На път през лятото – по-важна е подготовката на шофьора!

Експерт съветва: Важно е да се правят почивки и да се пие вода!
29 юни 2017 11:50,
13
На път през лятото – по-важна е подготовката на шофьора!
Снимка: архив Reuters

В летния период по-важна е подготовката на водача за участие в движението, отколкото на автомобила, заяви комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш директор на КАТ.

"Според мен по-скоро през летния период подготовка е свързана по-скоро с психологическата нагласа на водача и с някои неща, които трябва да има в купето на автомобила, например вода. Лекарите казват, че в тези температури трябва да се пият по 3-4 литра вода на ден", посочи пред "Фокус" Стратиев.

Според него високите температури доста бързо изчерпват силите на който и да е било водач, така че е добре да се правят, колкото се може по-често почивки и да се търси някакво прохладно място.

"Има немалко места, като бензиностанции и места, определени за отдих, където водачът и пътниците би трябвало да спрат, за да се ободрят", коментира той.

"Преди всичко автомобилът трябва да бъде изправен. Като се започне от спирачки, светлини, гуми, цялата техника, която трябва да работи по автомобила, трябва да работи", каза комисар Стратиев.

Според него доброто време и добрите се пътища увличат и водачите нерядко превишават скоростта, което е изключително опасно и съчетано с високите температури, които ограничават в някаква степен възможностите на водача, е много опасно за произшествия. По думите му лятото е благосклонен период към автомобила.

"Важно е да се проверят и гумите, доколко те са с протектори, доколко са изправни. Тъй като високите температури повишават налягането в гумите и, ако те са износени, би трябвало да се сменят, независимо, че пътят е сух и че няма опасност за приплъзване", посочи комисар Стратиев.

"Целостта на гумите е много важна в този период. Ако някой все още не е сменил зимните гуми с летни, би могъл да остане без гуми, тъй като при тези горещини, за едно пътуване до морето и обратно, те ще станат негодни, защото материалът, от който са направени е доста по-мек, предвидени са за доста по-ниски температури, а жегите просто ще ги "разтопят", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Комисарю , я кажи защо след задължителните дневни светлини ПТП се повишиха двойно.Видяля жабата......, да ама там имат унаследено съзнание в резултат на дългогодишната тояга.Децата гледат от възрастните и така....А у нас *** гледа онзи срещу него дали е светнал фаровете и БУМ.А и да питам , може ли вече да включваме климатиците?
12
0
 
2
 
! Отговори
шишо преди 6 години
До Анониментака е наборе-това е най-важното условие
11
1
 
5
 
! Отговори
КАТ до Обективен преди 6 години
Е па в интернет така пишеше. Една статия от британски учени.Ай ся дай 20лв или ше пишем.
10
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Поредното доказателство, че в КАТ експерти по пътна безопасност няма и не е имало.Автомобилът трябвало да е изправен!!!! Че кой ще тръгне на път с неизправен автомобил, освен до най-близкия сервиз? Поредица от безмислени съвети, без никаква полза за шофьорите. Интересно ми е откъде този знае, че трябва да се пият 3-4 литра вода на ден, след като лекарите на мен ми казаха миналото лято да пия 2,4 литра?!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте да се изтропате преди да тръгнете!
8
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 6 години
Швейцарски експерт опитва шоколад........ Знаете продължението-Да се *** в експерта.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викам на снимката много хубава магистралата ама тя не била от България.
6
0
 
4
 
! Отговори
СА преди 6 години
До Баш майстораЗа жалост си много прав!Като четеш 'Бай ***" се вижда не само липса на прогрес,а даже регрес!!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"цялата техника, която трябва да работи по автомобила, трябва да работи"т'ва Божинката ли го казва? :)
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми така е ще почива и ще пие вода, то в 20 годишните таралясници я има климатик я не.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През следващите два месеца на пътя ще загинат над 300 души. За тях подготовката би трябвало да бъде, евтин черен костюм, около 3000лв и закупуване на място в гробищата
2
1
 
17
 
! Отговори
професионален с &quo преди 6 години
много е важно по време на почивките да се пие студена бира-това го знае и спазва всеки стар шофьор!
1
1
 
14
 
! Отговори
Баш майстора преди 6 години
Всичко това е много вярно, НО ... както знаем, има си български модел и за тая работа.Кара се над ограничението (драстично), в аварийната лента на магистралите се лети ниско, там са най-бързите.Какво говорите за води, светлини и спирачки. Газ до тенекиите и т'ва е, така казва бай ви ***!И оправия НЯМА да има скоро, щото наказуемост НЯМА.