Преизчисляване на пенсиите? Да, ама друг път!

Депутати в спор за миналото и спазването на предизборни обещания
15 юни 2017 12:00, Василия Пейчева
49
Преизчисляване на пенсиите? Да, ама друг път!
Снимка: архив, БулФото

След дебати за проценти и цифри, за незавидното положение на пенсионерите и спомени за миналото, предложението на БСП за преизчисляване на "старите" пенсии не бе прието в пленарната зала.

Със 108 гласа "въздържал се" и 7 "против" на ГЕРБ и Патриотите и 98 гласа "за" проектозаконът на левицата бе отхвърлен. Той намери подкрепа само сред депутатите от "Воля" и ДПС.

Още по темата

Сред основните мотиви на БСП беше несправедливостта в размерите на пенсиите за хората, които са работили на една и съща позиция, но са се пенсионирали по различно време. Така една учителка със стара пенсия взема 250 лева, а нейна съседка, пенсионирана преди година и половина, започва от 400 лева, даде пример Милко Недялков от левицата.

От ДПС заявиха, че винаги са били "за" предложенията за търсене на възможности за увеличаване на пенсионните доходи. Хасан Адемов обаче посочи, че трябва да се промени самата формула, по която се изчисляват пенсиите.

По време на дебата БСП обвини и "Обединените патриоти" в отстъпление от предизборните си обещания и напомни, че самите те в миналия парламент са направили подобно предложение, което обаче не е било прието.

"Обединени патриоти" и ГЕРБ нямат никакво намерение да изпълнят ангажиментите си за преизчисляване на пенсиите“, обвини Надя Клисурска-Жекова от столетницата.

Тя настоя, че със записаното в коалиционното споразумение да се търсят средства от неправомерно отпуснатите инвалидни пенсии, управляващите противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст с тези с пенсии за инвалидност. "Така ще дадем на добрите, когато накажем лошите", коментира червената депутатка.

В отговор шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов извади статистика, че многократно са се увеличили пенсионерите по инвалидност през последните десетилетия.

"През 90-те години 145 хил. са получавали инвалидни пенсии, сега са 980 хил. Да търсим тези пробойни и това, което всички правителства са допуснали досега", каза той и настоя, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще изпълнят програмата си.

"Когато сте в опозиция, сте дашни и може да решите всичко. Защо не решихте проблемите, като бяхте на власт? Да не би отсега да са 160 лева пенсиите. Вие винаги вдигате пенсиите накрая на мандата си, когато друг трябва да търси парите. А ние предлагаме вдигане още на втория месец с 25%", репликира и Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" по повод упреците на БСП.

В спомени за миналото се върна пък Владимир Тошев от ГЕРБ и попита:

"Кога е национализиран пенсионният фонд? Какво можеха да си купят гражданите по времето на Луканов, Жан Виденов? Станишев увеличи пенсиите седмица преди да сдаде властта и после трябваше да ги плаща Бойко Борисов", заяви той.

"Пенсиите не ги е платил Борисов, а всички български граждани", каза пък на свой ред соцдепутатът Георги Свиленски.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
Т ова противопоставяне което извърши Калфин по време на прафителство Б2 с ИДЗ КСО п-ф 49 от ПЗР и чл.69 от КСО държавните служители и тези по ЗМВР и ЗОВС да получават пенсия и заплата без да освобождават работни места Кой ще ги лаща и осигурява .
36
2
 
15
 
! Отговори
Ето откъде да се преди 1 година
набавят пари:
1. Майчински и детски надбавки - само за по две деца.
2. Никакви помощи на здрави, пълнолетни хора под 65 г., на които може да се намери работно място, включително и по 10 дка земеделска земя за обработване.
3. Който навърши 14 г. и не ходи на училище - да си изкарва сам прехраната.
4. Принудителен труд за всеки, който е изоставил децата си в социален дом.
5. Строга ревизия на всяка инвалидна пенсия и зверски глоби за всеки лекар, съдействал да се даде такава пенсия на здрав човек.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
парите за саниране за Евро средства
....................................................
Плонди, недей да лъжеш хората, ще ти излезе пъпка на носа.
ПАРИТЕ ЗДА САНИРАНЕ СА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
Впрочем, ти плащаш ли данъци.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБАРИТЕИ ПРЕДИ ДВА ЧАСА ДЪВКАХА ПОСТОЯННО, ЧЕ СЕ "СЪОБРАЗЯВАЛИ В ВОЛЯТА НА НАРОДА"
АМИ СЪС 100 % СИГУРНОСТ може ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ВОЛЯТА НА НАРОДА Е ДА СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ ПЕНСИИТЕ.
33
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И какво сега?! Богат на беден не вярва,нито сит на гладен.Пада му се на народа ни като е доверчив ***.ТЕ патриотите развяваха знамето на справедливостта докато докопат кокала,сега си траят.Най-после трябва да се събудим и да изритаме некадърниците и лъжльовците от властта.Иначе ни чака житейски апокалипсис.Те ще си ходят по света и Европа,а ние ще си броим стотинките и от притеснение дъската ни ще започне да хлопа.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-интересното е гласуването с "Въздържал се" . Или си за преизчисляване на пенсиите или не си. Другото е абсолютна демагогия на боклуци избрани от себеподобни.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам инвалидните пенсии да са се увеличили от повишеното качество на живот последните 25 години. Как не ги е срам.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, та то повярвахте ли на такива обещания?
Колко пъти трябва да ви лъжат, за да схванете кой какъв е в политиката?
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бат Весо - ами защо този народ не взе да се опомни когато отива да гласува, та сега?
Колко пъти този народ,когото разделят и владеят избира Б.Борисов.Сега като гарнитура си избра и профаните ПФ.
28
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
парите за саниране за Евро средства. Българите са балъци. БСП загробва държавата само заради егото на лидетите си. КОЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ?
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ревете всички не разбирам. Избрахте ли си Тиквата- избрахте си я. Избрахте ли си "патриотите" - избрахте си ги. Това е положението. Да сте мислили на време. Преди изборите по сайтовете беше залято с коментари "по-зле от при Бсп няма да е". Сега си сърбайте попарата дето я надробихте.
26
2
 
27
 
! Отговори
Бать Весо преди 1 година
Хора опомнете се!Всички се упражняват на наш гръб.Разделяй и владей - на комшията пенсионер увеличават пенсията,а моята не;на кошията от другия блок му санираха жилището без пари,а аз трябва да плащам.Така искат да ни разделят,защото по-лесно ще ни манипулират.Така ли е?
25
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз до активист на БКП - и аз бях там и аз се срамувам и аз с извинявам на всички потърпевши. Вярвах, че идва по-добро.Вярвах че идват дни на наука, култура и развита икономика. Станах свидетел на пладнешко разграбване на това, които "лошите" комунисти построиха, на пълното опростачване на българския народ, на погубването на няколко поколения българи, на обезлюдяването на България. Простете на мен и на такива като мен дето бяхме на площадите,скачахме и вярвахме.
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 160 лв преди 10 годнини, ще се купи 160кг ориз, днес този ориз струва 480лв! Който твърди, че не е така, значи не влиза в магазин да пазарува и майка му не готви ориз!
23
2
 
32
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Въпросът е принципен,ако сега не сме пенсионери,дай боже един ден да станем.Само че на управляващите не им пука дали работиш за мизерна заплата или си пенсионер.Ние осигурихме тяхното бъдеще и на децата и на внуците им.Затова са безчувствени към нашите нужди,затова не искат да ни дадат това,което сме заслужили и за което сме работили.Е,като му дойде времето и ние ще си го върнем.
22
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ми е пенсионерка - бивш директор на училище, директор на дом на културата;говори два езика.Пенсионира се по времето на Иван Костов. В момента заедно с вдовишката добавка на баща ми получава 340лв. Чистачката в училището,където е била ми вайка ми се пенсионира по-късно и взема 480лв.
Питам господата от ГЕРБ - има ли справедливост? къде да го търсим?Нормални ли сте?Кои пенсии се каните да увеличите - тези на неуките,ромите т. с. гласоподавателите ви........
21
3
 
31
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА преди 1 година
НЕРАЗБРАХТЕ ли , докато АЗ СЪМ НА ВЛАСТ НЯМАА да има КИНТИ за НИКОГО, само за МЕН ,хахахахха
20
11
 
9
 
! Отговори
гоуеми сме офси преди 1 година
като се натискат всички значи им е добре, на тези дето са малки пенсиите да излизат на протести а щом си траят значи им са достатъчни
19
3
 
38
 
! Отговори
1 преди 1 година
Жена ми се пенсионира,през 2011г.с 29години педагогически стаж,с 223лева пенсия,и смъртта е малко за тези ,които гласуваха против,преизчисляването.
18
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"През 90-те години 145 хил. са получавали инвалидни пенсии, сега са 980 хил."
Изводът е ясен и се налага от самосебе си: Въпреки изобилието от шоколадови яйца,банани и тоалетна хартия демокрацията ни донесе много болни,куци кьорави и сакати, и то без да пукне една пушка в демократичната ни родина!