Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.

БСП пак настояха да индексиране на всички пенсии
63
Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.
Снимка: Dnes.bg

Малко, но от сърце! От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Това предложение на правителството за промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване беше прието единодушно на първо четене от депутатите, макар че от БСП обвиниха управляващите, че мислят единствено за хората с най-ниските доходи, а би трябвало да се индексират всички пенсии.

За двустепенното увеличение на минималната пенсия и свързаните с нея социална и инвалидни пенсии ще бъдат нужни около 100 милиона лева.

Сега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161,38 лв.,а скокът й на 180,00 лв. е увеличение с 11,5%.

Увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. пък е още 11,1% отгоре.

Още по темата

Социалният министър Гълъб Донев обясни, че това касае 800 000 пенсионери.

Със същите проценти ще се повишат и минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Макар че гласуваха „За“ скока на минималната пенсия, червените депутати обвиниха мнозинството, че обещава едно, а прави друго.

"2 милиона пенсионери остават извън обхвата на това увеличение, приемането на това предложение поставя една група пенсионери в много неравнопоставено положение и хората няма да простят на управляващите, особено на Патриотите, които обещаваха 300 лева минимална пенсия и скок на всички останали и така излъгаха много пенсионери да гласуват за тях", отсече социалистът Георги Гьоков.

Според съпартиеца му Драгомир Стойнев не е редно в частност да се мисли само за тези с най-ниските пенсии, а за преизчисляването на всички.

Николай Александров от ОП обаче защити правителството, което беше сформирано след трудни преговори, като един от препъникамъните беше именно искането на Патриотите за 300 лева минимална пенсия.

"Това е първото правителство, което в началото на мандата си, само след месец и половина работа, увеличава доходите на най-уязвимите граждани", похвали се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната пенсия скача! В ямата!
37
0
 
29
 
! Отговори
УУУУУУ.... преди 6 години
НЕМОЖЕ ХОРА С ПО 15-20 ГОДИНИ СТАЖ ДА ПОЛУЧАВАТ 200ЛЕВА А С 40-45 Г.СТАЖ КОИТО ТАКА СЕ Е ПОЛУЧИЛО ДА ПОЛУЧАВАТ 200 - 215ЛВ ИИИИИ РАЗЛИКАТА НА ПЕНСИИТЕ ИМ ДА БЪДЕ 15 ЛЕВА А НА СТАЖА РАЗЛИКАТА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ ТОВА МОГАТ ДА ГО ПРИЕМАТ САМО ХОРА С МНОГО МАЛКО УМ
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С ДВЕ ДУМИ ВСИЧКИ КОИТО СА РАБОТИЛИ СЕГА ЩЕ ВЗИМАТ НАРАВНО С ТЕЗИ КОИТО НЕ СА РАБОТИЛИ И ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ ЩОТО СА НАВЪРШИЛИ ВЪЗРАСТ :D----------ОСВЕН ТОВА ЛЪЖАТ ЩОТО ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НЯМА ДА ИМ СТРУВА ПОЧТИ НИЩО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТЕЗИ С НАЙ-МАЛКИТЕ ДОХОДИ ПОЛУЧАВАТ РАЗЛИЧНИ ОБЛАГИ КОИТО СЕГА ЩЕ ИМ ОТНЕМАТ ЗАЩОТО ПРАГА ИМ СЕ КАЧВА :DНО ТАКА СТАВА КОГАТО БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИТЕ И БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА БУДА ДА ДОУБИЕ БЪЛГАРИЯ ФИНАНСОВО КОЯТО ВЕЧЕ Е СЪСИПАЛ ФИНАНСОВО!
35
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Патриоти, вървите по пътя на Реформаторите. Бойко и Горанов ще ви разкатаят патриощината.
34
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Вярно-къде са патриотите???Търсим отговор-защо така се получи?
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв."По точното заглавие е: Карт бланш от НС: Минималната пенсия може би ще мръдне на два пъти до 200 лв. Триста лева? Забравете! Изборите минаха. До нови срещи. Тогава и 400 може да обещаем.
32
1
 
26
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Гласувах за патриотите заради обещанието им за 300 лв минимална пенсия и пропорционално да пораснат и другите, но излъгаха мен и другите, които гласуваха за тях. На всичко отгоро оставиха и безмисленото саниране. Загубиха гласа ми. Да си патриот, означава ли да лъжеш?
31
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Пак лъжи-къде са патриотите?300 лв минималана пенсия???
30
4
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
ГЕРБ и кликата им се хвалят с нещо, което няма как да не доведе до лоши резултати. Няма как с уравниловка на пенсиите, каквато сега правят ГЕРБ и кликата им, да се очакваме нещо добро. От друга страна се учудвам на БСП. БСП все пак трябва да реши чии интереси защитава - на олигархията ли, както се случва най-често,на работниците ли, което не се случва или на на-бедните, което се случва рядко. Повишаването на минималната пенсия е попълизъм за пред тези дето не са работили и/или са укривали доходи
29
0
 
12
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Абе къде се дянаха т.н. Патриоти? Спотаили са се някъде от срам, или са се наместили по разни министерства. Спечелиха гласове с обещание за 300 лв. минимална пенсия, а сега предстои увеличение със 7-8 евро на месец. За толкова пари на час по западните ширини няма кой да се върже. А за останалите? Или уравниловка- на всички по равно, пък който оцелее. А това че цял живот са работили и осигурявали, Бай *** го е казал точно-имали бол пари, давали ги.
28
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Справедливото решение е съвсем друго - кой за колкото се е осигурявал, такава пенсия да получава. Като е укривал доходи и не се е осигурявал, да си получава колкото заслужава - 10 лева, 50, 100 лева, 150 лева., колкото му е изчислено. Сега какво става - вместо хората, които са работили и са си плащали осигуровки, да получат повишение на пенсиите, тези пари отиват при тези дето не са се осигурявали. в Момента 40% от пенсиите са под 200 лева и те ще получат незаслужено повишение.
27
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Крадци мръсни-нямате наяждане.как се движите по улиците и гледате съгражданите си.Хора без всякакъв морал и ценности сте.***
26
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Никога няма да се събуди-еи така се решават проблеми-ми заминавай:)Просто е пълно с хора които нищо не искат да направят-само крадат,а те са множеството.
25
2
 
9
 
! Отговори
Косю преди 6 години
До (-_-)Така е при капитализма - парите отиват при капиталистите, а народът духа супата. Чичо ти Маркс още преди 150 години го е доказал теоретично.
24
2
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Пари имаше под формата на недвижими и движими активи, предприятия и техника, които вместо да се преобразуват, бяха разпродадени и разпарчетосани. За това нашите пенсионери духат супата..
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименам заминавай ве за Германия, ко правиш още тука??
22
12
 
4
 
! Отговори
Буден гражданин преди 6 години
Като дойде Бойко на власт и пак започнаха да скачат пенсии и заплати.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 лв. пффффВръщам се от Германия,там е по-евтино в хранителни магазини оттук веее!!!Кога ли ще се събуди тоя народец?
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гюнтер ще да е някой тийнейджър
19
9
 
0
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Прави впечатление отново социалистическата мярка на т.нар. управляващи (предимно дясно ориентиращи се) и десняшките протести на представителите на опозицията - т.нар. социалистическа партия?! Общо взето всеки си бае на избирателите, а справедливостта е оставена на "давещите се" - сами да се оправят. Алчните комуноиди искат преизчисляване, но все в тяхна полза. Като нямаме лустрация - така ще е, оправия с пенсиите няма да има.