Президентшата и прайдващите в спор: Приети ли са гейовете в България?

Участници в "София прайд" обясниха на първата дама, че им липсва политическа подкрепа
3 юли 2017 12:39,
165

Как е протекла срещата между представители на "София прайд" и съпругата на президента Десислава Радева? Какво са обсъдили двете страни и постигнали ли са съгласие по определени теми? За всичко това разказа Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен център - Билитис" пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Целта на срещата е била да бъде по-добре информирана първата дама по въпросите, касаещи ЛГБТИ общността у нас. Преди близо месец тя предизвика вълна от реакции и коментари след статус във Facebook, непосредствено след провеждането на "София прайд", в който призовава хората с различна сексуална ориентация да не преиграват, както и да организират информационна кампания за превенция от ХИВ/СПИН.

"Учудих се на коментара на госпожа Радева, че хомосексуалните са приети в България отдавна. Това за мен говори, че тя не е достатъчно запозната със законодателната рамка, със социалните нагласи и решихме, че една такава среща ще бъде полезна, защото публичните личности, които имат влияние върху обществените нагласи, трябва да говорят информирано", обясни Писанкънева.

По думите ѝ единият от плюсовете на срещата е бил постигнатият добър диалог между първата дама и представителите на прайда.

"Госпожа Радева ни зададе релевантния въпрос: "Защо за 10 години "София Прайд" все още не сте постигнали приемане на различията по признак сексуална ориентация или полова идентичност?". Нашият отговор е: "Липсата на политическа подкрепа, липсата на лидери в политическото пространство, които да застанат зад тази кауза публично, открито, без да се притесняват, защото в крайна сметка това е кауза за човешки права", посочи още Писанкънева.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
24
 
! Отговори
Eлена преди 6 години
До Dies Irae:И аз това искам да ги питам:Кои точно права са ви нарушени и как?
43
27
 
5
 
! Отговори
65 преди 6 години
Абе какъв респект,занимава се с неща които на разбира.Било и е през оная работа за гейовете преди да стане президентша.Що не вземе да се кротне,аман от фльорци.Жената на Плевнелиев постъпи най_правилно.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен(47)Не е парадоксално, а естествено. Той си е рядко мека ..ткa
41
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парадоксалното е, че първата дама се държи по-мъжки и достойно от стария президент!Респект пред тази госпожа!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
номер 42 го каза най-точно !
39
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гейовете нямат място тука, не ни интересуват да заминават в САЩ нали все копират запада, защо не тръгват кой им плаща да стоят тука и да ни натрапват ценностите си. Copoc като е много загрижен да и плати пътя до краварника
38
0
 
50
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Някой да ви спрял да работите? Бъдете граждани и всичко ще е ок. Ние нормалните не ревем, че не може да го правим на обществено място! Или какво улиците да ги обърнем на бардак и който каквото свари? Има си устои на обществото и общочовешки норми на поведение. Разберете го най накрая. Като нямате брак какво? Нали пак си живеете там с който се любите. Къде тогава ви е проблема, някой ви го забранява ли?Каквото си става във вашата спалня си е ваша работа, затова не го навирайте в лицата на другите
37
0
 
50
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Какво ваше право е нарушено? Искате брак - бракът е договор между мъж и жена, а не между мъж и мъж или жена и жена, мъж и коза или каквото и да е друго! Искате деца - направете си ако можете. След като не можете значи еволюцията е преценила, че не трябва да предадете гените си нататък, това е въпрос на биология, а не на права и свободи. Отнесете проблемите си към геннома на човешкия вид! Като си завирате глупостите в очите на хората няма да ви приемем, разберете го най накрая.
36
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдо е доказано от солидни учени, че хомосексуализмът НЕ Е ГЕНЕТИЧЕСКИ обусловен! Това е придобито зло, рекламирано, обсъждано тенденциозно! Не е вярно, че гей-обществата са дискриминирани и на получават политическа подкрепа! Получават, и още как от продажни медии, НПО-та и отделни политици! И парична подкрепа, да не се лъжем! Ами атаката срещу г-жа Радева не е ли политическа акция срещу Президента? Прозрачно, подло, пошло!Десислава Радева е гражданка на Р България и се ползва с всички права
35
1
 
37
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Добре може ли някой гей да каже защо точно са дискриминирани? Някой им забранява да работят? Не ги пускат в магазините да си пазаруват стоки? Някой им забранява да се движат извън домовете си? Не! Та за какво точно ревете? Искате хората да ви приемат за част от обществото - тогава на парада не правете вулгарни циркове, а покажете, че сред вас има доктори, адвокати, артисти, творци. Застанете и предложете безплатни консултации на граждани и така покажете, че сте част от обществото!А не дай та дай
34
1
 
19
 
! Отговори
KipDurron преди 6 години
Аналогично на една друга общност в САЩ, и тези смятат, че нещо им се полага на готово и някой нещо им дължи само и единствено поради определена принадлежност. Ами не, никой нищо не им дължи. И ако може някой да ми припомни - кои конкретно права им липсват, че не мога да се се сетя?
33
3
 
29
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Казвал съм ви 100 пъти: НЕ, не са приети, всичко е престорена толерантност и тя не води до нищо. Тези противняри трябва да бъдат сочени с пръст и шамарени! Има си природни закони срещу които не можем да вървим. Обратните винаги ще бъдат хулени и целени с камъни, колкото да ни проповядват някакви си измислени ценности
32
1
 
24
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
В тази ограбена и съсипана държава, когато всичко образовано бяга навън, това ли е най-важния проблем!? Или и тези, които се занимават с този фейсбук, са от ненормалните - демек сексуално сбърканите !?
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво всъщност искат тия, за какво се борят?! Да стане задължително ли?
30
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Десислава няма ли си някой който да и казва, какви да не ги върши. Забърка една каша, все пак селската жена и втора дама. Като мрази да мисли, да плати на някой преди да направи някоя глупост.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Венци. Само веднъж си използвал дразнещото и неправилно определение "първа дама".
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На сбърканяк никога да нямаш вяра щото винаги задните му цели са най важни
27
0
 
31
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
Хомосексуалистите трябва да имат равни права с всички останали нормални хора. Никакви привилегии за хомосексуалистите!
26
1
 
25
 
! Отговори
някой преди 6 години
е как да не са, всички са в парламента, в министерския съвет. Гейове пълни
25
28
 
0
 
! Отговори
Толерантен преди 6 години
Нормално е при демокрацията хората да стават хомосексуалисти. В цивилизованите западни страни хомосексуализмът се учи още в училище децата да избират дали да станат хомосексуалисти или не, затова заплатите там са по 4 хил евро. Ако искаме и ние да взимаме заплати по 4 хил евро в училище трябва да въведем за децата обучение по хомосексуализъм а не да забраняваме изучаването на хомосексуализма в училище както прави диктатора Путин в Русия!