Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!

Това отключва и агресията в училище, обясни психолог
21 юни 2017 18:54,
98
Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!
Снимка: pixabay.com

39% от родителите у нас са удряли децата си и приемат това като възпитателен метод, а 60 на сто от българите го подкрепят. Това показват данни от национално проучване, съобщи клиничният психолог и председател на фондация "Пулс" Екатерина Велева.

Още по темата

"Шамарът, дори един да е, той засяга човешкото достойнство. Това води след себе си не само ментални, не само неврологични последствия, а много често ние за тези удряни деца казваме: "Ами те изостават в училище, те са невнимателни, имат някакви увреждания". Не само физиката засяга, преди всичко засяга тяхното психологическо функциониране", обясни Велева пред БНР.

По думите й има връзка между насилието у дома и това в училище.

"Насилието в училище е абсолютно последствие от това, което се случва в семейството. Всички тези деца, които по някакъв начин са удряни, неглижирани емоционално, малтретирани, може да донесе отреагиране навън", каза специалистът и обясни, че това е така, защото тези деца не могат да посегнат на родителите си – те са големи и значими.

Психологът обясни и какво трябва да направи родителят, когато детето му не се държи добре.

"Като родители трябва да бъдем подготвени да посрещнем нуждите и цялото емоционално функциониране и поведенческо функциониране на нашето дете. Подготвен родител значи родител, който има знания и умения в това да е родител. Да посрещнем нуждата на детето и да поговорим коя е причината", заключи Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Навременния, здрав шамар е безценен за възпитанието на децата. Психолозите могат да одат да се перат. Има моменти в които детето предизвиква нарочно родителя. Важно е да се сложат границите. Прочетете Педагогическа поема на Макаренко. От бездомни деца - прави хора. За сега питайте Патрик Първев и другия *** дато пребиха детето.
7
2
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Моля уточнете какво се разбира под "бой" и "шамари"?Защото един шамар не е бой. Никое дете не заслужава да бъде бито, под истински бой се разбира да бъде пребито, такива родители са престъпници и това разбира се е криминално престъпление.Не говорим за такъв бой. Един шамар не е бой.
6
1
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
А така ли било? А сигурно онова дете, дето строшило стол в главата на учителката, задето му писала двойка, то сигурно много шамари е получило, затова нещо е станало със психиката му, та по тази причина сега поне по закон се предвиждат до 3 години затвор за такова деяние? Хайде, кажете, яло ли е шамари това дете? Съмнявам се.
5
4
 
17
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Мене баща и майка ми ме биеха,когато бях малък и правих пакости. Благодарен съм,че ми се караха,биеха,наказваха и ме строяваха;иначе едва ли щях да бъда добър човек. Смятам,че е редно едни родители да бият,тупат и пошляпват децата си ,но при едно условие: ако децата са непослушни,не се покоряват на родителите си,правят бели,вървят по лош път. Ако децата са кротки,тихи,спокойни и мълчаливи-такива не бива да се тупат и удрят,а да се поощряват да бъдат добри и полезни на България и обществото ни.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако родителите не го ударят за да го поставят на мястото му , нкой друг ще го удари по късно и тогава ще боли много повече. Децата се бият помежду си и това се възприема като напълно нормално. Но когато възрастен шляпне някой раскиснал се лигльо вече е престъпление. А това че вредяло си е чиста лъжа.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресията в училищата я отключи демокрацията.
2
7
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Психоложке Екатерина Велева, ти си за бой първо, пикло смотана! Сега децата на демокрацията, учат децата си да псуват и бият учители в клас с толерирането на безчинствата им в училище, понеже ако някой даскал се скара на лигавето им, скачат в училище на учители и директори тези родители и им искат сметка.Екатеринче, пикло, с вашата криворазбрана демокрация дотук я докарахме!
1
5
 
26
 
! Отговори
психолог преди 6 години
Шамарите им отключват агресията. Ще ги възпитавате с лигавене и глезене, за да израснат като нормални ***.