Гейове и лесбийки с писмо до Борисов: Да се видим, поговорим...

Повод за това е изказване на премиера, че техните права не се ограничават
23 юни 2017 17:45,
203

Снимка: "София Прайд"

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов, че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

Още по темата

"Аз не бях в България, а и толкова време да отида на парада нямам. Не съм сигурен, че има какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават. Не е нужно да се натрапва мнение", бяха думите на премиера, който сподели, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са имали покани за "София прайд".

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог, както и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни.

Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват, както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна, настояват организаторите на прайда, като описват в своето писмо конкретни предложения за промяна в българското законодателство.

"Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на "София Прайд" е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото", твърдят те. 

За какво настояват от София Прайд?

  •  Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди. 
  •  Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.
  •  Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.
  •  Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.
  •  Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.
  •  Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.
  •  Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.


София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов "Да прогоним предразсъдъците". Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ–България и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ALOOOU LGBT ZA ZAKONNI ISKANIQ REFRENDUM NAD 50% ANADYN MU
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вниманиеее ! Опасност .Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.Те на са безобидни както ги изкарвате . Те искат децата ни да учат за гейовете в учебника и така изп*****стяването на населението да върви по план както е във Запада .Разбирате ли опасността , обезличаване на нацията . Всичко това е по план и платено от чужди фондации.Българино не спи -излез и протестирай
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писмото е подписано от кмета на Симитли
20
1
 
17
 
! Отговори
Писна ми преди 6 години
Тези прайдове заприличаха на манифестациите при комунизма. По списък и участниците, фирмите спонсори и посланиците. Целия Американски колеж по списък. После реват за права. Както комунистите 45 години с принуда нищо не постигнаха, така и тия колкото и да реват все ще е същия резултат.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека срещата да се състои на Беленския остров.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ PYK SYM ZA ZAKRILA NA DECATA TOCHNO OT TIQ LGBT
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOITO NE MU IZNASQ DA OTIVA V USA TAM MOJE VSICHKO VYRVETE V ADA PO_DOBRE
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Латентните геюве пак най-силно крякат.
15
1
 
12
 
! Отговори
до УМЕН ГУЩЕР преди 6 години
"Това за путинистите ли се отнася?"Не, за теб. Борят се за правото да си смениш пола. Путин такива ги е забранил със закон.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хомотата са с болезнена нужда от внимание. Толкова болезнена, че чак придобива размерите на фиксация, някакъв тип психично отклонение. Горките нещастници... Вечно незадоволени, вечно непочитани, вечно различни... Много трябва да е гадно... Как да не ги ожали човек ;)
13
1
 
3
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Айде Баце,ти си!Кметът на Симитли ще те подкрепи!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и какво,да не би борисов да е излъгал? кои права им се нарушават ? и без това си веят зад.ниците по прайдове. и какво точно искат от здравеопазването за " специфичните" си нужди? безплатно присаждане на пиш.ка или ва.гина?
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да ни разрешат да сключваме бракове.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да седнат, да поговорят и после ако се харесат могат да легнат с премиера слънце .Нали боко вика че нямал рокли у гардероба *** не е казано че няма мъжки
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се видим, да поговорим, да се изкъпем заедно, гръбчетата да си изтъркаме взаимно, а?
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия наистина трябва да започнат да бъдат преследвани, поне да има за какво да се обаждат.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като хетеросексуален се чувствам дискриминиран от сбърканяците, които реват за повече права!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез са егати наглите... от къде на къде ще ми казвате какво мога и какво не мога да мразя???? Никой не е длъжен да ви харесва ве!
5
3
 
8
 
! Отговори
тъп гербераст преди 6 години
...покана за парада получили премиерът и кметът на Симитли....
4
3
 
23
 
! Отговори
... преди 6 години
Тия сека година около тоя парад ревът като че не са ги оправили! Само едно не разбирам никой не им забранява да си се плющят в домовете си! Или да заемат каквито и да било длъжности! Или да правят каквото и да било друго което всеки прави! Само, че тез постоянно ревът! Явно не е за права ами искат по-голям! Само, че като им е по-голям почват пак да ревът, че боляло! Еми на гей (да не кажа друго) огаждане няма!

Спонсорирани публикации