Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

"Години нищо не е правено, затова ни трябват много пари за модернизация"
Обновена: 23 юли 2017 15:51 | 23 юли 2017 15:41, Веселина Йорданова
122
Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов
Снимка: архив, БулФото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи твърденията, че армията ни може да изпълнява само частично функциите, възложени й от Конституцията, като "политически спекулации".

В интервю за БНР Каракачанов подчерта, че е оттеглил доклада за състоянието на въоръжените ни сили, приет от служебния кабинет, в който се посочваше такава формулировка.

Още по темата
"Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам", каза той.

По думите му за тези години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният й състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база. Затова според него в един момент се оказва, че за модернизация трябва да извадим страшно много пари.

3 милиарда и 520 милиона лева - и това се случва, защото хронично 20 години нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано в Българската армия. Напротив - унищожавано е, не е подържано и е гледано пренебрежително, каза още военният министър.

Красимир Каракачанов посочи, че ще настоява за разсрочено плащане на тези над 3,5 милиарда лева, предназначени за първия етап на модернизацията на армията.

"След което ще трябва да дадем още толкова за втората част от модернизацията и още поне 1 милиард - 1,5 милиарда за въоръжение на тази техника", пресметна той

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен и използван при модернизацията на въоръжените ни сили.

По думите му ще се търси ресурс за ремонта на 15 самолета "Миг"-29. Това, че ще купуваме нова техника не означава, че трябва да зарежем окончателно и да унищожим старата, допълни военният министър.

Каракачанов каза, че въпреки недоимъка в Българската армия българските военни са се представили много по-добре (на ученията - бел. ред.) от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е много по-високо и техниката е много по-модерна.

Той коментира и темата за договора за добросъседство с Македония, който е планирано да бъде подписан в началото на следващия месец, като подчерта, че документът трябва да се подпише, но България не е склонна на отстъпки и няма да позволи намесата на други страни, в това число и съседни, във вътрешните си работи.

Министърът на отбраната нарече необяснимо мълчанието на турското външно министерство за българските граждани, включени в черен списък и със забрана за влизане в Турция: "Тези 77 човека можем да гадаем какви са. Най-вероятно са хора, които са критикували събитията в Турция или имат някакво отношение към тези теми, а е възможно и да са някакви политически опоненти - можем само да гадаем". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та кой съсед е по-зле въоражен от нас, единствено Македония, но като знаем, че Сърбия стой зад тях, остава ние да се надяваме на благосклоноста на НАТО, да ни пази.
75
2
 
5
 
! Отговори
кебапчета преди 6 години
Ей сега да направим ел. автомобилите с роботи шофьори движащи се по ново построената магистрала хемус , но преди това да се издигне паметник гилотина до ндк за псевдо софийските изборни мухоморки ...........
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се наблегне на партизански умения, да се води 3-4 месечна военна подготовка и с това да се дава на българските граждани да притежават оръжие.Както знаете партизаните трудно се побеждават....погледнетеАмериканците с всичката техна техника, ресурси и милярди се задавиха от Афтанистанските селяни по джапанки стрелящи с калашници....това е решението, ВЪОРЪЖЕН НАРОД! Обаче държавата се съботира, такаче, само прикаски ще чувате.
73
2
 
2
 
! Отговори
тролочукач преди 6 години
До Анонимен 76Ko?? Ъ? кой има загубени "официално" 138 самолета, че не разбрах?
72
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така не ми е ясно защо им трябваше на руснаците да подарят държава на българите, като знаят, че ще е ocepaт за една седмица. И този мършаляк Каракачанов да спре с всяко негово изказване да се заяжда с турците, че такъв османлийски шамар ще му завърти турчина, жена му ще трябва да ползва булдозер да му изчисти гащите!
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Питай сърбите колко ПВО прави за смях самолетите..."Не забравяй, че тяхното ПВО беше предимно статично и го жулеха 3 месеца отдалече с томахавки, преди да си позволят да почнат да летят там. И пак официално имат 138 загубени самолета... подчертавам - официално.А като си толкова сигурен, че ПВО не работи - що все се дърпат от реални тестове? Айде, качваш се ти на самолета, аз отдолу на пулта на С400. Гаранция, че ръката още от излитането ти ще е на ръчката за катапултиране, потна...
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питай сърбите колко ПВО прави за смях самолетите...Колкото до шкембе войводата Каракачаноглу, с тоя *** станахме за смях
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Срещу турската,гръцката,румънската или руската авиация,колко ескадрили биха ни изравнили по сила?"Две дивизии С400 и няма румънци, няма гърци, няма турци - ще си седят на задниците. Виж, руснаците имат малко повечко бройки самальоти. За тях ще ни трябват 4-5 дивизии, за да се откажат да летят покрай нас. За да биеш самальот, не ти требе самальот!Това не са черни нинджи, дето се бият с черни нинджи. Средно по сила ПВО прави за смях почти всеки самальот...
68
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Нашата армия е...жива сила,на открито,недолюбвана от всички партии и правителства,били на власт след 91 година,до сега.Не може една 25 хилядна армия със старо амортизирано въоръжение,да изпълнява отбранителни операции на територията на България,както това вършеше 150 хилядната ни армия,модерно въоръжена до промените.Експериментите с армията ни са...престъпни и отслабват позициите ни в региона.Сравнени със съседите ни,нашата армия е с най...отслабени възможности за този четвърт век.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви задачи може да изпълнява бе,Каракачанов.Я не се шегувай.
66
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В момента имаме един външен враг,който е десетки пъти по-силен-Турция!Единствения начин да бъде спрян е ядрено оръжие,а пък ако ще да са и атомни мини по южната граница.Материал в Козлодуй има предостатъчно.В Крайна сметка по-добре България да стане радиоактивна пустиня,отколкото да я подарим на ряз***те!
65
5
 
3
 
! Отговори
duro преди 6 години
ако този започне да "ремонтира" негодните руски жележа да се даде на прокурор незабавно. ама на европейски, че Цацата ще се направи на улав.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знае ли някой къде е служил Каракачанов?
63
4
 
5
 
! Отговори
duro преди 6 години
абе кви МиГ-ове е ремонтираш бре??? Да лапате едни пари от руснаците ли??
62
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До ивчо А ти, с бодряшкия оптимизъм? И не, не съм действащ военен, както някои оптимистично изказвали се тук. Но, имам много приятели военни, а и аз самия, за разлика от много от "разбирачите" тук, съм виждал какво е казарма от вътре.И Ивчо прекаленно меко се изказвам, да знаеш. Ако не вярваш, поинтересувай се, какъв е редът, за посрещане и евентуално сваляне на боен самолет-нарушител, и колко време отнема.Но, да не навлизам в подробности.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25% свободни местаа, 1/4 !!!! и тоя ми говори че всичко е наред , е ви вярвамеее, оставкаа !!!
60
1
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
до североапад или каквото сижалко ако си действащ военнослужещ, сеещ нихилизъм .Ти си по вреден от такива трябва да се чисти войската. Заплатаджии.Такава ти е камбанарията толкова разбираш, да мрънкаш.Гук из форумите няма да намериш отговорите.
59
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Истината я каза един колега по форум, по-долу. Партизанска война и въоръжаване на народа, ако се наложи. Виетнам и Афганистан го доказаха.Малка и мобилна армия? Сърбите капитулираха, без да е стъпил един американски войник там. Биха ги коварно, от далече, без възможност да отвърнат. Ако не дай Боже, Турция ни нападне, до вечерта ще са във Видин. Няма кой и какво да ги спре, мажнахме мините, заставите, съкратихме армията. Добре че Ердоган сам си разби армията, но е въпрос на време.
58
6
 
3
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
какво я превъзнасяте таз турска армия, вие от сега сте се огъзили.Таз същата армия кюрдите я сбръчкват в турски кюрдистан. Какво като е 500х ще се предислоцира цялата на бг наоравление ли и от къде ще настъпи, през язовир Кърджали или Ивайло или десант морски на слънчев бряг , айде страхливци явно бол има , войни с телефони и компютри.
57
3
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До :) :)И кой ще се бие? Бременните реднички, турскоговорящите войници, препикаващи паметниците на националните ни герои, или надъханите току що излюпени офицерчета, от военните ни училища, дето ако няма 3 дена кетъринг, ще ореват орталъка?А кой ще снабдява тази армия, с какви запаси? А какъв запас ще викнат, ако се наложи, как ще приберат хората, емигрирали през терминал 2, които все още знаят как се държи оръжие? Това не е 1912...Одстава само да кажем "Боже, пази България".Нато? Кипър?