Плащаме в кеш до 1000 лева? Ще затрудни и бизнес, и граждани!

Немислима е подобна война със сивия сектор, заяви Мика Зайкова
26 юни 2017 10:32,
159

Въвеждането на таван до 1000 лева за плащане в кеш със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са никак обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това заяви в студиото на "България сутрин" икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити, предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
12
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Така е и ще става все по-лошо докато в парла_МЕНТА стоят ***
85
0
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Елемагчо нали знаеш има един лаф "По-умния отстъпва". Е аз нямам друг избор, освен да спра да споря с теб... С такива хора като теб не се спори. Всеки разбира, всеки иска това, онова ама парички не му се дават. Евтиното винаги излиза скъпо са казали хората. Айде живи и здрави.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лобирането в полза на банките е ОЧЕИЗВАДНО и всички опити да се оправдае това безумие като борба със сивата икономика само го затвърждава. Тая сива икономика е много удобно оправдание за всякакво мракобесие. Всъщност българска банка има ли?
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пропаднала приватизационно демократично ограбена държава само тъпотиики на квадрат измислят.
82
2
 
3
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Мирославе:И да продаваш качествена, пенсионера и тъпака,пак отива при евтината некачествена.Ясен си ми колко отбираш от бизнес.Е ,то ми беше ясно още с ДДС-то,някакво хлапе със съчинения.
81
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 83 : Чужденците отдавна са свикнали да плащат с карта, така че не смятам че ще е проблем за някой турист да плати с карта. А и не пречи всеки да си плати по отделно. Това дори улеснява защото няма нужда да се връща ресто на всеки по отделно.
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Банкерите, заедно с политиците ни вземат за абсолютни балами."----------И тук има ***-оти, които им пригласят без да се замислят.
79
0
 
1
 
! Отговори
Zapt преди 6 години
Ei taka e bilo i prez velikolepnia vek. Sultanat iskal da mu plastat danaci, da im stroi patista, mostove, pazari, hoteli, restoranti, baseini v vseko selo, medreseta, hamami, parkove, gradinki, peiki, stadioni, konushni , vezirstva, sarai.....oni se pravili na gluhi...na slepi, na nemi...Po-natatak ko stanalo...znaete si istoriata...povtorenieto e maika na znaniezo...pak tak ke stane...
78
0
 
16
 
! Отговори
Щура работа преди 6 години
Представям си следната ситуация, сядат 10-15 чужди туристи в някоя кръчма пият хапват, прават една сметка от 1200-1300 лева, идва сметка за плащане, и те питат в евро може ли да платим, сервитьора им отговаря "НЕ" тогава сериозно подпийнал турист решава да отскочи до намиращото се наблизо чейндж бюро, отива носи 600 евро, а касиера там му вика сори неможе, над 1000 лева са, само по банков път:))) ще чакаш утре банките да отворят, ще си откриеш сметка, ще внесеш 600 евро и после ще ги смениш :)
77
4
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
До Елемаг : Ще фалираш да, ако продаваш *** стока или ако предоставените услуги не са качествени! За това сме на това дередже в България! Щото всеки вика "Държавата няма пари", но не мисли защо е така...
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има пари- има проблемНяма пари- няма проблем.Аз лично не държа да ползвам пари, но вие ме задължавате. Ако ги нямам, не мога да си купя нищо. Друг начин трябва да измислите...или той, начинът, ще се роди сам...
75
0
 
6
 
! Отговори
прав си преди 6 години
До АнонименТози режим ще се нарича БАНКИЗЪМ
74
1
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Мирославчо,ако спазваш всички закони и наредби в България,си фалирал за 2 месеца, моето момче.Бизнес правил.Поредния който балирва сняг за Африка!!
73
0
 
0
 
! Отговори
Do 72 преди 6 години
Lajesh. Pokaji video.
72
1
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
До Елемаг : Не говори без да ме познаваш! Аз не говоря ти колко и от кое разбираш нали? Знам как се прави бизнес в България, защото аз самия съм търговец. И точно заради некоректни търговци, страдат такива като мен коректни търговци които гледат всичко да им е на светло и да си плащат всичко! Който иска да прави бизнес ще се научи за плаща! А не да прибира дължимите данъци в джоба си.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един пример ще дам преди година в кооперацията трябваше да ремонтираме покрива, ремонта беше около 2500 лева, та домоуправителя събира пари, плаща на фирмата кеш и оправят покрива, сега каква трябва да е процедурата как домоуправителя да се разплати с фирмата, като жилищната кооперацията няма банкова сметка, а и по закон неможе да има, няма как да я открие, ако домоуправителя преведе парите от лична сметка, то и фактурата на фирмата трябва да е на негово име, което обаче е данъчно нарушение
70
2
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
до 55 Мирослав.Ти моето момче нямаш грам идея,как се развива дребен и среден бизнес в България.При дадена стока един път плащаш ДДС,при чукането на касовия Бон добавяш.На базата на чукнатото до 10-то число отново внасяш ДДС за 2-ри път на държавата.Ела да развиваш ти бизнеса на моето място,като се заредят всеки месец до 10-то число само ДДС и ОСигуровки и разходиМа нормално ,в тая държава плямпат само такива,който не разбират.!!Теглил ли си ДДС а?Като не знаеш какъв АД е теглене на ДДС мълчи!!
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено в Гърция, която е на интубатор с троен байпас, има такова ограничение.Никъде другаде няма ограничение на кеша, а където има - то е символичнво. А да не говорим, че в по-голямата част от страните, разплащанията са придомно в брой - вкл. и в Германия, Швейцария, а в Япония е 90% кеша. Сегашната сума от 10 хилки е достатъчно разумна - хем не спъва дребните и малки плащания, хем ограничава големите. Другият голям въпрос е чисто конституционен - никой не е длъжен да има банкова сметка!
68
0
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
В банките написали "Ние вярваме на нашите клиенти" ама иначе вързали химикалката :)
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помислете! Аз съм беден пенсионер и нямям никаква нужда от банкова сметка и кредитна карта. Ако веднаж през живота ми се наложи да купя нещо или направя ремонт в къщи за над 1000 лв, аз ще трябва да си открия банкова сметка и кредитна карта. След това трябва да ги закрия. Защо да правя тези разходи? Това не е ли тъпотия?