КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!

Синдикатите искат нов данъчен модел да възстанови справедливостта
Обновена: 12 юли 2017 10:35 | 11 юли 2017 18:45, Веселина Йорданова
122
КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!
Снимка: Булфото

"Данък богатство" иска КНСБ за най-богатите българи. Любен Томев, главен икономист на синдиката, обясни, че въвеждането на облагане, свързано с имущественото състояние, би довело до по-голяма справедливост.

КНСБ не иска увеличаване на данъците, а чрез въвеждане на нов данъчен модел да бъде възстановена справедливостта между отделните подоходни групи и да бъде атакувана бедността, стана ясно още на семинар за журналисти.

Още по темата
Според синдиката сегашният вариант на данъчната система не е магнит за частните инвеститори, които да влеят свеж капитал в икономиката ни и това очакване в последните години не се е оправдало.

От КНСБ смятат, че минималната заплата не трябва да се облага.

Синдикатът предлага нов размер на максималния осигурителен доход - минималната заплата по десет или 4600 лв. В момента той е 2600 лв.

Предложението е за данъчно облагане в две стъпки – досегашните 10% за доходите от необлагаемия минимум до максималния осигурителен доход, а над максималния доход – 20%. Според Томев става дума за не повече от 5-6% от работещите българи и това няма да доведе до големи приходи в хазната, но е въпрос на принцип.

Президентът на синдиката Пламен Димитров посочи, че би трябвало да се фиксира процент от БВП за образование и наука, както това ще се случи в армията по искане на партньорите ни от НАТО. По думите му средният процент в ЕС за образование е малко под 5 на сто.

Той напомни, че у нас 700 хил. българи са ниско платени, а около 400 хил. са работещите бедни.

"Работата не ги вади от капана на бедността. Всички книги по икономика твърдят, че като работиш, не може да си беден, но в България може", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук проблема е че работодателите са прекалено алчни и печелят ужасно много на гърба на работрниците като така ги лишават от справедлива пенсия. Тук искат да си избият вложенията за 2 дена и после да започнат да си купуват яхти и скъпи имоти. Крайно време е държавата да им даде да разберат че те правят бизнес защото са им усигорени условия от тази държава и те са длъжни да се съобразяват с това.
64
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Ако максималния осигурителен доход стане 4600 лв., то тогава максималната пенсия до тавана ще бъде 1610 лв. Но това вече е политическо решение за пенсиите и ще се почне: падна вертолет за милиони, платихме на руснаците за Белене, изтребители за милиарди и т.н. Значи няма да стане.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама в Швеция получават насреща. Тук нанайци, пък за искане са първи.То не може само да искаш. България е ***, грозна , неприветлива.Липсва справедливост, липсва надежда. Хората са обезверени и нещастни. Яхнал ги е еднокнижец и се държи на власт заради заеми...Демографски уравнението вече е решено. Който стои ще го изтискват докато могат. Няма от кой друг да вземат!
62
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименТам, хората знаят за каква плащат данъци. Държавата ти помага, а не като тук- да взима за да храни мързеливи *** или още по мързеливи партиини калинки! Затова хората, не са избягали и заради това хората бягат от тук!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е глупост. Начина не е да се налагат по-големи данъци а държавата да си влезе в ролята като започне да вкарва работодатели ефективно в затвора за по над 10 години. Отделно добиването на природни ресурси , енергетиката , електроснабдяването и водоснабдяването трябва да са 100 процента държавни . Да се забрани на работодателите да внасят работници от чужбина. Така ще започнат да си ценят хората и ще ги е страх да не напуснат защото няма да има заместници.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Швеция одържат на богатите около 50% от доходите. Е още са си там, не емигрират в България.
59
0
 
13
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Всичко с индивидуални партиди! ДА СЕ СПРЕ С ПЛАЩАНИЯ ЗА ХОРА КОЙТО НЕ ДАВАТ НИТО СТОТИНКА В ОБЩОТО. В МОМЕНТА ПОВЕЧЕ ОТ 50% ОТ ЗАПЛАТАТА НА ВСЕКИ РАБОТНИК ОТИВА ЗА ДАНЪЦИ, КАКВО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА С ТЕЗИ ДАНЪЦИ? КАКВО ВИЖДАМЕ ВСИЧКИ НИЕ? ВСЕ ОЩЕ И ОЩЕ ИСКАТЕ, А НАСРЕЩА НИЩО, НИЩОООО! УВОЛНЕТЕ КНСБ, ВСИЧКИ КОМИСИЙ КЪМ ПАРЛАМЕНТА, ПОНЕ 70% ОТ МИНИСТЕРСТВАТА (+ ЗАКРИВАНЕ НА ДУБЛИРАНИ МИНИСТЕРСТВА И АГЕНЦИИ), АДМИНИСТРАЦИЯТА НА МВР И ВСИЧКИ ДРУГИ ПАПКОНОСАЧИ И ЛИСТОПОДРЕЖДАЩИ! ТОГАВА ЩЕ ИМА ПАРИ!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е те тоя че яде пердах ... друг го надъхва ама ..:) че играе тояшката :)))
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Администрацията да се намали, да мине към линукс и спре да плаща лицензи към уиндоус и подобни ( все пак сме (бяхме) ИТ страна),намалете щата на МВР, хванете конрабандата, хванете самотните майки по 10 деца пък без баща?, хванете мнимите инвалиди ще си получите парите които търсите, а и държавата ще тръгне в правилната посока
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61Ударете веднъж капиталистите, а не работниците.....даже и от т.н. соц. партия или новата буржоазия, също предлагат да се пипа... от заплатите! Абе как ще взимаш от този, който работи?! Ще вземеш мощно от този на когото му работят!
55
1
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Какво взимане от богатите бълнува тоя?Ако се осигуряваш на 6000 в момента данъците са ти 1700 лева. Как така тия с високи заплати не давали своя дан?ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ПЛАЩАНИЯТА КЪМ ТИЯ КОЙТО НЕ ВНАСЯТ НИТО СТОТИНКА КАКТО И ЗАПЛАТИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСТВАТА ДА СТАНЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА. ВСЕКИ ДОХОД НА ДЕПУТАТ НАД МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ДА СЕ ПРИБИРА КАТО ДАНЪК (ДАНЪК ДЕПУТАТ) а да видим този вариант.Всички паразитни КНСБ и други *** без заплтати. И без това нищо неправят
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо от работника отново бе, зашо от работника - защо не от реститутите? От тези дето всеки месец получават големите дивиденти и наеми. Ударете веднъж капиталистите, а не работниците...
53
6
 
15
 
! Отговори
Мен преди 6 години
По справедливо от плоският данък няма. Направете данъка 20% за заплатите над 4600 и един програмист няма да остане да работи тук или всички изведнъж ще почнат да получават по 4000. Нищо няма да спечелите. А в момента 90% от хората със заплати под 1500лв се осигуряват на минималната заплата. Събираемостта на данъците е никаква. И как точно този данък ще вдигне заплатите на бесните? В държавата има достатъчно пари. Бойко всеки месец обявява, че дава милиарди. Намалете администрацията с 90%.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да видим цифрите! КОлко хора ще са засегнати и колко пари ще се прибавят към бюджета. Ще излезе едно нищо, колкото социалните на една махала за един месец....И като платят тези хора още и още какво има насреща - детски градини за децата им, добри училища, сигурност , чист въздух и приятна градска среда...то не може само да вземаш..останали са 5% можещи будали дето още стоят в България и тях искате да изгоните...
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"данък богатство" е пълен та*ак, като предложение!корпоративният данък трябва да се пипне, а не да се бърка в "заплатите", т.е. да се взима от работещите. Трябва да се вземе от "лежащите на плажа", докто другите бачкат.Идеята за необлагаем минимум е добра. Т.е. доходи, необходими за оцеляване на член от семейство, според НСИ - не трябва да се облагат. Към момента мисля, че беше около 550 лв/човек - това не трябва изобщо да се пипа!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Лична партида за пенсия и лична партида за здраве - ДА с две ръце!Що се отнася до данъците, ние и сега издържаме хора, на които не им се работи, но няма богата държава без яки данъци!!! Дори да се въведе предложеното от КНСБ, нашата данъчна система пак ще е най-облекчената. Важното е, обаче ДА НЕ СЕ КРАДЕ!
49
1
 
2
 
! Отговори
Монолог преди 6 години
Прочетете някъде по какъв начин е наложено на жителите на САЩ да плащат данъци. Тея подлизурковци от Канисе Да Е.. в момента прокарват основата за много по-голяма данъчна ставка за всички нас, не само за богаташите.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кнсб да се закрие веднага
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... добре ве бе белокоско като искаш по две да ми вземеш ... насреща по две ли ще получа,я помисли това преди да даваш тези "свежи" идеи несретнико простт просташкиииии:)
46
1
 
7
 
! Отговори
Арсен Люпен преди 6 години
До Анонимен 51..как какво..получавате правото да плащате...малко ли е ?! :))))))))