Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни

До момента 992 чужденци са получили разрешения за работа
113
Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни
Архив: Булфото

Родните хотелиери пропищяха от липсата на персонал, но се оказа се, че само украинците са най-заинтересовани да работят у нас през летния туристически сезон.

Само преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че правителството облекчава режима за наемането на работници от трети страни за летния сезон, защото нямало хора за работа.

По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души. За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни.

Още по темата

Тогава тойй коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда".

В същото време пък най-търсените чужди кадри са инженерите и техниците.

От началото на година до момента 992 чужденци от трети страни са получили разрешения за сезонна работа до 90 дни по подадени декларации от 137 работодатели.

От тях 871 идват от Украйна, едва 49 от Молдова и само двама са от Македония. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутат от БСП.

Освен разрешения за временна заетост, Агенцията по заетостта е издала през година отделно още 228. Те са за достъп до трудовия пазар на граждани от трети страни. Чужденците идват от 36 държави.

Най-много от тях са сърби - 46. Те работят у нас като инженерно-технически персонал, спортисти и консултанти.

На следващо място се нареждат украинците, които са 37. Голяма част от тях също са инженерно-технически персонал, спортисти и артисти.

30 са чуждите работници от Русия. Те пък са само инженерно-технически персонал и спортисти.

От Тунис са дошли 13 души – също инженери и техници.

11 са македонците – и те инженери, средно-технически персонал и консултанти.

Висококвалифицираните специалисти са 67 от 11 страни – Украйна, Русия и Китай като 55 от тях са наети във фирми, работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии.

За същия период на миналата година достъп до трудовия пазар у нас са получили 226 чужденци от 39 страни.

Най-много са дошлите от САЩ – 40. Основно те работят като преподаватели в университети и училища.

На следващо място са сърбите – 33, те са инженери, техници.

От Турция на работа у нас са дошли – 23-ма техници.

Руснаците са 16 и са инженери, канадците са 15 - само преподаватели.

От Тунис и Украйна получилите разрешение за работа у нас също са инженери и техници.

Бисер Петков уточнява, че няма разбивка по сектори кой каква заплата получава.

Средната заплата, която получават чужденците на нашия трудов пазар, е съобразена със средната на страната. Съгласно данните на НСИ за първите три месеца на година те са получавали не по-малко от 1006 лв., което е средната за първите три месеца на година, обяснява министърът.

Тези специалисти, които са наети у нас във високотехнологичните компании, взимат поне 1,5 пъти повече от средното за страната, т.е. над 1509 лева.

Заплатата на IT специалист е поне два пъти над средната заплата или най-малко 2012 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре украинци отколкото руснаци
12
0
 
30
 
! Отговори
вместо да ревете, преди 6 години
вдигнете заплатите, подобрете условията на труд и се отнасяйте с малко уважение към рботниците си.
11
0
 
45
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи на МУТРА да му работя за 500-600лв. а той да прибира стотици милиони и после да ми вика не вършиш работа и за 5 стотинки! Еми няма да е! Предпочитам да мия чинии и да разнасям пици в държави където дори само това ти е достатъчно за да живееш сравнително добре, отколкото да работя в БГ "курорти" къдет никога нищо не правиш както трябва, никога не си прав и винаги заплатата колкото и да ти е малка то винаги разбираш ли мутрата ти давала повече отколкото заслужаваш! Еми да го ду....
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се чудя защо едни канадци, американци и германци с куфари забързани се юрнали с хиляди към черноморието а то било защото майтапчията като висш държавник решил проблема с липсата на работна ръкъ като им предлага цели 365 лева чисти за бармани. Тия хора къде другаде по света ще получават такава висока заплата. Но изведнъж гледам те се юрнаха обратно към държавите си а то било защото помислили, че става въпрос за 365 лева на час а не на месец.
9
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов, ***, кой ще ти работи по цял ден 12 часа 26 дни в месеца за 700 лева, бе ***?
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тези специалисти, които са наети у нас във високотехнологичните компании, взимат поне 1,5 пъти повече от средното за страната, т.е. над 1509 лева."То друг начин няма закона го е казал дава се 1,5 пъти над средната ,за всеки работещ извън ЕС.Чудя се как на могат да дават на българи ,а на чужденци им се отвързват кесиите.Да си имам и държавата,да търси чужденци вместо да натиска бизнеса да дава повече.И къде по света се започва бизнес дето ще работи 1/4 от годината?
7
4
 
17
 
! Отговори
СКАТ но не TV преди 6 години
Валерчика да си оправи смотана телевизия и после акъл да дава.Май и той е назначен по девиз: "Назначавайте всичко, което мърда". .......абе всичкото му е толкова .
6
8
 
64
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Два милиона !!! Толкова изгонихте от държавата ! Млади ,здрави ,силни ,с образование ! Сега ще се пържите в собствената си лой ! От алчност...
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на глупостите които Валери неуморно, ежедневно бълва реформаторите изглеждат свръх интелегентни и можещи. В конкретния случай човечеца иска да си осигури евтина работна ръка за хотелчетата си. Пука му за проблемите на страната, точно пък на него. Ле ле мале до къде паднахме, ужас. Най много да набие пак някоя баба г-н вице премиера.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много са дошлите от САЩ 40. Основно те работят като преподаватели в университети и училища.TOEST AGENTI I MISIONERI
3
1
 
58
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Казвал съ, го, пак ще го кажа. В ИУ-Варна специалмност межд. туризъм се завършва само с 2 езика, с англ. само не става. Как едно младо момиче, ще го вържеш да бачка за 800 лева с 2 чужди езика. В ИМТ - ВАРНА се учи дори устройството на кафрмашината. До момента, в който бг фирмаджиите са селски колбасари, които сметат че си ИМ ДЛЪЖЕН. че ти дават работа за 600 лева така ще е. Не байно, ти трябва да си ми благодарен, че ти се хващам да ти работя ...
2
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по нашенски - всичко "вносно" е по-добро от нашето.Е не е вярно! У нас има съвестни работници, също и много добри инженери.Заплащането е изключително ниско. Крайно време е "бизнесът" да разбере, че трудът не е ангария, а стока. Ако искаш качествена стока - плащаш повече.
1
1
 
51
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Искали да внасят проф. шофьори от трети страни, е как ще стане Дами и Г-да работодатели ? Вие осигурявате българските шофьори на МРЗ, а чуждите трябва да получават мин. 1500лв. А сега???