИМаме проблеми преди 6 години
Проблема е обявен още 1997 година с внедряването на новите нагло престъпни съоръжения в лични документи. Милиони БЪлгари в момента с а включени на пълен блокаж на работа и доходи защото не са гласували з а когото име внушено от нагли престъпниci менкащи на власт нарочно създадени групировки маскирани като партии.
61
0
 
46
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Писан ми от разни многознайковци, които обясняват, че само некъдърните не могат да просперират в България. Когато дойдох навремето във Великобритания, работих за минимална работна заплата. Пак ми стигаха парите и ми оставаха. Ходех на почивка в Европа. Защо всички трябва да са бизнесмени, или компютърни специалисти, за да са добре? Не казвам да живеем богато, но защо с нормална заплата трябва да мизерстваме? Това е причината младите да не работят. Не са роби!!!

Спонсорирани публикации