Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.

БСП пак настояха да индексиране на всички пенсии
63
Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.
Снимка: Dnes.bg

Малко, но от сърце! От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Това предложение на правителството за промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване беше прието единодушно на първо четене от депутатите, макар че от БСП обвиниха управляващите, че мислят единствено за хората с най-ниските доходи, а би трябвало да се индексират всички пенсии.

За двустепенното увеличение на минималната пенсия и свързаните с нея социална и инвалидни пенсии ще бъдат нужни около 100 милиона лева.

Сега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161,38 лв.,а скокът й на 180,00 лв. е увеличение с 11,5%.

Увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. пък е още 11,1% отгоре.

Още по темата

Социалният министър Гълъб Донев обясни, че това касае 800 000 пенсионери.

Със същите проценти ще се повишат и минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Макар че гласуваха „За“ скока на минималната пенсия, червените депутати обвиниха мнозинството, че обещава едно, а прави друго.

"2 милиона пенсионери остават извън обхвата на това увеличение, приемането на това предложение поставя една група пенсионери в много неравнопоставено положение и хората няма да простят на управляващите, особено на Патриотите, които обещаваха 300 лева минимална пенсия и скок на всички останали и така излъгаха много пенсионери да гласуват за тях", отсече социалистът Георги Гьоков.

Според съпартиеца му Драгомир Стойнев не е редно в частност да се мисли само за тези с най-ниските пенсии, а за преизчисляването на всички.

Николай Александров от ОП обаче защити правителството, което беше сформирано след трудни преговори, като един от препъникамъните беше именно искането на Патриотите за 300 лева минимална пенсия.

"Това е първото правителство, което в началото на мандата си, само след месец и половина работа, увеличава доходите на най-уязвимите граждани", похвали се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не е виновен за това, че имаме невежи и корумпирани управляващи
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГюнтерДа не БКП да са били в ЕС когато фалираха България ?!
16
5
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Гавра с възрастните хора..Гавра!СРАМ И ПОЗОР!Да ви на евро****кия съюз и на всичкото!Пфууу!!!!
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До (-_-)Питай Луканов и БКП що към 1989 г пенсионни фондове нямаше. Питай Виденов как се обезцениха спестяванията и колко кредитни милионери се появиха.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделяне на социалните плащания от пенсионните, преизчисляване на всички пенсии в зависимост от приноса за системата. Социалните да си се поемат изцяло от държавата. Инвалидните в зависимост от приноса + добавка от държавата.
13
2
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Kak стана така, че все няма пари? Къде отидоха парите от приватизациатя, къде отиват парите от концесиите, от митниците, от ддс, акцизи, бандероли и прочие? Защо българските пенсионери са смачкани и не могат да си позволят едни достойни старини?200 - 300 - 400 лв. как въобще е възможно човек да живее с такъв приход?
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега да попитам, как да не се осигурява човек на минимална или на четири часа?
11
11
 
6
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Да ме извинява "социалиста" Георги Гьоков , но правителството никога не е обещавало незабовно увеличение на МП на 320 лв., а сле 4 г. в края на мандата- А тези с мах. пенсия от 930 лв. да не реват.Вземат два пъти МРЗ.Срамота.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за това младите хора заминават. Нищо лично към вземащите минимална, но това е пълна дискриминация на другите пенсионери! Нали се сещате, че това дебалансира системата и то за години напред, тъй като всяко ново увеличение на пенсиите ще се смята като процент от парите които вече получават.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пенсийките на полицайчетата кога, та те вземат само 910 лв плюс заплатка от 1500, а на дансаджийчетата 910 пенсийка плюс 3000 заплатка, а на прокурорчетата, а на съдийчетата, а на депутатчетата? Ми те сичките тия ще умрат от глад, бе.
8
0
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Само да допълня.Не съм от Ловеч,но вече този град е 37 000 човека.Всички икономисти искам да ги чуя,как разсъждават по микро и макро икономика по този въпрос!!Не тия в София по институтите "за пазарна икономика",другите,нормалните икономисти!!Ако са останали такива въобще!!
7
0
 
23
 
! Отговори
скачач преди 6 години
Като прочета "скача" и се чудя кой ги измисля тези термини!
6
1
 
24
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Цялата пенсионна система е сбъркана / умишлено/.Най-пагубното действие беше извършено от правителството на Иван Костов - намаляване на процента / справка интернет/ Вторато престъпление беше извършено от първото правителство на ГЕРБ - три поредни години.
5
1
 
34
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
На червено сте отдавна.Градовете тази година са страшно безлюдени.Нито има работници по морето,нито из цялата страна.Няма кой да внася.Кажете истината!!Стига сте приемали популистки.Бюджета издиша,здравната каса е с 400 000 000 на червено заради "шведите: и бърза помощ.Всички знаете за какво говоря.А вие горе,не знаете навсякъде извън София,какво става в тая държава.Не тревожно,всичко е стряскащо опасно!!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е гавра, мили хора, гавра. За тая гавра ще си платят скъпо, макар и късно. Бог забавя, но не забравя!
3
3
 
14
 
! Отговори
дебел дупетат преди 6 години
стига ви 60 евро на месец .
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
социалната пенсийка ко праим ? от 118 лв на 121 . браво !
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЕМ КОИ ЦЯЛ ЖИВОТ СА НА СОЦИАЛНИ И ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ!ОНИЯ ОТ МААЛИТЕ КОИТО МРАЗЯТ ДА РАБОТЯТ! ЗАЩО АЗ ЦЯЛ ЖИВОТ ТРЯБВА ДА БАЧКАМ ЧЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖАМ?ЗАЩО?